torsdag 29 september 2016

Hej vänner!

Jag lever som ni vet ett spännande liv. Idag fick jag till exempel ett brev där jag ombads bajsa på en pinne. Det är nämligen så att folk i min ålder ombeds göra så för att kolla att vi  inte har drabbats av cancer i tarmen. Det är naturligtvis utmärkt att vi screenas vad gäller detta.

Instruktionen som medföljde detta brev var mycket noggrann. Det borde egentligen vara rätt svårt att missförstå hur man skulle göra. Det var en liten plastbehållare där pinnen skulle köras ner. En plastpåse där denna behållare skulle placeras, samt ett kuvert med adress till det laboratorium där bajspinnen skulle analyseras. Instruktionen var dock så omfattande och noggrann att man trots att det verkar rätt självklart hur man skall förfara, kan bli nervös. Jag ger mig fan på att någon blir osäker och bajsar rätt i kuvertet och slänger in pinnen efteråt. Men det är som sagt helt fel.

Man känner sig glad och tacksam att någon bryr sig om ens hälsa och skickar en pinne att bajsa på. Men samtidigt känner man sig lite gammal när man får den typen av brev. Jag menar att för några år sedan fick man aldrig den typen av brev. Och en gång i tiden fick man till och med kärleksbrev. Men nu får man brev med en pinne som man skall bajsa på och det är ju ett jävla nerköp. Men som sagt är jag ändå glad för att få post där någon bryr sig om mig och min hälsa.


Peter

söndag 25 september 2016

Hej vänner!

I Syrien fortgår det meningslösa dödandet på det mest barbariska sätt. Nu medverkar också den ryske presidenten Putin med bomber och glada tillrop. Och i USA riskerar man få en psykopatisk narcissist till president. Fy fan vad hemskt allt är. 

Jag har fått lära mig att det finns de som gillar den ryske presidenten och hans amerikanske kompis, presidentkandidaten Trump. Så om man skriver om dessa stolpskott, så finns det speciella små nättroll som har till uppgift att få en att sluta skriva. Dessa får då tillgång till vem man är och vad man skriver och hittar sedan på jävelskap för att få tyst på en. Det låter som man håller på att bli paranoid, men är enligt en rätt säker källa tydligen sant. 

Så nu kanske något litet otäckt troll sitter i sin underjordiska håla och läser att jag kallat den ryske presidenten och hans eventuella amerikanska kollega för stolpskott. Sedan sitter hen och funderar på ett lämpligt sätt att få mig att sluta skriva sådana sanningar om hans favoriter. Men jag tänker vara svår att tysta och fortsätta kalla stolpskott för stolpskott, så det så. 

I år fyller tryckfrihetsförordningen 250 år om jag förstått det hela rätt. Inte för jag är riktigt insatt i denna förordning men jag är helt säkert att det finns en paragraf om att man inte bara får, utan även bör kalla stolpskott för stolpskott. 

Det finns en norsk filosof som heter Harald Ofstad. Han har skrivet en utmärkt bok som heter ”Vårt förakt för svaghet”. Den handlar väl egentligen om det tänkande som låg bakom nazismen. Alltså att den starke har rätt och den svage är värd förakt. När folk som tänker på detta otäcka och hemska sätt får något att säga till om brukar det gå åt helvete. Så nu är jag faktiskt riktigt orolig för hur det skall gå. 


Peter

lördag 24 september 2016

Hej vänner!

Nu är vi inne i den korta tid när de flesta träd fortfarande står gröna medan lönnens löv är röda, gula och fina. Så jordens axel lutar sig nu bort från solen för oss som bor på denna sida av klotet. Svalorna har flyttat och sitter väl som bäst på en telefontråd i Spanien och funderar på hur sommaren varit. Själv skulle jag också faktiskt gärna följt deras exempel. Nu sitter man ju mest och funderar på hur fan man skall stå ut med en vinter till.

Men hösten är en fin årstid. Lugn och kravfri på något sätt. En tid att gå i skogar medan skymningen faller. En tid att ro över stilla sjöar där varje årtag hörs milsvida över stränderna. Men också en tid där man sitter i lä och lyssnar på stormen med en kopp te och en smörgås med stekt ägg på. Kanske lite vemodigt funderande på de fåglar som lämnat oss och som man gärna vill träffa igen efter vintern. 

Men lönnar är fina om hösten. I Canada finns det sockerlönnar som man kan tappa på deras sav. Den kan man sedan koka ihop till lönnsirap och ha på de lite tjockare pannkakor man äter där till frukost. Lönnlövet är ju symbol för Canada. Det är fint. Sverige borde också ha något löv som symbol. Fast det är ju få löv som är lika fina som lönnlövet. Men vi kunde kanske ha björklövet som symbol. Eller hela björken. För det är ett fina träd. De är fina tidigt på våren innan det fått löv till och med. Speciellt om det växer blåsippor på backen under. Jag tycker mycket om konstnären Oscar Bergman. Och han var en mästare på att måla björkar med blåsippor under. Han var bra på att måla annat också. Men när jag tänker på hans konst är det just björkar med blåsippor jag tänker på. 

Själv är jag ju 62 år och det är ju liksom lite livets september. Även om det är en bra bit till vintern så anar man lite att den är på väg. Och inte fan sjunger man: ”hurra det snöar. Det var ju roligt hurra,” precis. Man prasslar ju mest runt i fjolårslöven som en koltrast och tänker på vad som livet nu har i beredskap. Dikt om detta:

I september
blev jag plötsligt rädd
för det jag kände

Jag borde vara
klok och klar
och inte ställa till elände

Inte sjunga på arbetstid
inte drömma som 
jag gör

Men det finns det 
i denna tid,
som all min klokhet stör

Och tiden tickar på
och snart är kylan
här

Och jag borde
vara klokare, men jag är
ju den jag är



Peter
PS Nedan målning av ovanstående konstnär DS











onsdag 21 september 2016

Hej vänner!

I kväll känner jag mig lite febrig och risig. Hoppas det inte blir mer än så, för jag har ingen lust att bli förkyld. Men det brukar jag ofta bli så här års när alla kommer tillbaks till arbeten och skola och smittar ner varandra med tråkiga virus.

Det blev plötsligt höst på riktigt. Och när jag tittar in i trädgårdarna jag cyklar förbi så ser jag att det är ovanligt mycket äpplen. Min granne på andra sidan gatan har ett stort högt äppelträd som är alldeles fullt med äpplen. Men de flesta sitter så högt upp att det måste vara ett helt äventyr att plocka ned dem. Så min granne ger fan i det och låter dem sitta kvar till de vemodigt faller ner själv. På nätterna hör man äpplen falla på hans plåttak på garaget. Plånk, plånk låter det natten igenom.

Snövit blev ju bjuden på ett äpple av sin elaka styvmor. Fast det var ju mer besprutat med gift än ett importäpple från Polen. Kunde gått riktigt tokigt om inte prinsen kommit med motgift i form av en kyss. 

Den nordiska gudinna Idun bjöd ju också på äpplen. Det var ju dessa utmärkta äpplen som gjorde att  asarna slapp åldras och dö. Så ett sådant äpple skulle ju vara bra att få då och då. Börjar kännas mer och mer angeläget. 

I bibeln står det i Höga visan: ”Styrk mig med druvkakor, vederkvick mig med äpple. Jag är sjuk av kärlek.” I det läget är det ju bra att det finns äpplen. Om man i höst avser bli sjuk av kärlek har man tur. För någon brist på äpplen är det inte. För sådana är det för närvarande fullt med i vad enda trädgård. Så då gäller det bara att hitta några druvkakor om man vill bli botad. Vilket man nog inte vill. Inte ens om man vill så det värker.

Eva bjöd ju förresten Adam på kunskapens frukt. Den brukar ju avbildas som ett äpple. Gud blev ju sur och grinig på Eva efter den fruktstunden. Men det tycker jag var ovanligt dumt av gud. För den kunskap som Adam och Eva kom på efter att ha smakat på detta äpple har ju varit till mycket glädje. Ett riktigt höjdaräpple skulle jag säga. Smakade antagligen som Cox orange.

Det var ju också ett äpple som var inblandat i orsaken till Trojanska kriget. Jag kommer inte riktigt ihåg exakt men det hade något med tvedräktens gudinna att göra. Hon slängde in ett äpple på någon fest där gudar och gudinnor hade kul. På detta äpple stod det: ”till den vackraste”. Så gudinnorna blev osams om vem som detta äpple var avsett för. Men vad detta hade med kriget att göra minns jag inte. Men det är därifrån uttrycket stridsäpple kommer. Själv tycker jag att Afrodite borde fått detta äpple. För jag har minsann sett på bilder att hon förtjänar det. Se nedan.

Peter





söndag 18 september 2016

Hej vänner!

Som ni kanske vet gillar jag ost. Nästan varje fredag åker jag förbi affären Wisby ost på Wallérs plats här i Visby och köper några goda ostar till fredagens rödvin. Då snålar jag minsann inte utan köper det jag vill ha efter att ha fått smaka på godbitarna. Tyvärr har jag nu fått höra att den lilla osttillverkaren i byn Prébois lagt ner sin verksamhet. Det var ju där den berömda och mycket goda osten Chant-on-vers tillverkades. Denna ost var ju bland oss ostkännare en sorts ostens Rolls-Royce. Den var helt klart oöverträffad bland grönmögelostar. En aldrig så bra Stilton var bara bla-ha, bla-ha jämfört med denna ost.

Man hade länge i ostvärlden funderat vad det var som gjorde denna ost så utomordentligt kraftfull och god. Men inte ens han som ledde arbetet, monsieur Chanteur, kunde förklara detta. Och även om han hade kunnat så hade han säkert hållit det hemligt. Då osten var så välsmakande och unik gick det lilla mejeriet i Prébois väldigt bra. Så bra att en större amerikansk livsmedelskedja fick upp ögonen för den lilla firman. Så då det för den firman bara var småpengar köpte man upp det lilla mejeriet med en av världens godaste ostar.

Men även om det bara rörde sig om småpengar så ville man iallafall få viss inblick i vad man köpt. Dessutom tyckte man att produktionen var alldeles för liten i förhållande vad man kunde förvänta sig. I Amerika kunde det antal anställda som fanns i mejeriet i Prébois producera mer än hundra gånger så mycket ost som där. Att det här fanns betydande effektivitetsvinster att göra var helt klart. 

Så för att undersöka varför produktionen på mejeriet i Prébois var så svag så skickade den amerikanska firman en av sina underchefer att undersöka förhållandena där. Hon hade förklätt sig till ost- och vinturist som var intresserad av franska delikatesser. Detta var i sig inte ovanligt då det var vanligt att folk från andra länder besökte dessa delar av Provence på grund av dess höga kvalitet på vin och mat. Den utskickade underchefen hette förresten Ms Linda Hardness och var en duktig och välklädd kvinna i karriären.

Redan när hon klev i på firman blev hon chockad. Det var nämligen onsdag och då var de tradition att de anställda på det lilla mejeriet samlades vid klockan tre och smakade på den egna osten och drack rödvin till denna. Det skrattades och tjoades och man berättade om allt skojigt som hänt i byn de sista dagarna. Just då kommer fru Hardness in. Trots att hon bjuds på både ost och vin ser hon sur ut och sätter sig i ett hörn och tar tid på hur länge denna paus varar. För att vara artig och snäll sätter sig monsiur Chanteurs dotter som kan engelska och pratar med henne. Hon berättar då att man även på fredag eftermiddag tar samma paus men att man då dricker Champagne till osten istället för rödvin. Hon berättar också om allt det arbete som ligger bakom ostens höga kvalitet och hur stolt hennes far är över allt beröm han fått för sin osttillverkning.

Samma kväll skriver fröken Hardness en rapport till huvudkontoret och berättar att de anställda på deras nyinköpta firma på arbetstid ägnar sig åt att dricka vin och äta ost. Men de värsta är att de förefaller ha jävligt roligt när de på så sätt brister i arbetsmoral och plikt! 

Nästa dag blir Monsieur Chanteur och hans dotter uppkallade till kontoret där fru Hardness möter upp med tolk. Hon framför att Monsieur Chanteur och även hans dotter nu måste skriva på ett papper där de förbinder sig att framföra till de övriga anställda att det nu är slut på pausar med ost och vin på arbetstid. Dessutom skall annat som leder till skratt och munterhet förläggas utom arbetstid. Om så inte sker kan Monsieur Chanteur och hans dotter se sig om efter ett annat jobb.

Då det inte finns så många andra mejerijobb i Prebóis så tvingas Monsieur att acceptera detta. Så han går ner i personalrummet och berättar vad de nya amerikanska ägarna sagt. Det blir alldeles tyst och många får tårar i ögonen. Men av rädsla för avsked böjer de sina nackar och återgår till arbetet.

Men glädjen och yrkesstoltheten var borta. Man sköter sitt jobb och vänder på ostarna när de ska vändas. Man ser till att temperatur och luftfuktighet är den rätta i lagringshallen. Monsieur Chanteur  kontollerar ostarna som tidigare, men nu utan glädje. Han sköter sitt jobb men inte mer. Tidigare kunde han ibland stanna kvar efter arbetstid för att sköta om de riktigt långlagrade och dyra specialostarna. Det var ju bland annat dessa praktexemplar som gjort det lilla mejeriet berömt. Men nu gick han mest och väntade på att arbetsdagen skulle ta slut. Arbetslusten var borta och lusten att göra något utöver det som han fick betalt för likaså.

Efter en tid märker kunderna att den tidigare suveräna osten från Prebóis börjar tappa väsentligt i kvalitet. Den blir alltmer alldagligt och knappast bättre än en massproducerad ädelost från Danmark. Efterfrågan sjunker då kunderna som betalat dyrt för sin ost inte alls får något som motsvarar priset. Till slut kommer en expert från Amerika för att undersöka varför den lönsamma firma som man köpte för något år sedan börjar gå så dåligt och inte längre har kvar den prestige man betalde för. Denne expert kallar till sig Monsieur Chanteur med hans dotter som tolk och frågar vad som hänt. Han frågar om man gjort några förändringar som kan förklara den försämrade kvalitén. Monsieur Chanteur säger då att han tror att han förstår vad som fattas i osten och som gjort den sämre. När experten frågar vad som fattas i osten numera som fanns tidigare säger Monsieur Chanteur: ”la joie”. ”Glädjen” översätter hans dotter.

Men nu har som sagt mejeriet lagts ner och hur det gått för de anställda vet jag inte.


Peter



lördag 17 september 2016

Hej vänner!

I slutet på augusti kom jag att tänka på en sak. Förr brukade det vara ett jävla liv på gräshopporna på kvällarna vid den tiden. Men sedan några år tillbaka har dessa slutat gnida sina ben mot varandra och låta. De finns fortfarande kvar för jag ser dem hoppa iväg ibland. Men de har slutat att spela.

När jag var barn brukade sångerskan Sarah Leander sjunga om syrsor. Hon sjöng: ”Jag kan inte längre höra syrsor, det är trist”. I Sverige finns det inga sådana syrsor som de som för oväsen på natten om man är vid medelhavet. Jag vet inte om jag tycker det är så trist att slippa höra det oväsendet om nätterna. Fast att jag inte längre hör gräshoppor är tråkigt. Då vore det bättre om man slapp höra andra saker. Som sådant som dumma, elaka och tråkiga människor säger och som gör en ledsen. Då kunde de stå där och älta sina taskigheter, men jag skulle inte höra något av det. Man skulle liksom ha ludd i örat och slippa höra eländet. Nalle Puh säger vid ett tillfälle: ”Om en person du talar med inte tycks lyssna, var tålmodig. Det kan helt enkelt vara så att han har lite ludd i ena örat.” Och det finns människor man absolut inte vill lyssna på. Det man vill, är att ha ett paket fetull i varje öra för att slippa höra deras dumheter. 

Men gräshoppor vill man gärna höra. Men de små rackarna har tydligen bestämt sig för att hålla käften tills vidare. 

Sommaren är alltså slut och idag har solen skinit genom beslöjade moln och det har känts att det trots allt är höst. Det gör mig lite melankolisk. Nyss fyllde jag 62 år och har nått en ålder då man börjat tänka: ”det var så här det blev.” Och så vill jag egentligen inte tänka. Det finns de som tänker framåt och lägger det som hänt till handlingarna. Det har liksom lite högre status att tänka på detta förståndiga sätt. Dessutom är det kanske nyttigare och mer positivt. Men jag tänker ofta på det som hänt och hur det har påverkat mig. Jag är lite tråkig på det sättet.

Med ord kan
man såra och
göra någon ledsen

Så illa kan man göra,
att någon tappar både glädje
och intressen

Men de finns de som 
ger tröst med 
sina ord

Och får en att orka
att gå på denna 
jord
Som lyfter upp i ljuset
när man tappar
allt mod

Och som på nytt 
får en att tro att
människan är god


Peter

Hej vänner!

Jag hade egentligen planerat att resa till Stockholm i helgen och sedan till Västerås för att hälsa på mitt barnbarn. För jag får ju varje vecka bilder på honom och han växer och utvecklas så fort att man gärna vill kolla in honom regelbundet. Men jag skulle isåfall fått åka på lördag och hem på söndag och det blev för stressigt trots allt. Fast jag har bestämt mig för att gå ner i arbetstid från och med oktober och kommer då bara jobba fyra dagar i veckan. Mycket just bara för att kunna åka och hälsa på lillkillen.

Jag är ju ännu inte klar med att berätta om sommarens funderingar. Så nu berättar jag vidare om detta. Den 2 augusti skrev jag mitt föregående inlägg om hieroglyfer och sådant. Men den dagen var jag produktiv och skrev också detta:

2/8

Jag läser boken ”Berättelser från Odessa” av den ryske författaren Isaak Babel. Det är delvis en otäck bok. För Isaak berättar bland annat om de pogromer som drabbade hans familj. För Isaak var jude och i Ryssland inträffade regelbundet pogromer, där judar mördades och man stal deras egendom. Men han skriver om andra och trevligare saker också.

En sak som jag inte kan låta bli att lägga märke till är att Isaak så fort han skriver om kvinnor kommenterar han deras bröst. Han förefaller varit rätt fixerad vid kvinnors bröst. Man får liksom till slut lust och säga till Isaak på skarpen: ”Men nu får du väl lyfta blicken ur dekolletagen Isaak”. 

År 1932 bestämde Stalin och hans anhang att böcker skulle vara skrivna på ett visst sätt. De skulle inte vara fantasirika och fantastiska utan präglade av ”socialistisk realism”. De skulle väl mer handla om lyckan i det gemensamma arbetet på kolchosen och sådant. Isaak hade svårt att anpassa sig till detta påbud. Så 1939 blev han häktad och placerad i Gulag. Han avrättades eller svalt ihjäl 1941. Det är ingen som riktigt vet hur han dog. På den tiden kunde det nog räcka med att man hade fantasi och gillade kvinnors bröst för att bli avrättad. Så själv hade man väl också legat rätt pyrt till.

Det har regnat några droppar i kväll. Men det skulle behöva komma en riktig skur för det är väldigt torrt. Nu har kalloxen klivit ner i Bottenhavet och det har blivit lite motigt att bada. Nätterna är mörka och de numera sällsynta ålarna simmar förbi i mörkret. Så nu har vi bara surströmmingspremiären att se fram emot. Men då denna högtid inträffar är jag inte kvar på denna ö. Och att äta surströmming i en lägenhet i Visby är ju inte samma sak. Dessutom kanske grannarna gnäller över doften. För de finns konstigt nog en del som inte uppskattar den aromen. Men själv gillar jag surströmming och skulle gärna äta det oftare. Om jag bodde i ett hus på landet skulle jag öppna en burk då och då året runt. 

Sista åren har jag köpt filéad surströmming. Det är bekvämt för man slipper rensa. Och jag tycker att den numera är lika god som den som man får rensa själv. Det vattnas faktiskt i munnen när jag skriver om denna delikatess. Det är säkert!

Under antiken gjorde romarna en sås som hette garum. Den tillverkades av jäst fisk och var väldigt omtyckt. Den smakade kanske som surströmming. Gott med andra ord. Så Julius Caesar hade nog gillat surströmming. Även kejsar Augustus hade nog gärna ätit en klämma tunnbröd med surströmming. Han har ju förresten gett namn åt månaden augusti. Vad denna månad hette tidigare vet jag inte. Men jag vet hur man öppnar en burk surströmming om man vill undvika att bli nedstänkt av spadet. Man ställer burken på högkant och öppnar högst upp. Den gamla norrländska vanan att blanda grogg på surströmmingsspad och hembränt kan dock ge halsbränna för den som är ovan. Så det är klokt att ta med några Novalucol om man vill pröva denna specialitet.


Peter

torsdag 15 september 2016

Hej vänner igen!

Jag satt just och funderade på om barn nu för tiden har lika mycket funderingar och dagdrömmar som jag hade när jag var barn. Jag menar det finns ju så många skärmar att titta på och aktiviteter att delta i. Och får man tid över kan man ju gå ut och slänga bollar på Pokemon-gubbar. Det är säkert kul, men när skall de små liven hinna med att fantisera och dagdrömma. Iallafall om de är sådana små fundersamma och dagdrömmande typer som jag var som barn. Dikt om detta:

När jag var barn
och satt på en sten
och såg svalorna flyga förbi

Så var jag där 
men ändå långt bort,
i min fantasi

Och molnen gled
sakta och stilla
och det hände inget av vikt

Men kanske det var,
just det som gör
att jag nu skriver denna dikt

Peter


Hej vänner!

Det har varit lite extra sommar några dagar som ni vet. Men nu skall det tydligen bli kallare och lite mer normala hösttemperaturer. Som ni kanske minns höll jag på att berätta vad som hände i somras. Jag hade ju då inte tillgång till dator utan skrev ner mina tankar i en svart skrivbok för att senare kunna leverera dessa till er. Så nu fortsätter jag med att berätta hur jag tänkte den andra augusti.

2/8

Klockan är sex på morgonen och jag har vaknat och är pigg. Jag kollade in nyheterna på min telefon. Det var bara det gamla vanliga hemskheterna. Så var väl egentligen den dagen förstörd.

Men ute skiner solen. Sedan jag kom hit till denna ö i Bottenhavet har det bara regnat någon droppe. Så det är väldigt torrt. Regnet har dragit förbi över fastlandet men hit har de inte kommit. Så det är dåligt med svamp, vilket är lite tråkigt. Men i natt var det ganska kallt och det har också blivit kallare i vattnet. Det börjar bli sensommar och det känns lite vemodigt. Jag är inte så modig. Men vemod är jag väldigt bra på. På tålamod är jag rätt värdelös, för jag är en rastlös sort. Inte heller övermod är jag bra på. Men vad gäller vemod är det inte många som slår mig på fingrarna.

Jag har förresten hört att jag efter lång och vemodig tjänst i år nog kommer att tilldelas Melankolimedaljen av tredje storleken ur kungens hand. Som ni vet kan vi vemodiga typer tilldelas denna i min ålder. Förr fick vi samband med utdelandet av denna medalj en flaska Bäska droppar. Men det har man slutat med. För vi som får denna medalj var ju så känsliga och tagna av stunden, att det bara brukade sluta med att vi drack upp hela flaskan och var apfulla på den efterföljande banketten. Brukade vara pinsamma historier. Det är ju illa nog som det är.

Jag läser just en bok om Jean-Francois Champollion (1790 - 1832). Det var ju han som återupptäckte hur man läste hieroglyfer. För det hade man helt glömt bort när han kom på hur man gjorde. Man var inte ens helt säker på om det var bokstäver eller tecken som i kinesiskan. Men Champollion kom på att varje figur faktiskt hade ett ljudvärde som våra bokstäver. Så det är tack vare honom vi kan läsa om vad som hände i Egypten för flera tusen år sedan. Om vem som var farao och annat. 

Forntidens egyptier trodde ju på ett liv efter detta. Men också att man då kunde ha nytta av sin kropp. Det var ju därför man bevarade den som mumie om man hade råd. Det var ett jävla jobb att göra en mumie av en död människa. Tog visst flera månader att få till det. Men till slut låg döingen inslagen som i ett stort paket. Bevarad för evigt om man vill använda sin kropp i dödsriket. Vilket man ville. Även om man såg rätt jävlig ut. Men tack vare Jean-Francois Champollion kan de gamla egyptierna berätta för oss hur de trodde livet och livet efter livet var beskaffat. Nedan bild på honom.

Peter

f

tisdag 13 september 2016

Hej vänner!

Som en del av er vet har jag inte haft det så lätt sista veckorna. Men nu är jag tillbaks och i kväll sitter jag här och skriver igen efter detta uppehåll. Det känns bra att komma igång med detta igen, då det är viktigt för mig att få skriva och berätta. Jag hoppas att några av er är glada att få läsa om mina funderingar igen. Och ni som tycker att det jag skriver är dumt, kan jag bara rekommendera att inte läsa det jag skriver. 

Ni som brukar läsa har kanske märkt att det finns inslag av ironi, satir och förhoppningsvis humor i det jag skriver. Det är sådant som jag tycker är lite kul, men en del andra inte har så lätt att förstå. Ni som inte tycker sådant är roligt eller inte förstår er på sådant, bör nog inte heller läsa mina inlägg. Till er kan jag istället rekommendera läsande av Luthers katekes och Statistiska Centralbyråns Årsbok. 

En liten dikt på detta:

Till er som dödade dikten 
och såg de
fel som jag gjort

Som fick mig 
att darra av oro 
när ni gjorde litet till stort

Ni fick mig att 
falla mot mörkret,
och göra min tillvaro svår

Ni gjorde ju rätt,
och följde er plikt 
och dikterna dör, där ni går