lördag 16 mars 2024

 

Hej vänner!

Det har blivit allt svårare att skriva nya inlägg i denna blogg. För jag är i tankarna så upptagen av allt ont som sker i världen. Den har väl aldrig varit en idyll men nu är den för överjävlig vad gäller ondska och galenskap. Dessutom överfull av dumhet och lögner. Som Taube skriver i en visa: ”det är krig och politik som fördärvat vår värld.” Vilket det ligger mycket i. Dessutom har dessa företeelser fördärvat denna blogg och gjort den oerhört tråkig och ledsam.

Ni kanske undrar hur jag ser på de existentiella frågorna. Jag får väl erkänna att jag inte har några bra svar på dessa. Vi lever en stund här på jorden och sedan dör och med oss vårt medvetande. Huruvida livet har någon mening för mig som person, är jävligt oklart. Min funktion verkar mer vara som andras, att föra livet vidare. En uppgift som jag skött med den ära, om jag får säga det själv. Men den är ju numera avklarad och om det var meningen med alltihop, kunde jag ju lika gärna lägga ner verksamheten.

Freud sa att syftet med hans terapi var att göra så patienterna kunde arbeta och älska. Nu har jag, utan att gått i psykoanalys, klarat av bägge sakerna. Rätt bra om jag förstått det hela rätt. För det är ingen som klagat. Fast om jag gått i psykoanalys kanske jag blivit ännu bättre på detta. Men det tror jag inte. Freud skriver spännande om sina fall. Men vad jag har läst, hittade han på mycket och spekulerade, på ett sätt som inte har något med vetenskap att göra.

Jag läste förresten, om någon som hade gått i psykoanalys och var besviken. För hans psykoanalytiker hade somnat under behandlingen. Vilket inte är så konstigt med tanke på hur tråkig denna verkar vara. Men det är klart om analysanden berättar lite spännande och saftiga detaljer om sitt sexliv, kanske man piggnar till. Annars verkar ju hela grejen urtråkig och verkar inte göra vare sig behandlare eller behandlad, gladare och mer livsbejakande.

Jag tänker ju rätt mycket på den långa evolution som lett fram till vilka vi är idag. I det perspektivet är ju 1000 år ingenting. Men för 17000 år sedan var de några människor som gick in i Altamiragrottan i Spanien och målade de djur som levde runt dem. Väldigt fina målningar som fångade djurens rörelse och skönhet på ett fantastiskt sätt. Varför de målade dessa målningar vet man inte. Men en modern människa skulle knappast gjort det bättre. Men de tog också färg i munnen och blåste ut över den hand de lagt på klippväggen. Kanske som en hälsning till oss. Kanske för att berätta att vi ”var här och målade. Tänk på oss så vi inte glöms bort. Vi som jobbade med att överleva och göra så nya människor tog över efter oss. Vi gjorde viktiga saker i livet, som att arbeta, äta och knulla. Men vi målade också dessa fina bilder. För konst är viktigt, så det så!”

En storm är på väg och färjorna är visst inställda i morgon. Själv är jag trött. Vilket jag av någon okänd anledning, varit de senaste veckorna. Det känns som allt är fel på något sätt. Fel på världen, fel på Sverige och fel på mig. Och en storm är på väg. Dikt på det:

Du sa att jag inte fick
tappa hoppet.
Men jag tappar
vad fan jag vill

För i det långa
loppet, har jag sträckt mig,
utan att räcka till

Tiden är ond och jävlig
och värre verkar den bli

Så styr då djävlar världen och
Fenrisulven är fri.

Och dumheten dyrkar
det onda, i både
väst och öst

Det skall visst bli
vår i morgon, men i kväll
är det höst.

 

Peter

 

 180 bison Altamira - ELEPHANT

 

Inga kommentarer: