söndag 14 januari 2024

 

Hej vänner!

Jag vet att jag är tjatig och tråkig. Men så fort jag sätter mig ner för att skriva något så kommer tankarna på världens ondska över mig. På det faktum att Putin och Trump har en massa människor som stödjer dem i deras oändliga onda dumhet. Jag undrar varför dessa människor inte ser att det är Satan själv, som de beundrar. Varför ser de inte det jag ser? Jag trodde en gång att majoriteten av människor har någon slags förstånd och omdöme. Men det är jag inte så säker på längre. Vilket gör mig rätt ledsen och besviken i perioder. Som denna morgon då klockan är 06:31 då jag levt 25355 dagar.

Jag borde träna och sköta mig. Men det har jag varit dålig på den sista tiden. Både för jag inte haft någon lust. Men också för att jag varit lite rädd efter min bråckoperation i början på december. Men det hoppas jag går över och att jag i vår kan börja cykla som vanligt. För jag känner att jag är i rätt dålig fysisk form för närvarande.

De sista åren har jag också blivit dålig på att läsa böcker. Fram tills dess läste jag ju rätt mycket. Minst en eller två böcker i veckan. Men plötsligt tog det bara emot på något sätt. Skönlitteratur går inte alls och facklitteratur är svårt. Vilket är tråkigt och lite konstigt, när man varit en läsande människa, enda sedan man begrep sig på hur läsande går till. Vilket i sig är en fantastisk uppfinning.

Under större delen av mänsklighetens historia kunde ingen läsa. För det fanns inga bokstäver. Vilket krävs för att man skall kunna läsa ens den enklaste text. Vet ni förresten, att under antiken och tidig medeltid läste man nästan alltid högt. Om någon kunde läsa tyst utan att uttala orden, så var det något ovanligt, har jag läst någonstans. För tanken att man kunde höra bokstavens ljud, utan att höra den uttalas, var inte självklar.

Jag kunde inte läsa när jag började skolan. Det var inte så ovanligt på den tiden. För jag tror man närmast avrådde föräldrar för att lära sina småttingar läsa. För det kunde då leda till felaktigheter i läsinlärningen. Så det var bäst att överlämna detta till specialister. Men det är klart en del smarta ungar lärde sig läsa ändå före skolstart. Det gjorde inte jag. 

 

Men när jag väl började komma igång ordentligt med läsandet, så visade det sig att min litteratursmak var bedrövlig. För jag läste mycket av den engelska författaren Enid Blyton och böckerna om flygaren Biggles skrivna av kapten W.E Johns. Dessa böcker ansågs hålla så låg kvalitet att de inte fanns att låna på biblioteket. Om man frågade efter dem där, så snörpte biblotekstanten på munnen, som hon bitit i en citron och talade om att sådana böcker inte fanns där. Så fick man skämmas lite, över sin dåliga smak.

Men sedan dess har jag läst en himla massa böcker. Men trots det har jag nog bara läst någon promille av alla böcker som finns på biblioteket här i Visby. Så om läslusten kommer tillbaka så finns det ju att ta av.

Det finns ju en sång som börjar:
”Varför skola mänskor strida,
varför skall det flyta blod.
Varför skall så många lida
blott för någras yvesmod.”

Vilket man nu frågar sig varje dag, utan att få något vettigt svar på. Den sången är förresten skriven av revykungen Emil Norlander. Han skrev ju också sådana örhängen som ”Fia Jansson” och ”Amanda Lundbom”. Sånger som jag exekverat med framgång, dock sällan nykter. Han skrev förresten också en bok om en busig kille, som hette Kalle och var son till Anderssonskan.

Ovanstående sång slutar ju:
Varför skilja man från maka
varför taga moders stöd?
Varför skall de små försaka,
blott för kriget daglig bröd?
Lägg nu alla vapen ned,
låt oss njuta evig fred!”

Det tycker jag verkar vara en god idé och något att drömma om. Mitt hopp om att det skall bli verklighet, är dock ytterst litet.

Peter

 

 


 

Inga kommentarer: