lördag 6 januari 2024

 

Hej vänner!

Idag är det Trettondagen. Det var ju då som som det kom tre vise män för att tala om att de sett en stjärna födas, som visade att kung fötts någonstans i grannskapet. Till slut hittade de fram till stället där Jesus låg i sin krubba. Som det står i bibeln: ”Och de gingo in i huset och fingo se barnet med Maria, dess moder. Då föllo de ned och gåvo det sin hyllning; och de togo fram sina skatter och framburo åt det skänker: guld, rökelse och myrra.”

De verkar inte så jättevisa precis. Jag läste någonstans att om det istället varit tre visa kvinnor som kommit hade de säkert haft med sig blöjor, nappflaskor och barnolja. Guld är ju bra att få. Men vad fan man skall ha rökelse och myrra till, när man just fått en bebis, begriper jag inte. Rökelse brukar förresten lukta rätt äckligt. När jag var ung var det rätt poppis att tända sådana där rökelsepinnar. Brukade lukta konstigt och framkalla rinnande ögon och astmaliknande svårigheter.

I bibeln står det ju inget om vad de vise männen hette. Men sedan har man tydligen kommit fram till att de hette Caspar, Melchior och Balthasar. I Ravenna finns en fin mosaik där man kan se hur de såg ut. De har där tuffa brallor och fina röda mössor (se nedan). Det finns andra mosaiker där i vilka man känner igen berättelser ur bibeln. Men det finns inget krucifix med Jesus på korset. Så man brukar säga att Kristus aldrig dog i Ravenna. I Ravenna styrde ju visigoterna och de var arianer och det är inte säkert de trodde att Kristus dog på korset, enligt den guide som visade mig runt. Arianerna trodde ju inte heller på treenigheten. Vilken förresten ingen vettig människa kan begripa sig på. Men har du inte varit i Ravenna och tittat på mosaikerna där, så åk dit. För det är verkligen värt att se.

Jesus dog alltså inte i Ravenna. Men annars dör en massa människor just nu, i fullkomligt meningslöst dödande. Vilket i perioder gör mig väldigt ledsen. Men det har jag skrivit så mycket om, att jag förstår att ni som brukade läsa min blogg börjar tröttna på, att jag sitter som en jävla Jeremias i Tröstlösa och drar ner humöret på er. Kanske är jag deprimerad eller realist när jag förtvivlar över mänsklighetens ondska och dumhet. Som låter sig styras av så många våldsbenägna makthungriga psykopater. Som Shakespeare sa: ”helvetet är tomt för alla djävlar är här”. Det är för tråkigt.

Nu skall jag gå ut på en prommis.

Peter



Inga kommentarer: