tisdag 4 juli 2023

 

Hej vänner!

Som ni vet har det bränts en koran igen. Förra gången, var det en överviktig dansk som ställde till det och gjorde världens alla muslimer arga på Sverige. Nu var det visst en kille från Irak som eldade upp denna bok och gjorde massa muslimer skitförbannade. Det här eldandet av koraner verkar rätt onödigt och ställer till det i onödan. Men jag tror att bakom detta eldande finns en supermakts underrättelsetjänst, som nu funnit ett sätt att förhindra att Sverige får bli medlem i NATO. Det är ju rätt smart faktiskt. För samtidigt vore det ju konstigt om denna expertorganisation på påverkansoperationer, inte utnyttjade denna möjlighet att förhindra oss att bli NATO-medlemmar. Ett alternativ är ju att be några kompisar vifta med PKK-flaggor, utanför lämpligt lands ambassad. Vilket också leder till önskvärt resultat.

Jag tycker alltså att eldandet av heliga böcker är rätt onödigt och dumt. Men det skulle väl vara lite svårt att förbjuda. För människor högaktar ju olika föremål och böcker. Om man skulle förbjuda förstörelse av allt som någon håller heligt, så blir det rätt besvärligt, med vad man skall tillåta eller inte. Det finns exempelvis folk som anser att Hitlers bok ”Mein Kampf” helig. För min del kan man gärna bränna upp denna bok. Om någon av alla dessa barn, som blivit våldtagna av katolska präster, vill elda upp bibeln, så är det för min del bara att elda på. Säkert finns det de som vill elda upp ”the Book of Mormon”. Elda på för fan säger jag. Men däremot är jag emot bokbål, där man försöker elda upp hela upplagor. Men enstaka exemplar i protest är för mig, ibland både förståeligt och svårt att förbjuda.

Fast jag kan förstå att folk blir upprörda. Själv blev jag ju urförbannad, när en dum sverigedemokratisk kärring, skrev något kränkande och dumt om Anne Franks dagbok. Men om man på det sättet vill visa på sin oerhörda dumhet, så får man väl göra det. Det är inte olagligt att vara korkad. Men frihet betyder väl också att man har rätt att kränka om det behövs, för att säga något man tycker är viktigt. Katolska kyrkan blev jättekränkt när Galileo påstod att jorden snurrade kring solen och förbjöd honom att säga eller skriva, så kränkande saker. Det fanns de som blev väldigt kränkta av Édouard Manet målning ”Frukost i det gröna”, för det fanns något så fint som nakna tjejer på tavlan. Under andra världskriget blev tyskarna jättekränkta, för att Karl-Gerard sjöng om den ”Ökända hästen från Troja” och de krävde att regeringen, förbjöd sjungandet av denna sång. Vilket regeringen också gjorde. Det fanns de som ville förbjuda barn, att läsa om det ”onaturliga” barnet Pippi Långstrump. En del blev väldigt kränkta av fotograf Elisabeth Ohlsons bilder i utställningen Ecco Homo, där Jesus framställs i bilder med homoerotisk laddning. I Ryssland blev man så upprörd och kränkt av att gruppen Pussy Riots protesterade i en kyrka, mot Rysk ortodoxa kyrkan och dess stöd för Putin-jäveln. De dömdes till fängelse, för de hade kränkt de troende. Jesus själv, gick förresten runt och kränkte fariséer och publikaner på löpande band.

Så i ett land där man inte får ifrågasätta och kränka det bestående riskerar utvecklingen stanna upp. Vilket den också förefaller ha gjort i många muslimska länder. Där man förföljs av staten, om man hoppar av islam och blir kristen eller ateist. I Saudiarabien får kristna inte samlas i en kyrka. I Qatar riskerar en muslim, som konverterat till kristendomen, dödsstraff. Där kan man snacka om att vara lättkränkt.

Själv är jag inte så lättkränkt precis. Inte så att jag gått okränkt genom livet. Men det är inget, som jag inte har kommit över. I början av mitt yrkesliv hände det att jag på grund av min uppfattning, om att ADHD och autism hade en biologisk bakgrund och inte berodde på brister i föräldraskap, blev jävligt ifrågasatt. Jag trodde inte ett skit på att autism orsakades av ”kylskåpsmammor” och annat dumt. Då antyddes det eller sades ibland rent ut, att min uppfattning på den punkten berodde på min bristande kunskap och erfarenhet. Nu har jag kommit över detta. Men förr kunde jag ibland ha dagdrömmar, om att någon av de som då var taskiga mot mig, skulle ringa upp och be om ursäkt. Detta efter att först ha ringt de stackars föräldrar som misstänkliggjorts, att ha orsakat sina barns svårigheter och diagnoser. Men nu har jag fått annat att tänka på. För som ni vet, har jag blivit påmind om livets korthet och skörhet det sista året. Vill inte gärna älta det som varit innan dess.

Det har varit väldigt blåsigt och regnigt de sista dagarna. Själv tycker jag det inte gör så mycket. Men jag har gäster som jag tycker lite synd om. Men tyvärr, vädret kan jag inte påverka och fixa till. Inför detta är jag helt maktlös. Vilket jag är inför så mycket annat. Jag kan inte göra så det blir fred i Ukraina eller driva den organiserade brottsligheten ur landet. I en visa av Evert Taube sjunger han: ”Det är krig och politik som fördärvat vår värld”. Ligger en hel del i det. Men det finns de som orkar göra motstånd, trots allt. Som Joe Hill sa innan han avrättades: ”Sörj inte, organisera er.”

Slava Ukraini

Peter


 


Inga kommentarer: