torsdag 18 maj 2023

Hej vänner!

Klockan är 6:15 och jag är vaken. Har faktiskt varit ute en sväng med taxen Stefan. Han antydde att det var dags att gå ut en sväng. Men det visade sig att det nog hade kunnat vänta en stund. Han skvätte lite här och där. Men det föreföll inte vara akut på något sätt. Han ville nog bara att jag skulle vakna, för han hade tråkigt. Men nu är jag alltså på gång. Det verkar bli en fin dag. Sol och hyfsat varmt.

Jag hörde på sjörapporten. Det gör jag oftast på morgonen, även om jag inte har så stor nytta av att ta del av sjövädret. Men jag tycker det är skönt med sjörapporten finns kvar i en föränderlig värld. Idag var det dessutom min favoritmeterolog Lisa Frost, som berättade hur det blåste vid Vinga, Måseskär, Östergarnsholm och andra ställen längs vår kust. Det är som poesi att få ta del av. När Lisa Frost berättar om detta är det dessutom nästan lite sensuellt.

Sedan var det nyheter och det var bara det vanliga skjutandet och sprängandet. Något som verkar viktigt att våra riksdagsmän och partiledare tar itu med och försöka få stopp på. Men det verkar ha annat för sig. Nämligen att ta heder och ära av varandra. I en tid när det pågår ett krig i Europa och kriminella gäng och klaner med hot och våld får inflytande i samhället, bråkas det om lotterier och transor som läser sagor. Man tycker att de partier som inte befinner sig på ytterkanterna skulle försöka se motståndarens dilemma, att företräda sina väljare och samtidigt hantera en besvärlig parlamentarisk situation.

För det har jag ibland funderat på. Vi lever ju i en representativ demokrati, där de som väljs är representanter för folket. Så vem skall man egentligen bli arg på. De som röstar på partier man ogillar eller de höga företrädarna för dessa partier. Om man vill att de som röstar på partier man ogillar skall sluta med det, så är nog en formell och artig ton på sikt är det bästa. Det jävla gapandet och talande i mun på andra som blivit så populärt, är förbannat jobbigt. Folk har olika åsikter. Demokratin bygger ju på att så är fallet. Det är ju inte ett krig mellan gott och ont. Sådana som Putin och Trump verkar ha en annan uppfattning och jag vill ta mig fan inte ha hit sådana jävla idéer.

Det har varit fantastiska solnedgångar här i Visby de senaste dagarna. Som ett eldklot har solen sjunkit ner i havet. Det kom mig att tänka på farao Akhenaton. Det var ju han som på 1350-talet före Kristus förbjöd dyrkandet av de gamla gudarna och införde en monoteistisk religion, där den enda guden skulle vara solguden Aton. Akhenaton var förresten gift med den jättesnygga tjejen Nefertiti. Jag gissar att Akhenaton en kväll satt och tittade på den nedgående solen, precis som jag gjort de senaste kvällarna. Då var det så vackert att han blev rent religiös och tänkte att det måste vara gud, som är denna livgivande stjärna ur vilket allt liv uppstår. De andra gudarna Osiris, Horus, Thot, Anubis och allt vad de hette var bara påhitt. Det fanns bara en gud och den guden var Aton, solen. Men de som plötsligt förbjöds att dyrka de gamla gudarna blev naturligtvis förbannade. Så när Akhnaton dog, så återgick man rask till det gamla gudagänget igen. De präster som fått ligga lågt under den tid som Akhenaton var farao, försökte utplåna alla minnen av honom. Men en byst av hans snygga fru finns kvar. En tjusig tjej minsann. Jag hade förresten en gång en kollega med rötter i Mellanöstern som liknade henne. Tjusig hon med.

Nu skall jag snart gå ut på en prommis med taxen Stefan. Om det inte var för det jävla kriget skulle det här vara en utmärkt dag. Man skulle kunna vara på bra humör. Men det går inte riktigt, så länge Putinjäveln och hans orcher går lösa i världen.

Ära åt Sverige!
Slava Ukraini!

Rädda Barnen: https://www.raddabarnen.se/stod-oss/gava/


Peter








 

Inga kommentarer: