måndag 19 december 2022

Hej vänner!

Dax för liten julnovell!

Han hade varit och handlat lite julklappar och julmat. Inte mycket för han hade bestämt sig för att fira julen hemma i lugn och ro. Han hade förstått att en del tyckte synd om honom som skulle sitta ensam på julafton. Men det var det inte. För han tyckte faktiskt att det skulle bli skönt. Kravlöst och lugnt. Ännu var han rätt sliten efter sin operation och hade svårt att orka med för mycket intryck. Nu var han alltså på väg hem med kassar i bägge händerna. Han tänkte bara gå förbi bolaget och köpa en flaska brännvin och några julöl, att fira med. Han stod där och valde vilka öl han skulle ta och gick sedan och tog en halvflaska O.P Anderson. Vad han skulle lägga den flaskan visste han inte för han hade alla händer upptagna med andra grejor. Så han stoppade den i rockfickan. Därefter gick han för att betala. Det gick fint att betala för sina tre öl. Sedan gick han ut och började gå hem. När han gått några kvarter kom en polisbil farande och for förbi. Då kände han efter i fickan och märkte att där låg en flaska, han inte betalt för. Vilket var lite pinsamt. ”Men det fixar jag nästa vecka”, tänkte han. Vad han inte visste vad att en tjänsteman på bolaget i deras övervaknings-TV sett hans stöld och ringt polisen som nu sökte honom. Nu kom polisbilen sakta körande tillbaka och han började ana, att det fanns risk, att det var honom de sökte. Men han tänkte ta mig fan inte sitta häktad på julafton och fira denna i cell. Så han smet in på Högalidskyrkan, som han just gick förbi.

I kyrkan tänkte han gömma sig till det lugnat ner sig och polisen blivit upptagna med andra och allvarligare brott. Vilket bara är en tidsfråga på julafton, som i vissa familjer alltid slutar med bråk och handgripligheter. Så han hittade ett litet rum, där han satte sig att vänta. Det var tydligen ett rum där prästerna brukade ta på sig sina långklänningar, inför föreställningarna. På en krok hängde en kvarglömd rundkrage. Den provade han och såg sig i spegeln och tyckte själv att han klädde i den. Han såg minsann ut som en modern präst i mörkblå tröja svarta byxor och rundkrage.

Nu hade han suttit en timme och väntat och tänkte ge sig hem. När han kom ut i kyrkan stod ett stort gäng församlade framför dess krubba. När han gick förbi hörde att att det talades på tyska. För det var en grupp tyska pensionärer från München som valt att fira jul i Stockholm. De tillhörde en katolsk församling, från en av den stora stadens förorter. Så nu diskuterade de skillnaden i traditioner mellan det Lutheranska Sverige och det katolska Bayern. När han började gå mot vapenhuset så klev två poliser in i kyrkan. ”Fan tänkte han. De var ena envisa konstaplar. Så mycket jobb för att en gubbe snott en flaska O.P.

Så han gick tillbaks till det tyska sällskapet och ställde sig framför detta och mässade.

- Helig, helig är herren Sebaot och hans änglar. Ty likt dessa, äro vi alla här församlade att fira Jul och Nyår. Intet skall er fattas på er väg till himmelriket”. De tyska pensionärerna från Bayern tittade på den präst som uppfylld av helig ande nu predikade på svenska för dem. Några hade tårar i ögonen och nån sa: ”Gott mitt Uns” eller vad man säger på tyska. Han märkte iallafall att han hade sin församling med sig och fortsatte: ” Låtom oss bedja. Imbelupet glaset står på bräcklig fot. Kalla pilsnerpavor lutar sig därmot. Gud vi tackar dig. Vi har syndat inte bara en gång utan flera. Men likt Paulus ber vi nu om förlåtelse och sjunger Psalm 76.” Därefter började han med sin rätt taskiga mörka sångröst sjunga: ”Helan går, sjung hopp, ty detta skall oss inte överge, falleri fallerallan lej. Nu såg alla tyskar allvarliga ut och en del gjorde korstecknet. Men två kvinnliga poliser som hört psalmsången tittade misstänksamt på honom. En av dem tog av sin mössa, knäppte sina händer och kom fram till honom och sa: ”Nu följer du allt med här gubbe. För nu är det färdigsjunget.”

I polisbilen förhördes han om sin stöld och sina försök att undkomma lagen långa arm. Det roade uppenbarligen dessa konstaplar, som till slut sa: ”ta du din flaska och gå hem. För du har ju gjort denna jul betydligt bättre än den kunnat vara. För så kul har vi inte haft på jobbet på länge. Vad bor du förresten. Vi skjutsar hem dig.”

När han kom hem tog han av sig den snodda rundkragen och slog upp en öl och en sup. Därefter gjorde han sig en knäckemacka med julskinka och satte sig vid köksbordet. Det var denna dag, tänkte han.

Peter

 

 




Inga kommentarer: