söndag 14 augusti 2022

 

Hej vänner!

Idag fyller jag 68 år och har blivit gratulerad av många på Facebook, vilket kändes bra. För jag tolkar det som att de som skrivit GRATTIS, gillar mig. Så jag får tacka så mycket och är faktiskt jätteglad för era gratulationer. Vilket känns extra bra att bli efter en lite jobbig sommar. För jag har väntat på när jag skall genomgå en lite trist behandling. Inte så att jag gått runt och tänkt på det hela tiden. Men någonstans har det ändå legat i bakhuvudet och irriterat på ett besvärligt sätt. Det har ibland gjort mig orolig och nedstämd. Men era gratulationer gjorde mig väldigt glad i en annars lite jobbig tid.

Jag känner ju flera som är klart äldre än 68 år som verkar pigga och aktiva. Själv har jag i sommar känt mig lite gammal, slö och oföretagsam. Vilket inte varit så kul. Jag brukar ju cykla rätt långt annars på somrarna. Men i år har jag inte riktigt haft lust att göra det. Dessutom har det varit ett antal värmeböljor, vilket alltid påverkar mitt humör negativt. Just nu är vi inne i den tredje för i sommar och jag hoppas den snart går över. Men i Italien och runt Medelhavet är det en katastrof, där skördar förstörs av torkan och skogsbränder hotar städer och byar. Det är visst den värsta torkan på 150 år. Denna utveckling har ju forskarna varnat för i många år. De som nu förnekar klimatförändringen, är ju helt enkelt lite dumma i hela huvudet.

Snart är det höst och det blir klara svala dagar, då det är högt till himmelen. Då skogen doftar mossa och svamp. Själv är jag ju inne i livets höst och får lite konstatera att det är så här det blev. Får väl säga, att det hittills blivit rätt bra, trots allt. Men vad framtiden har i sitt sköte, får vi väl se. Förhoppningsvis mig. För jag tycker att det är helt okej, att vara i någons sköte. Om de så bara är i framtidens. Framtiden är alltså tydligen en tjej.

Som vanligt skall det alltid hända något jävligt, när jag försöker låta bli att tappa hoppet. Nu har författaren Salman Rushdie blivit knivhuggen och illa skadad av en galning. Han har ju länge haft en dödsdom över sig, för att han skrev en bok, där han skojade lite om profetens göranden och låtanden. Vilket tydligen en otäck iransk ayatolla, blev så upprörd över, att han dömde honom till döden och dessutom lovade att den som dödade honom skulle få flera miljoner för besväret. Nu läste jag att man i flera iranska tidningar jublade över detta illdåd. De tror väl att Allah nu är nöjd att en av hans tjänare visat sig så duktig, att han kan se fram emot att i himmelriket få 72 jungfrur att roa sig med. Fan vilken otäck religion. Frågan är om den för närvarande inte är värst. Men det betyder inte att inte andra religioner är mer eller mindre otäcka. Vad jag tycker om denna vidskepelse, vet ni som läser denna blogg redan och jag skall inte tjata.

Det är Medeltidsvecka här i Visby. Så det är fullt med folk går runt utklädda i kläder av den typ som tydligen var poppis under medeltiden. Mycket ull och pinglor. Verkar varmt och obekvämt. Men säkert kul för folk som gillar sådant. Nere på Paviljongplan är det som vanligt en massa stånd där man säljer diverse grejer som är bra att ha, om man gillar medeltiden. Som pilbågar, svärd, smycken, lerduvor och kläder. Men konstigt nog måste man betala inträde för att få komma in. Så var det inte förr. Då var det gratis att få handla på marknaden Nu får man betala för att få gå in. Vilket är jättekonstigt. Som om man skulle betala inträde, för att få handla morötter och äpplen på Hötorget. Tråkigt är det iallafall att ett gratisnöje dragits in och nu är dyrt för en familj.

Själv har jag inte klätt ut mig i ull, vadmal och bjällror. Vilket är lite tråkigt. För de som gör så verkar tycka det är kul. Men på morgonen är det väldigt skräpigt ner på strandpromenaden. Ty medeltiden firas där med pizza och mycket alkohol tydligen. Det skräp som blir kvar efter detta firande får andra plocka upp. Ty på medeltiden var man inte så mycket för att hålla Sverige rent. Då slängde man ju bara ut avfallet på gatan, har jag läst. Men det är klart att man åt inte så mycket pizza på den tiden, så antalet sådana kartongen var väl begränsat.

År 1350 kom pesten till Gotland och dödade två tredjedelar av befolkningen. Sedan kom Valdemar Atterdag i juli 1361 med sina tyska knektar och tog livet av högvis med gotlänningar innan han brandskattade Visby. Så medeltiden var minsann ingen idyll på ön. Iallafall inte 1300-talet. Men nu är det bättre, just här. Men i övriga världen fortsätter barbariet som förr. Vilket gör det svårt att vara i grunden glad. Man kan känna sig uppgiven och maktlös. Då kan man tänka på Salman och hans ord och mod. Även om man själv är en fegis.

“Make no mistake, you can change things. Question everything, take nothing for granted; argue with all received ideas, don't respect what does not deserve respect; speak your mind, don't censor yourself; use your imagination and express what it tells you to express. These are the weapons of the mind.”
Salman Rushdie

Peter






Inga kommentarer: