lördag 19 februari 2022

Hej vänner!

Det är fredag och ute skiner solen just nu. Men det skall visst komma ett nytt oväder. Det har förresten blåst något för överjävligt de sista veckorna. Vilket till slut blir rätt jobbigt. Men man kan trots allt ana att våren är på väg. För snödropparna blommar och likaså vintergäck. Det är fint.

Annars hör och läser jag varje dag att det är risk för krig i Ukraina. Den lilla tjuvaktiga giftmördaren i Moskva, har tydligen långt gångna planer på att ställa till en katastrof. Vilket visar att karln helt enkelt är tokig i huvudet. Nero, Tiberius, familjen Borgia, Robespierre, Franco, Hitler, Stalin, Mao Zedong, Trump och Putin. Vad är det som gör att sådana psykopater blir ledare och chefer. Är det för att de lyckas skrämma andra, genom sin brist på normala känslor och därigenom skaffar sig makt. Det är ju dessutom alltid ett gäng som hänger på och hjälper till, för att få egna fördelar eller tror sig få sådana. Ett entourage av kriminella idioter som solar sig i glansen av att vara kompis med den galning, som sitter vid makten. Som ser vänlighet och medkänsla som tecken på något, i deras ögon, så föraktligt som svaghet.

Så sitter jag här i och känner mig deppad över världens ondska och galenskap. Inför vilken jag är maktlös. Jag önskar att det fanns ett sådant helvete som Dante beskriver. Där ovanstående gäng skulle hamna till slut, i någon av de lägre kretsarna och straffas för sina synder. Men tyvärr finns det inget helvete i underjorden. Däremot lyckas ju sådana småjävlar, ordna ett helvete för oskyldiga människor här på jorden.

Jag råkade se ett program om barn som växt upp i frikyrkor och muslimska sekter av olika slag. Det var ett jävligt otäckt program. Sådana organisationer gör uppenbarligen folk elaka, känslomässigt störda och dumma i huvudet. Så konstigt fungerande att de inte förstår att de misshandlar barn, när de uppenbarligen gör det. Få saker har väl ställt till så mycket elände i världen som den religiösa vidskepelsen. Det skulle väl möjligen vara de totalitära politiska idéer som orsakade förra seklets katastrofer, som också hade något religiöst över sig.

Tidigt i morse när det fortfarande var mörkt hörde jag gäss flyga över Visby. Några som tydligen fått för sig att det snart är vår och flugit hit för att kolla läget. Hade de vetat att det fortfarande är kallt och blåsigt hade de väl stannat i Holland eller ännu längre söderut. De borde lyssnat till Väderrapporten speciellt idag, när det var meteorolog Lisa Frost som höll i denna. Jag tycker det är så häftigt med en meteorolog som heter Lisa Frost. Hon har dessutom en vacker röst. Att höra henne läsa sjörapporten är ren poesi. Speciellt när hon läser kustobservationerna från Nordkoster på Västkusten till Storön längst upp i Bottenviken. Ingen kan säga ”Eggegrund” eller ”Skagsudde” så sensuellt som Lisa Frost!

Som jag skrivit om flera gånger har jag blivit dålig på att läsa böcker. Det tycker jag är tråkigt, för jag var en gång en läsande människa, som alltid hade en bok på gång. Jag läste allt möjligt från romaner till facklitteratur. Men sedan några år har jag fått jättesvårt att läsa något alls. Vet inte vad det beror på. Jag trodde det skulle bli bättre när jag blev pensionär. Men det blev det inte. Ibland har jag tänkt att jag skulle pröva med ljudböcker. Jag kanske skall försöka med det. Eller läsa om böcker som jag vet att jag en gång tyckte var bra. Som ”Cider With Rosie” av Laurie Lee eller ”Haren med bärnstensögon” vars författare jag just nu glömt namnet på. Böcker som ni kan läsa, tycker jag. För de är bra!

Det finns en hel del saker som jag inte riktigt begriper mig på riktigt vad det är till för. Som till exempel: tofu, balett, tolvtonsmusik, att ha ormar i terrarium, fåglar i bur, fästingar och krig. Det mesta annat brukar man ju kunna komma på en orsak varför det fyller en funktion, även om man inte gillar företeelsen ifråga. Som myggor som är jobbiga, men samtidigt mat åt många andra och en av orsakerna till att fåglar flyttar hit på våren. En annan sak som är både onödig och otäck är att man avlar på hundar som har så kort nos att de inte kan andas nästan. Som mops och bulldogg. Borde omedelbart förbjudas. För det är ju bara dumt. Som så mycket annat.

 Peter

 






 

Inga kommentarer: