söndag 2 januari 2022

Hej vänner!

Jag har precis läst en jätteintressant bok om våra sexbenta vänner insekterna. Den hette insekternas planet och handlar om dessa små vänner i naturen. De flesta är ju våra kompisar, även om en del är jävligt jobbiga, som myggor och bromsar. Vi är ju också väldigt beroende av många av dem som pollinatörer. Utan alla insekter som far runt och pollinerar våra frukter och grönsaker, skulle ju salladen bli jävligt trist. Äggsallad med bara ägg låter ju inte som så kul. Choklad utan kakao låter ännu tristare. Vin gjort på färgat vatten och brännvin är ju inte alls samma sak som den äkta varan.

De är för jäkliga på att föröka sig. I boken står det att om en bananfluga parar sig och får hundra ägg. Vilket tydligen är rätt vanligt. Om hälften är honor som också de får hundra ägg och det fortsätter så ett år vilket tydligen är 25 generationer bananflugor så skulle det i slutet av året finnas
100000000000000000000000000000000000000000000 bananflugor, som är ättlingar till de två som parade sig vid nyår. Packade man ihop hela det gänget i en stor boll skulle den räcka från jorden till solen. Det låter inte klokt. Men det står det i den intressanta boken. Som tur är dör de flesta bananflugor i blomkrukor, fruktskålar, vinglas eller blir käk år spindlar. Jag är alltid rädd om de spindlar som bor i mina lägenheter. Däremot är jag inte ett dugg rädd om de bananflugor som flyttar in. Jag har till och med skaffat små fällor i form av små kladdiga gula lappar där de små irriterande flygfäna fastnar på och dör. Synd om dem. Men som sagt är just dessa djur inte rödlistade och kan jagas året om, utan att man riskerar utrota dem. Men annars bör man var rädd om våra små bevingade vänner, som gör så stor nytta. Inte förstöra deras livsmiljöer och inte spruta gift på dem, utom i absoluta nödfall.

I boken stod det också att en nyupptäckt broms i det inre av Australien, av forskaren som hittade den döptes till Scaptia beyonceae. Detta efter sångerska Beyoncé. Denna broms har en vacker rumpa täckt av gyllene päls. Vilket tydligen inspirerade killen som namngav bromsen efter denna tydligen skönstjärtade dam. Det finns en vacker fjäril i det inre av Amazonas som heter Silveris uddenbergae av liknande skäl. Vilket väldigt få känner till.

Som ni vet har det blivit ett nytt år. Man får hoppas det blir ett bra år även om det inte börjar något vidare. Viruset har bytt om till träningskläder, för att ta nya tag och smitta ner så många som möjligt. Vilket är taskigt gjort. Så det är väl bara att vänta och se vad som händer. Vad jag förstår är den nya varianten betydligt mer smittsam, men med mindre risk att man skall bli allvarligt sjuk. Men även om den risken är mindre, så är det kanske många som blir sjuka rejält ändå. Eftersom så många smittas. Så vaccinera med alla sprutor ni får, för er och sjukvårdens skull! Det minskar tydligen i varje fall risken att bli så sjuk att man hamnar i respirator. Vilket man måste vara i rätt god form för att överleva.

Jag vill förresten åka till Irland. Men först får virushelvetet ge sig. På Irland säger man ju "What whiskey will not cure there is no cure for". Men det är inte sant. Mot covid hjälper det inte. Min erfarenhet är inte heller att man blir frisk av denna dryck. Däremot kan man få ont i huvudet och ångest av den. Lita på en som vet. Men innan dess pratar man engelska nästan flytande och sjunger jävligt bra. Man kan också klara enklare konversation på Iriska. Som att säga ”slainte” och beoir (skål och öl). Numera har katolska kyrkan mist sitt inflytande på Irland, vilket man bör tacka gud för, om man tror på honom. Så mycket ont som denna institution ställt till med där.

Jag läste en artikel i någon av dagstidningarna, med anledning om att det gått ett år, sedan ett gäng av orcherna ur Sagan om ringen sökte storma kongressen i Washington. Detta under ledning av Sauron själv. Det var några hemska timmar. Men i artikeln stod det att ondskan i Mordor (som nu tydligen heter Mar-a-Lago och ligger i Florida) börjat röra sig igen. Hans hemska öga har fäst blicken på nästa presidentval. Det är för hemskt. I öster sitter hans elaka onda kompis och blandar gifter och slipar sina knivar. Så kampen mellan ont och gott fortsätter.

I bibelns ordspråksbok står det ”Sök förvärva sanning, och avhänd dig henne icke, sök vishet och tukt och förstånd.” Okej då, jag skall göra så gott jag kan. Det tycker jag alla skall göra och inte tro på allt dumt som står på internet och sägs i så kallade alternativa media.

Peter











 

Inga kommentarer: