torsdag 27 januari 2022

Hej vänner!

Det finns en liten polsk stad som heter Oświęcim. Den ligger sex mil från Krakow. Jag hade länge i ett fotografi av en liten flicka på sådär fyra år, som stod på en järnvägsstation i den staden. Hon står där i en liten kappa och tittar rakt in i kameran. Jag brukade ha det fotot i min plånbok, men nu är det borta. Jag vet inte när det försvann. Det är någon gång på fyrtiotalet hon står där och tittar på in i kameran. När hon stod där hette den här staden staden Auschwitz och jag vet att den lilla flickan snart kommer vara död. Hon kommer föras in i en gaskammare, där man kommer släppa in giftgasen Zyklon-B.

Idag är det Förintelsens minnesdag. Att det är just detta datum som är minnesdag för Förintelsen beror på att på detta datum för 77 år sedan befriades de överlevande från Auschwitz. Då hade miljontals människor dödats där och i andra liknande läger. Jag har läst flera böcker och artiklar där man försöker förklara denna galenskap. Men jag begriper det ändå inte. Hur kan någon komma på så idiotiska jävla idéer och omsätta dem i praktiken. Att på en industriell skala massmörda miljontals helt oskyldiga människor. Detta utifrån en ideologi som är så uppenbarligen heldum och grym, att ingen vettig människa borde gå på tokigheten. Men det gjorde miljoner människor som med hysteriska ögon jublade över en gapig otäck liten tönt med Chaplinmustasch, som inte var riktigt klok. Till slut satt de där i ruinerna av ett rike som skulle vara i tusen år och hade barn som skämdes över dem och deras brott.

Men folk verkar ha svårt att lära sig något. För nu hyllas ju konstiga knäppgökar till öster och väster. Som säger att de vill återupprätta sina länders forna storhet. När fan den nu fanns. Göra dem ”great again” eller vad samma sak heter på ryska. Hur kan sådana narcissister och psykopater få anhängare i miljoner. Som har en känslomässig utveckling på en tvåårings nivå.

Efter förra århundradets katastrofer så hade man hoppats att de totalitära idéerna skulle försvinna för gott. Men de är tillbaka i god form, men lite uppsnyggat i populistiskt skitsnack. Dess anhängare fyller visst internet med sin korkade dumhet, uppmuntrade av så kallade alternativa media. Jag blir så trött.

Denna dag är alltså en sorgsen dag. Då det inte finns någon som helst anledning att vara glad. Vilket jag inte heller avser vara. Finns liksom ingen anledning på denna minnesdag.


Peter

 







 

Inga kommentarer: