lördag 15 januari 2022

Hej vänner!

Den lilla otäcka ryska giftmördaren och valfuskaren sitter tydligen i Kreml och planerar nytt jävelskap. Det är tråkigt att sådant äckligt mögel, alltid skall flyta opp och lägga sig högst upp på mänskligheten sylt. Så för att försöka hindra honom att snatta åt sig den ö, där jag befinner mig har militär och krigsfordon kommit till Visby. Vilket känns lite skrämmande. När jag gjorde min värnplikt lärde vi oss att fienden kommer från öster. Om han inte gjort en kringgående rörelse. När den eländiga ockupationsmakten föll samman och länderna i Östeuropa, som styrdes av quislingar blev fria, hoppades man att det skulle bli en bättre framtid. Men nu verkar allt gå tillbaka till eländet igen. Demokratin ligger löst till i flera av de länder, där folken då befriade sig. Nya antidemokratiska apskaft når framgångar i tidigare ockuperade länder, som i Polen och Ungern. Men kom ihåg att: Varje meddelande att motståndet skall uppges är falskt!"

Det blåser som fan på Gotland. Det gjorde det igår också. Jag var nere vid havet och blev genomblåst. Vilket kändes mäktigt att bli. Det är lite jobbigt med dessa blåsiga vinterdagar. Som nu när solen skiner från klarblå himmel och det ser skönt ut. Men går man ut är det inte skönt alls, efter en stund. Man får väl försöka hitta en plats i lä någonstans.

Jag håller på och läser en bok om Dante. Han som skrev den gudomliga komedin, ni vet. Hans tid var minsann lika fylld med bråk och krig som vår. Då var det ju guelfer och ghibelliner som försökte ha ihjäl varandra. Varför har jag aldrig riktigt förstått. Guelferna var trogna påven och tyckte illa om kejsaren. Ghibellinerna tyckte tydligen tvärtom och på grund av denna motsättning, slog de gärna ihjäl varandra och körde ut motståndarna från den stad där endera gänget vann. Värst var det kanske i Florens där först guelferna drevs bort och i exil 1249. Men 1266 var det guelferna som vann och drev ghibbelinerna ur staden och i exil. Det var en bråkig tid. Precis som vår. Nästan lika obegriplig. Dante var förresten Guelf. Han tillhörde de vita Guelferna. För det fanns när han levde vita och svarta Guelfer. Men när de svarta vann, så fördrevs de vita från Florens. Så Dante fick sticka därifrån. Allt verkar ha varit en jävla röra helt enkelt. Så långt har jag kommit i denna bok.

Jag läste att nästan alla partiledare med statsministern i spetsen hade lyckas smitta ner varandra med det jävla viruset. De måste lära sig hålla avstånd och sluta krama varandra. Även om det är svårt. Men man måste lära sig att behärska sina impulser. Som Robban Broberg sjöng: ”Man måste hej. Man måste hej. Man måste hejda sig när man ser en tjusig tjej!” Vilket man absolut bör. Även om det inte är så lätt.

Jag var i Stockholm för någon vecka sedan. Det är numera två saker man lägger märke till i denna, min före detta hemstad. Det ena är alla jävla elektriska sparkcyklar som är i vägen och skräpar ner överallt. Det andra är alla killar som cyklar eller åker moppe med en ryggsäck med käk på ryggen, som de tydligen levererar till folk, som beställt den från någon krog. Ett tufft jobb att ha en kall januaridag i Stockholmstrafiken. Jag hoppas de har schysst betalt för sitt jobb och att de inte utnyttjas av oseriösa typer. Folk som jobbar och gör rätt för sig skall alltid hedras och värderas efter insats.

Peter

 




Inga kommentarer: