måndag 20 december 2021

Hej vänner!

Det blåser småspik på Gotland idag. När man är inne ser det soligt och fint ut. Men när man går ut är det inte skönt alls. Så jag sitter inne fast solen skiner, efter en mycket kort promenad. Snart är det jul igen. Jul är ju ett gammalt fornnordiskt ord. Så jul firades innan vi blev kristna. Från början var det visst ett blot då man offrade till en gud som hette Jólnir. Det var Oden som hade många namn Man sa då att man ”drack jul” vilket säger en del om hur högtiden firades. Ifall den firades precis den 24 december vet jag inte.

Vi firar ju jul till minne att Jesus föddes natten mellan den 24 och 25 december. Det gjorde han nog inte. Men det passade ju bra att fira detta då, när det redan fanns flera högtider, som redan firades då på olika ställen i Europa. I det antika Rom firade man guden Saturnus i december. Det var visst ett jävla kul kalas. Vad guden Saturnus var för en kille vet jag inte. Men tydligen var han värd att fira.

Man bör läsa julevangeliet för sina barn varje jul hur okristen man än är. Så de små liven förstår varför vi firar jul. Det tillhör allmänbildningen att kunna denna berättelse. Dessutom är det en spännande och fin berättelse. Själv blir jag faktiskt alltid lite rörd när jag läser julevangeliet. Det räcker med att läsa, ”Och det hände sig vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas”, för jag skall bli lite gråtmild.

Det är ju tråkigt att en religion som börjar med att sonen till en snickare och hans unga tjej i ett stall får en son som är gud, iallafall en tredjedel av denne gud (är det någon som begriper treenigheten), är en bra början. Men sedan blir det mest skräp av alltihop. Svartrockar, syndakataloger, kvinnohat, sexualfientlighet, sekter och Knutby. Man har lust att ställa sig och argt ropa mot himlen ”om du finns, så borde du skämmas, som du ställt till det”.

Jag tycker julen mer har blivit en orgie i konsumtion och som det mer är guden Mammon än Jesusbarnets födelse som vi firar. Det har gått till överdrift och jag är ju inte så mycket för orgier. Har faktisk aldrig deltagit i en sådan. Ingen har någonsin bjudit in mig till en orgie. Hade någon ringt upp och frågat om jag ville hänga med på en orgie hade jag nog tackat nej. Det enda som varit lite likt en orgie som jag deltagit i, har bara haft en deltagare förutom mig. Det tycker jag är lagom.

En sak som var bra med julen var att man då kunde köpa det goda isländska julölet Jólabjór på systemet. Vilket man inte kan längre. Så julen är inte vad den har varit. Men det finns ju annat på julbordet som är gott. Som strömming och sill. Själv vill jag gärna ha rimmad lammstek på julbordet. För jag tycker det är godare än skinka. Fast jag har blivit bjuden på skinka från vildsvin och det var gott och kändes djurvänligare. För jag oroar mig annars för att grisarna inte har det bra, vilket påverkar aptiten. Dags för dikt.

Och det hände sig
vid den tiden
att ett barn föddes
i ett stall.

För det fanns ingen
annanstans att bo
och natten var rätt kall.

Den natten var det
inget mer som
hände.

Några herdar kom förbi
och sa god natt
och vände.

Så ammade en mor
sitt barn om natten,
i en stilla stund av helighet.

Att amma var heligt då,
och är det än,
i kärlek och i evighet.

Peter



 

Inga kommentarer: