fredag 15 oktober 2021

Hej vänner!

Klockan är 6:15 och jag var dum nog att ta del av morgonens nyheter, så var den dagen förstörd. Det var det vanliga skjutandet, mördandet och rånandet. Men extra hemskt och sorgligt var att en galning mördat människor i den lilla norska staden Kongsberg. I Jakobsberg utanför Stockholm hade tio maskerade killar överfallit en 19-åring och stuckit ner honom med en kniv eller något annat vasst. Annars var det, som sagt, bara det vanliga eländet. Skjutningar som förr hade hamnat högst upp på tidningarnas löpsedel blir ju numera bara en notis på sidan fem. Hur fan har det blivit på det här viset?

Annars har det här varit en bra vecka. Jag har äntligen blivit frisk efter att varit förkyld och risig i nästan tre veckor. Jag har också börjat jobba lite, efter att inte gjort så på ett år. När det otäcka viruset jävlades som mest, så la jag ner verksamheten. Men nu är jag alltså lite på gång igen. Jag har haft ett uppdrag på en liten skola på södra Gotland. Så jag har klivit upp redan vid sex på morgonen och ätit frukost. Vid kvart i sju har jag satt mig i bilen för att komma fram en stund före åtta. När jag åkt hem har jag jag åkt genom ett landskap av gula och röda träd. För det är ju den tiden på året när träden får sådana vackra färger, innan de går in det avlövade mörkret. En sista sprattling av skönhet före vintervilan. Men till våren kommer ju träden igen och björkarna får musöron till löv. Vi människor blir ju också lite vackra, innan vi tappar löven. Men tyvärr kommer vi ju inte igen med musöron, när vi gått in i mörkret och kylan. Fast hinduerna tror ju på själavandring. Så de kanske tror att de kommer återfödas med musöron.

Det är fredag. Jag trodde fredagen fått sitt namn efter guden Frej. Men när jag kollade i Wikipedia så stod det att det nog var gudinnan Freja som gett namn åt denna dag. Hur man nu kan veta det, undrar jag. Men på franska heter ju fredag Vendredi och på spanska Viernes. Det är tydligen gudinnan Venus som fått ge namn åt den veckodagen där. Freja och Venus är ju bägge gudinnor som har med kärlek och sex att göra. Men Freja är bäst för hon har en vagn som dras av katter. En gudinna som är förknippad med kärlek, sex och katter, kan ju aldrig vara fel. Lätt att tillbe minsann. Det var ju länge sedan jag i denna blogg skrev någon rimmad dikt. Men nu är det dags:

Så var det då
oktober och mörkt
och ganska kallt och hårt.

Då blev jag lite ledsen
och mindes allt som
varit svårt.

Men det ju dumt
att tänka på det som
redan hänt.

För det är ju nu
länge sen och bladet
har ju vänt.

Nu ligger det
oskrivet här och
väntar på en dikt.

Om kärlek och
om lust och annat
utav vikt.

Peter

 




 

 



Inga kommentarer: