lördag 18 september 2021

Hej vänner!

På svenska kan ju ordet ”dum” betyda två saker. Det kan ju både betyda att man har intellektuella svårigheter och att man är elak. Vilket jag tycker man borde ändra på. För jag har ju i mitt jobb utrett väldigt många snälla och trevliga barn och ungdomar, som har intellektuella svårigheter. Jag har också vid några sällsynta tillfällen träffat riktigt elaka begåvade typer, som utnyttjat sin begåvning till att skrämmas och jävlas med andra. Hur fan det kunnat bli så att ett ord kan användas för att beskriva två så olika egenskaper är konstigt. Snäll, men med svårigheter att lära och förstå är ju en sak. Elak och taskig något helt annat.

En sak som jag ofta slagits av är att barn och ungdomar som har intellektuella svårigheter kan ha en betydande självinsikt. De vet om sina tillkortakommanden och kan beskriva dessa samt hur jobbigt det är att träffa vuxna som inte låtsas förstå bakgrunden, till vad som är jobbigt. Barnet och den unge kan själv säga ”att det här är för svårt för mig att förstå”. Men det finns då vuxna som tror de tröstar när de inte tar detta på allvar. Som i någon sorts idé om att det är snällt att förneka att intellektuell begåvning är normalfördelat i befolkningen. Som söker massa andra förklaringar till varför svårigheterna finns. Vilket faktiskt är dumt, i betydelsen elakt.

De flesta människor är trots allt hyfsat normalbegåvade. Vilket inte förhindrar väldigt många att uppträda som de inte är det. En jobbig sort tycker jag är de som tror sig vara smarta och är för korkade för att förstå att de inte är det. De är ju de som fyller internet med så mycket sammansvärjningsteorier och spekulationer utan grund, att man kan gödsla med det. Det kan handla om klimatet, vaccination och invandrare. Förenklingar och generaliseringar som man inhämtat från så kallade alternativa media och tror är sant. Bara för de tycker sådant är lika skönt att rulla sig i, som en hund kan gilla att rulla sig i koskit. ”Det finns inga tecken på att klimatet förändras och gör det så beror det inte på mänskliga aktiviteter”. ”Vaccinet är inte utprovat och bara något som läkemedelsbolagen hittat på för att tjäna pengar och för att jävlas”. ”Alla invandrare är kriminella och onda. Det gäller även de som jobbar som läkare och sjuksköterskor, så mig får de inte behandla.” Man blir så trött när man läser eller hör sådant genomkorkat.

En sak som jag tycker är otäckt är att man inte förstår är att det finns de som vill sprida misstänksamhet mot samhällsinstitutioner och demokratin. Utan att bli mer än vanligt tjatig, så vill jag på nytt påminna om, att det finns ryska trollfabriker som jobbar på heltid, med att få oss att tappa tilltron vår styrelseform. Som vill splittra och göra oss svagare i vårt motstånd mot diktatur och få oss att tappa tron på det öppna samhället. Som tycker det skulle vara bra om folk blir sjuka, så vården inte fungerar. Så osäkerhet och uppgivenhet sprider sig i samhället. De som jobbar med detta åt den ryska giftmördaren och valfuskaren, är ju proffs på påverka människor. Bara så ni vet.

Jag hörde förresten att en av språkrören i Miljöpartiet berättat att hon ingår i en ”klan”. Vilket låter allvarligt. Detta då, vad jag förstår, att just mer eller mindre kriminella familjeklaner är ett hot mot samhället. Men den där damen från Miljöpartiet, tycker tydligen inte att det är så allvarligt. Hon ingår ju själv i en sådan sammanslutning. Man får hoppas att hon inte drar med sig sina övriga klanmedlemmar till Lund och startar slagsmål i storformat. Men det gäller väl också att vara försiktig och inte bråka med damen i fråga. För den som blir osams med en klanmedlem riskerar ju få hela gänget emot sig och bli misshandlad eller ihjälslagen. Men det tycker väl det där språkröret inte är så farligt. Hon är ju själv medlem i en sådan där klan. Samt i regeringen, vilket gör mig lite rädd.

Det är lördag och jag funderar på vad jag skall laga för mat idag. Igår var jag bortbjuden på kalas och lagade inte pasta som jag brukar. Jag brukar ju alltid laga italienskt på fredagarna. Fast i Italien äter man ju ofta ytterligare något efter pastan. Men det tycker jag är svårt orka med. Men i Italien planerar de väl sina måltider bättre, än jag gör. Jag hänger med på ”Apritivi”, ”Antipasti”, och Primi Piatti, sedan börjar det ta emot. Kanske för att jag gillar pasta för mycket. Så ”Secondi” och ”Dolce” går ofta bort. Men en espresso eller ristretto och ”Digistivi” brukar jag gärna orka med. Sedan får man vila en stund.

Peter

 



 




 

Inga kommentarer: