måndag 27 september 2021

Hej vänner!

I närheten av Tierp i norra Uppland finns en stor hög. I den ligger kung Ottar Vendelkråka begravd sägs det. Enligt sagan blev Ottar dödad i Danmark. Han hade en son som hette Adils. Han skall visst ligga i en av högarna i Gamla Uppsala. Trevligt efternamn "Vendelkråka" förresten. Jag är nog släkt med denna kung. Vilket jag gissar att nu blir imponerade av att höra. Men det är en ren slump att det förhåller sig på det viset.

Hade inte min mamma Inez och pappa Nils i december 1953 firat jul, bland annat genom att ge fan i att gå till julottan och istället stannat i sängen hade jag inte funnits. Huruvida de trodde att detta skulle leda till att de efter 10 år på nytt skulle få barn är osäkert. Kanske hade de börjat slappna av och börjat känna på den frihet som det innebär, att småbarnsåren är över. Men så kom jag som en överraskning när de minst anande det.

Hade inte mina far- och morföräldrar förenats i precis rätt tid, så hade jag ju inte funnits. Det hade jag inte heller gjort om inte deras föräldrar parat sig i rättan tid. Då hade jag inte suttit här idag. Om man fortsätter tänka så tillbaks till den Peter Uddenberg som föddes 1686 och som regelbundet satte på sin fru Brita Catarina Svanfeldt, så har ju en himla massa människor varit tvungna att utbyta genetiskt material för att jag skulle bli till. För varje gång krävs det ju ytterligare två par för en ny generation. Jag har läst att för att om man går bakåt 20 generationer så krävs det att 1 048 576 personers knullande för att nå fram till mig, om dessa inte var släkt med varandra. Men när man börjar nå de här talen så har folk för länge sedan tappat kolla på vilka som är släkt och parar sig hej vilt med folk de är släkt med. Fast de inte vet om att det är det de gör. Eller så vet de om det och struntar i det. För incestförbudet brukar ju bara sträcka sig till kusiner i de flesta kulturer. Men hur som helst, är jag sannolikt släkt med Ottar Vendelkråka och det är antagligen du som läser detta också. Vilket nog en stor del av Europas befolkning är.

Jag tycker Uddenberg är ett bra namn. Lite ovanligt och gammalt. Men frågan är om inte Vendelkråka är bättre. Ottar är ju också ett fint namn. Den fantastisk kvinnan, syndikalisten och sexualupplysaren Elise Ottosen-Jensen, hade ju detta som signatur när hon skrev. Hon grundade ju RFSU och for runt i landet och agiterade. När hon började var det förbjudet att göra reklam för preventivmedel. Det gav hon fan i och for runt och lärde kvinnor använda pessar och gubbar kondom. Hon riskerade faktiskt att hamna i fängelse, på grund av detta tilltag. Hon hade ett jobbigt liv och en del korkade idéer också, har jag läst. Men där var hon nog ett offer för den rådande tidsandan. Vilket vi alla riskerar vara då och då. Ottar levde fram till 1973, då jag var 19 år och hade viss användning att produkter som hon gjort så bra reklam för användandet av. Jag slarvade inte på den punkten. Vilka några kanske gjorde i december 1953, vilket trots allt slutade rätt bra.

Peter

 

 


 


 

Inga kommentarer: