torsdag 12 augusti 2021

Hej vänner!

Läste ni om IPCC nya rapport om klimatet (Climate Change 2021: The Physical Science Basis) som just presenterats. Den bygger på över 14 000 vetenskapliga artiklar om olika aspekter av klimatförändringen. Här kan ni på SMHI:s hemsida se en film som sammanfattar den nya rapporten om ni vill förbättra på er nedstämdhet (https://www.smhi.se/klimat/ipcc/ipcc). I tidigare rapporter varnades för att den höjda temperaturen skulle leda till flera extremväder-händelser. Som värmeböljor med mycket höga temperaturer och skyfall med översvämningar, som följd. Samt långa perioder av torka, som på sikt skulle göra områden omöjliga att bo och odla på. Det var vad man varnade för vad som skulle hända, om vi fortsatte släppa ut koldioxid och andra växthusgaser. Nu i sommar har väl vi fått facit om de förutsägelserna var riktiga. Den nya rapporten beskriver en framtid, med ännu värre scenarion. Den fastslår också att den enda rimliga förklaringen till det som händer är de fortsatta utsläppen av växthusgaser. 

 

För närvarande är det rätt tyst på klimatförnekar-fronten. Vilket inte är så konstigt, när inte bara all seriös forskning, utan dessutom verkligheten visar på den uppenbara dumhet de spridit. Verkligheten har liksom kommit ikapp dem, som kallat Greta Thunberg alarmist och annat. Man ligger väl lågt när man ser människor stå med vatten upp till bröstkorgen eller ser deras hus brinna upp. Men att erkänna att man hade fel kommer väl dessa klimatförnekare aldrig göra. Den sortens människor gör aldrig det. De hittar bara på en ny sammansvärjningsteori, som de delar med andra av samma skrot och korn, i någon sorts alternativmedia. Igår var det nästan 49 grader på Sicilien. Vilket visst är nytt värmerekord för Europa. 

 

Det brinner i Grekland. Jag kollade och nästan hela veckan skall det vara ungefär 36 grader varmt i Aten och det finns inget hopp om regn. Så det lär fortsätta brinna. Det brinner visst i Olympia, där man under antiken träffades och höll olympiska spel. Men det brinner överallt, även nära Aten. På något sätt känns det som ett tecken i tiden att den plats där demokratin började, riskerar förstöras av eld. Det var visserligen i våra ögon en demokrati med stora brister. Men ändå något som funnits med som en möjlighet genom historien. Demos betyder ju folk på grekiska och kratos betyder styre. Alltså folkstyre. 

 

År 480 före Kristus brann förresten Aten ned. Då hade den persiska stormakten nått fram till staden efter att ha tagit sig förbi passet i Thermopyle, som försvarats av några hundra män från Sparta under ledning av Leonidas. Men när perserna kom fram till Aten, hade befolkningen där evakuerats. De flesta till Salamis. Där kunde de stå på stranden och se sin stad bli uppbränd. De kunde också några dagar senare stå och se när den Atenska flottan besegrade den persiska. Perserna förlorade nästan alla sina båtar och det ledde till att den persiske kungen Xerxses gav upp sina planer och åkte hem till Persien igen. Tio år tidigare hade ju perserna också blivit besegrade vid slaget vid Marathon. En av de grekiska soldaterna i det slaget hette visst Sokrates förresten. Han som senare blev berömd av andra orsaker. Han som sa: ”Falska ord är inte bara onda i sig själva, de infekterar även själen med ondska.”

 

Nu brinner det i Grekland på grund av andra orsaker än för 2500 år sedan. Det känns sorgligt och ödesmättat. Det är ju på något sätt folkstyrets vagga som brinner. Det var där det började. Ibland känns det som det går mot sitt slut.

 

Förresten brinner det på massa andra ställen också på ett sätt som det inte gjort tidigare. I Nordafrika, USA, Kanada och Ryssland brinner det på ett sätt som inte går att stoppa. Bränder som får vår storbrand i Västmanland verka som en liten korveldar-brasa en höstkväll i jämförelse.

 

I Sverige fortsätter kriminaliteten att förstöra för oss alla. De senaste veckorna har det skjutits och mördats nästan varje dag. Jag läste också att många kommunala tjänstemän inte vågar fatta beslut, som kan reta någon som ingår i ett kriminellt gäng eller kriminell klan. De är rädda för att då utsättas för hot och trakasserier eller i värsta fall bli misshandlade eller mördade. Så de ligger lågt när de vet att någon har tillgång till sådant våldskapital. Det är som en maffia, som de i Italien, börjar ta över landet. Vilket gör mig ledsen och uppgiven.

 

Nu har jag skrivit om ledsamheter igen. Jag hade tänkt att denna blogg skulle vara lite kul ibland. För även om det inte märks just nu, kan jag faktiskt ibland uppvisa lite humor och andra tecken på gott humör. Men det känns allt svårare, att komma på något kul att skriva om. Ironi går ju bort. Verkligheten är ju sådan att den är svår att ironisera över. Visserligen slipper man nu se Ronald McDonald leka president. Men bara det faktum att han varit det, gör ju verkligheten överträffar dikten minst 100 gånger. Det känns ändå svårt att skratta åt. För jag blev så besviken att ett sådant äckligt stolpskott, kunde bli vald till ledare i ett demokratiskt val. Men om jag inte kommer på något som är kul att skriva om längre, tänker jag avsluta detta bloggande! Det är illa nog som det är utan att jag skall bidra med ytterligare svärta. Gör ju faktiskt ingen glad.


Peter

 


 

 





 

Inga kommentarer: