måndag 2 augusti 2021

Hej vänner!

Jag läste en rätt skrämmande artikel i Dagens Nyheter idag. Den handlade om att folk i de amerikanska sydstaterna som vaccinerar sig gör det i smyg, för att inte uppfattas som illojala av släkt och vänner. I södra Missouri där vissa områden är hårt drabbade av covid så klär folk till och med ut sig och vädjar till vårdpersonal att få vara anonyma. I dessa områden röstade visst 80 % på USA:s förre president Ronald MacDonald som spridit vilseledande myter om vaccinets bieffekter. Vilket också programledare i den mycket konservativa TV-kanalen Fox News gjort. Så på något sätt har motstånd mot vaccinering, blivit en lojalitetsförklaring till Trump och hans anhang. Vilket gjort att att de som vaccinerar sig uppfattas stå på motståndarsidan. Det låter tokigt. Vilket det också är. Endast 20 % av befolkningen i detta område har vaccinerat sig. Nu smyger visst några till och vaccinerar sig i peruk och lösskägg.

Resultatet är som förväntat. I Florida där republikanerna är starka och likaså vaccinationsmotståndet är 34 av 100 000 invånare inlagda på sjukhus. I New York där vaccinationsviljan är stor och många vaccinerade är det 5 av 100 000 som är inlagda på sjukhus. Så denna oerhörda dumhet leder till att många fler människor blir allvarligt sjuka och riskerar dö. På grund av man går på en narcissistisk mytomans skitprat och spridande av myter. Samt får sin information via media som lojalt och utan att bry sig om konsekvenserna sprider sådant som skrämmer folk, som inte stämmer. Så dumhet är ibland dödligt farligt.

Men det är inte bara foliehattar och Trumpanhängare som sprider dumhet som en gödselspridare sprider koskit. I Ryssland finns det folk som har till jobb att undergräva folks förtroende för myndigheter och faktabaserad kunskap. Detta för att försvaga andra länder och gynna den egna politiken. Att man på olika sätt försökte stödja den förra amerikanska presidenten, var ju inte för man gillade honom. Utan för att man förstod att en amerikansk president som är en knäppgök, skulle försvaga både USA och NATO. Ett tag spred man massa myter om faran med de nya vacciner som framställts med mRNA . Antagligen för att gynna de ryska vaccinet Sputnik, som framställts på ett annat sätt. Men då det tydligen ökade vaccinrädslan generellt också i Ryssland så då la man ner detta projekt. Men man har andra och vill oss inte väl.

Nu har väl över en miljard människor i världen vaccinerats utan värre biverkningar än av annat influensavaccin. Så man tycker att även de mest rabiata vaccinmotståndare snart borde kunna fundera på om risk, kontra nytta inte börjar bli en fråga rätt lätt att besvara. Som tur är är de flesta svenskar rätt förståndiga och få ser på TV-kanaler som Fox News och påverkas av sådana lögnaktiga påståenden som sprids där. Men det finns visst även i Sverige alternativmedia som sprider myter. Som att spikeprotein skulle vara giftigt i vaccinerna. Vilket det enligt seriösa forskare och experter inte är. Ändå sprids sådana myter som riskerar att få folk att avstå från vaccinering och drabbas av allvarlig sjukdom. Vilket är synd om dem. Men också något som orsakar merarbete och stora merkostnader, om de behöver sjukhusvård. Bara på grund av dumhet.

Isen på Grönland smälter, i västra USA och Kanada har det varit flera värmeböljor med temperaturer över 40 grader, i Turkiet, Grekland, Kalifornien är bränderna utom kontroll, i västra Europa har städer och byar översvämmats och folk har dött när hus rasat samman. Hur många varningar och påminnelser behövs det innan folk verkligen förstår vad som håller på att hända. När skall alla de som varit malliga och överlägsna mot Greta Thunberg säga: ”det ligger nog något i det du säger. Vi var dumma som inte lyssnade på dig”.

Peter

► USA Today: COVID-19 vaccines don’t produce dangerous toxins
► Nyhetsbyrån AP: Spike protein produced by vaccine not toxic
► PolitiFact: Viral immunologist says COVID-19 vaccines’ “spike protein” means people are being inoculated “with a toxin.”

 


Inga kommentarer: