söndag 18 juli 2021

Hej vänner!

I mitt förra inlägg skrev jag ju lite om extremvädret i västra Kanada med värmeböljor med temperaturer mellan 40 till 50 grader. Om hur väl detta stämde med de prognoser som de flesta klimatforskare förutspådde. Alltså att den högre medeltemperaturen skulle medföra mer extrema väderfenomen, i form av skyfall, stormar och värmeböljor. Detta då det skulle bli mer energi i atmosfären. Något som exempelvis professor Johan Rockström brukade berätta om, som en trolig följd av klimatförändringen. Greta Thunberg brukade ju uppmana makthavare och oss alla att lyssna på forskarnas varningar. Jag hann ju knappt sätta punkt i mitt förra inlägg förrän västra Tyskland, Belgien och Nederländerna drabbades av en översvämningskatastrof, av just den sort som forskarna varnat för. Massa människor har blivit av med allt de äger och har. Många har också dött i katastrofen.

Som jag skrev i mitt förra inlägg så förväntar jag mig inte att de som förnekat faran med klimatförändringen skulle stiga fram och säga: ”Det verkar som det låg en del i det som Greta Thunberg sa, trots allt.” Många av de som förnekat uppvärmningen och att den orsakas av mänsklig aktivitet, har ju försökt ta heder och ära av denna unga dam. Hon har ju bara uppmanat oss att lyssna på de forskare, som är specialister på klimat och som länge varnat för det som just nu händer. För nu behöver man inte längre oroa sig för vad som kommer att hända. Nu kan man i realtid se hur vår framtid ser ut om medeltemperaturen stiger 2 grader. För då blir det som nu, fast värre.

På Kuba har folk ledsnat på att leva i en diktatur där ekonomin pajat ihop och man inte får säga vad man tycker och tänker. Som i andra diktaturer bemöts dessa protester med våld och misshandel. Samt nedstängning av internet, för att försvåra folk att samordna sina protester. USA har ju sedan 60-talet haft sanktioner mot Kuba och velat fälla dess regering. Min inställning är att alla regeringar som inte är utsedda i fria, rättvisa och allmänna val, bör bojkottas. Jag är rättvis på det sättet. Men stormakterna är mer flexibla. Så USA är kompis med ett land som Saudiarabien och inför inga sanktioner, mot detta vidriga land. Men med Kuba är man osams och jobbar på att bli av med den diktaturen. Det är ett jävla hyckleri. Men, som sagt, varje gång en diktatur faller i ett folkligt uppror, blir jag lite glad. Men tyvärr brukar det ofta komma nya förtryckare efter de gamla. Men man får väl hoppas att kubanerna en dag får gå och rösta, på vem de vill i demokratiska val.

Jag läste nu på morgonen om att två små barn blivit skottskadade i Flemingsberg vid en skjutning. De blev skjutna i benen och kommer överleva. Men de hade ju lika gärna kunnat träffas i huvudet. Man får väl hoppas att de inte får några men, av sina skador. Så det bara fortsätter. När jag skrev föregående tre meningar, så kände jag hur jag tappade lusten att skriva mer. Jag kände mig bara tom och ledsen. Som en stor meningslöshet, plötsligt slog emot mig.

Men tack vare att polisen i andra länder lyckades knäcka koden i telefoner som de kriminella inte trodde gick att avlyssna, åkte ett gäng av de värsta skurkarna fast. Sedan lyckades FBI lura några andra att använda, en av dem konstruerad tjänst för kommunikation. Så de kunde avlyssna hur de planerade mord och knarksmuggling. Vilket säkert kommer att leda till att ett gäng till låses in. Men dessa metoder får inte svensk polis använda. Däremot är det helt okej om utländsk polis gör det. Det skall visst utredas. Kommer väl ta något år, gissar jag. Sedan skall väl detta ut på remiss och diskuteras. Vilket tar något år till.

Jag ger mig fan på att om det en dag stod massa grönklädda gubbar med automatkarbin på gatorna och snackade ryska, skulle väl åtgärder kring detta utredas och funderas kring. Några skulle väl säga att man måste tänka på den personliga integriteten och inte göra något förhastat. Några skulle väl säga att oron för grönklädda personer med ryska som hemspråk är överdriven, närmast rasistisk. Några skulle säga att det är oacceptabelt att det får vara på det sättet. Några skulle säga att det finns viktigare samhällsproblem än grönklädda ryssar att prata om. Någon skulle väl undra vad Tage Erlander hade gjort i situationen. Dessutom skulle det snart finnas 3000 poliser till som skulle kunna ingripa om de grönklädda ryssarna blev dumma och använde sina automatkarbiner. Men först borde man försöka prata dem till rätta, över en kopp biodynamiskt örtte. För innerst inne är människan god och att säga något annat tyder på en känslomässig brist.

Jag läste en debattartikel där några advokater protesterade mot, att de utmärkta metoder som utländsk polis använt, får användas som bevis i Sverige. Som det skulle vara fusk på något vis. Dessa advokater kunde väl tas ifrån sin titel, tycker jag. För jag gillar dem inte.

Jag läste också att tre av de som mördade en lite flicka i Botkyrka förra sommaren befinner sig i Turkiet. Sverige skall tydligen försöka få hem dem hit. Verkar onödigt. Skulle de inte kunna dömas för mordet i sitt hemland och sitta av sina straff i turkiskt fängelse. Skulle säkert bli billigare och man skulle slippa få hit dem. Förresten borde man undersöka om man inte kunde köpa i fängelseplatser i andra länder. Skulle säkert bli billigare för statskassan. Skulle också ge jobb i dessa länder. En win-win affär för folket i Vladivostok eller Dar es-Saalam till exempel.

Jag är alltså som ser på ett jävla humör och mår inte bra av allt elände som jag läser om i tidningen. Som jag skrivit tidigare har jag blivit känsligare på gamla dagar och känner mig mer hudlös, än jag gjorde när jag var yngre. Kanske har jag drabbats av akut testosteronbrist. På TV gör de reklam för någon sorts piller, som gör att man får mer av detta könshormon och piggar på sig. Blir liksom ung på nytt och det visas en bildsekvens, hur kroppen förändras från viril och smal till plufsig och småfet. Det är naturligtvis påhitt alltihop. Som sådana där schampo som påstås ge håret näring eller krämer tar bort alla rynkor och gör en 30 år yngre i ansiktet. Men jag vill inte bli yngre, trots allt. Som Hjalmar Söderberg sa:Det är skönt att bli gammal. Att vara ung var för djävligt”, eller något sånt. Det stämmer väl i stort sätt. Men jag har blivit så jävla blödig på gamla dar och rädd för allt otäckt som händer. Ibland skulle jag vilja flytta till en ö i yttre Hebriderna. Fast då vill jag ju att alla vänner hänger med. För jag vill inte vara ensam. Vi kan sitta där och se ut över Atlanten och dricka ett glas jävligt rökig Whisky och se solen gå ner.

Om någon får lust att kommentera ovanstående. Så försök behärska er. Fundera på om det är nödvändigt.Dessutom har jag ingen katt längre.

Peter





 

Inga kommentarer: