lördag 24 juli 2021


Hej vänner!

Det har gått tio år sedan Utøya. Det känns som det hände alldeles nyss. Fortfarande vet jag inte vilka ord man skall använda när man skriver om detta. Det finns liksom inga ord som räcker till. Jag har dem i varje fall inte.

Men som jag skrev för något inlägg sedan bör man vara aktsam med språket. Det finns tillräckligt många galningar som sprider tokigheter och som inte behöver uppmuntras. Ibland undrar jag om inte internet och sociala media, gör mer skada än nytta. Ifall det är bra att det ges utrymme för alla möjliga hatiska och dumma åsikter och människor. Som i värsta fall påverkar sådana, som inte är riktigt som de skall i plymen. Som riskerar att göra allvar av det hot och det hat som andra uttrycker i fyllan en fredagskväll. Gång på gång avslöjas ju folk som man trodde var normala, med att skriva hemska saker om medmänniskor på internet. Som den där rektorn på Järvafältet som verkade vara rätt vettig. Men så visade det sig att han inte alls var det. Så det är inte bara små otäcka sverigedemokratiska troll, som sprider hat och konspirationsteorier. Det är även folk som man tror är hyfsat normala, men som med sitt språk riskerar att trigga tokskallar att mörda medmänniskor. Som hon som skrev att hon ”hatade” Annie Lööf. Jävla dumheter. Jag tycker ofta att Annie Lööf har jävligt fel vad gäller privatiseringar, strandskydd och annat. Men att alla inte tycker som jag, får jag stå ut med. Det finns ingen anledning att ”hata” dem för det. Riktigt jävla korkat är det ju att hata folk för att de inte ser ut som man själv och har en annan pigmentering. Jag såg lite på ett TV-program som handlade om Ku Klux Klans historia. Så galna och fyllda med hat kan folk tydligen bli. Men det första steget mot Auschwitz började väl också någonstans. Det gör mig rädd att tänka på det.

Igår var jag på lasarettet och tog prov på min prostata. Det är ta mig fan ingen lek. Ni skall slippa ta del av detaljer. Men efteråt är man rätt tagen. Iallafall var jag det. Det var andra gången jag fick vara med om detta. Vilket var rätt jobbigt. För nu visste jag ju vad som väntade. Får väl säga att det var som första gången och inte ett dugg bättre än debuten. Men ändå är jag tacksam så länge jag har kvar en prostata i kroppen, som man kan ta prov på. Min läkare heter förresten Süleyman i förnamn, precis som Süleyman den store. Denne var sultan över den Omanska riket på 1500-talet och erövrade Balkan och Ungern. Han försökte också ta Wien, men misslyckades med detta. Det var en tuff kille som inte var att leka med. Men min doktor är snäll och pålitlig, trots att han heter Süleyman. Han beklagade att det tyvärr inte fanns något annat sätt att ta prov på än detta, rätt olustiga. Vilket vi båda är överens om, är lite synd. Men jag är tacksam att han gör sitt jobb noggrant och inte slarvar. Bra jobbat Süleyman!

De där figurerna som lurade av folk pengar i företaget Allra skall visst låsas in några år. Det känns bra. För tjuvar skall låsas in. Jag läste att ledaren för tjuvligan bara dagar innan domen köpte en sportbil som kostade runt en miljon spänn. Egentligen borde väl han och hans kumpaner låsas in till de betalat tillbaks de miljoner de snott från hederligt folk. När jag cyklar förbi gästhamnen i Visby så ligger där motorbåtar i mängd av den typ som säkert kostar många miljoner styck. Det ligger säkert båtar för över 100 miljoner spänn där. Undra hur mycket av de pengarna kommer från ohederliga affärer. Inte kommer de från hederligt arbete utfört av hederliga skattebetalare, i varje fall. För på arbete blir man inte rik. Men på spekulation, skatteplanering och fallskärmar, kan man bli väldigt rik. Så rik att man kan sitta på en båt för fem miljoner i Visby hamn och se löjligt ut. För folk som visar upp sin rikedom på det sättet ser ofta löjliga ut.

Jag läste förresten en ovanligt dum artikel i tidningen. Det var någon som menade att man borde minska på strandskyddet, så att även folk som inte bor i Täby och Djursholm, får råd med strandtomt. Fast jag tycker att den orättvisan snarast borde avskaffas genom att man exproprierar 20 meter av stranden för de som har sådan tomt i Täby och Djursholm. Så alla får tillgång till stranden. Det blir ju också rättvist. För jag tycker att alla som sköter sig och betalar sin skatt skall kunna gå runt alla sjöar och havsstränder, utan att stoppas av staket och murar. För det här är vårt land, som inte vissa skall sno åt sig bitar av hur som helst. Som Verner von Heidenstam så riktigt påpekade i en dikt år 1899:

Det är skam, det är fläck på Sveriges baner,
att medborgarrätt heter pengar.”

Det är det ta mig fan fortfarande.

Peter

 


 

Inga kommentarer: