söndag 20 juni 2021

Hej vänner!

Snart är det midsommar och det tycker jag alltid känns lite vemodigt. De vänder och de ljusa nätterna blir mörkare igen. Storspovens honor har börjat flytta söderut och lämnat hanar och ungar på någon myr i Norrland. För så funkar storspovens familjeliv. Några snabbisar på våren. Sedan drar tjejerna tillbaks till England eller Holland igen. Hanarna flyttar i juli och ungfåglarna i augusti. Så ungfåglarna vet vart de skall, trots att det är första gången de flyger dit och ingen har visat vägen. De måste ha någons sorts inbyggd gps, med resrutten inlagd på kartan.

Igår badade jag i havet. Det var riktigt varmt i vattnet. Säkert 20 grader. Det är en fördel med att bo i Visby. Man kan ta cykeln och cykla ner till badet på 10 minuter, om det blir så är varmt som det är nu. När jag bodde i Stockholm blev jag väldigt sur och rastlös när det var värmebölja. Jag kände som jag slängde bort dagar i mitt liv och längtade bort från staden. För jag trivdes inte alls. Stora städer är bra på hösten, när det regnar och är småkallt. Då kan man sitta på ett fik och titta ut genom fönstret. Det är en kravlös tid på något sätt. Men på våren och sommaren känner jag som något går mig förbi. När jag jobbade kunde jag komma på, att jag inte sett en enda blåsippa innan blomningen var över. Det kunde göra mig riktigt ledsen. Som jag missat något viktigt.

Visby är alltså bra att bo i. Den enda stora nackdelen är att det är besvärligt när man skall hälsa på sina barnbarn. För de bor ju på andra sidan havet. Man kan liksom inte bli den del av vardagen som man skulle vilja. Bara kvista över på en fika eller ta en cykeltur tillsammans. De borde flytta hit till Gotland. Iallafall komma oftare. Jag önskar ibland att jag var jätterik och kunde köpa ett lite hus, där vi kunde bo tillsammans. Det blir lite trångt i tvåan i längden. Jag har funderat på att göra om vardagsrummet till en sovsal. Ta bort alla möbler och ställa in sängar. Men jag tror M tycker det är en ovanligt korkad idé. Men i sommar har barnbarnen hyrt en kåk en vecka och kommer hit. De tar med sina föräldrar, snälla som de är.

Visby är som sagt en fin stad. Men den håller på att bli en kuliss. För hyreslägenheter görs om till lägenhetshotell och restauranger och affärer, är oftast bara sommaröppna. Innerstaden riskerar dö i september. Verksamheter tas över av folk med mycket pengar, men med lite förståelse och ansvar för den medeltida staden. Som bara är ute efter att tjäna kortsiktiga stålar. Som säkert skulle sätta in enarmade banditer i ruinerna, om de fick en chans. Som säkert vill göra om Visby till någon sorts Palma del Mallorca, som stänger ner när det inte är säsong. Som Fred Åkerström brukade sjunga ”Sådan är kapitalismen”. Man önskar man kunde följa den förebild som visste hur man skulle ta itu med månglare. Som det står i bibeln: ”Och han gick in i helgedomen och begynte driva ut dem som sålde därinne; och han sade till dem: ”Det är skrivet: ’Och mitt hus skall vara ett bönehus.’ Men I haven gjort det till en rövarkula.”

Det är söndag och till frukost skall jag göra bacon och ägg. Kanske steker jag lite riven potatis också. Det heter ju hash brown på amerikanska. Men det kanske inte går att göra på färskpotatis. Vi får se. Sedan skall jag åka och bada. Därefter vattna mina grönsaker. Jag har ta mig fan fullt upp.

Peter


 


 

Inga kommentarer: