lördag 19 juni 2021

Hej vänner!

Klockan är 3:30 på morgonen och jag är redan vaken. Det skall visst bli en varm dag. Jag brukar ju inte vara så förtjust i värme och brukar gnälla när det är värmeböljor. Jag tycker det är betydligt bättre när det är sådär mellan 15 till 20 grader. Men numera är jag ju kolonilotts-ägare, som ni vet. Så nu tycker jag att det är lite bra med värme. För mina jordgubbar börjar mogna och till midsommar kommer jag säkert ha flera stycken. Likaså börjar mina squash växa till sig, Vad jag nu skall göra med massa squash? Det får jag fundera på. Kanske någon sorts biffar. Jag brukar göra biffar på broccoli som är rätt goda. Får pröva att göra likadana med squash. Eller sådan där fransk grönsaksröra som heter ratatouille.

Det skall tydligen utbryta någon sorts politisk kris i landet. Eventuellt skall det tydligen bli ett extra-val i september. Så då bör man väl sätta sig ner och gå igenom partiernas partiprogram och informera sig om vilket av dessa man bör stödja. Det kommer jag inte göra. Fan vet om jag kommer rösta alls. Förr var jag moralist och ansåg att det var min plikt att rösta och att man inte hade rätt att gnälla, om man inte utnyttjat sin rösträtt. Men nu fyller jag snart 67 år och då har man rätt att gnälla hur mycket man vill, oavsett om man röstar eller inte. Det hade ju varit kul att rösta på eller för något bra. Men numera röstar man ju oftast mot något dumt. Dessutom känner jag mig alltmer främmande för samhället och dess utveckling. Vet inte riktigt om jag vill vara med. Likt Candide orkar jag inte riktigt med att höra på vad politiker säger för klokheter, utan vill vara ifred och odla min trädgård. Jag kan säga som Candide: "Det är väl talat, men låt oss nu odla vår trädgård". I mitt fall min kolonilott.

Nästa vecka skall jag få min andra spruta vaccin. Men nu läste jag i tidningen att det vaccin jag skall få, inte verkar funka så bra mot den nya varianten av det jävla viruset. Det har tydligen fått namnet Delta och skall vara lite extra elakt och otäckt. Delta är ju den fjärde bokstaven i det grekiska alfabetet. I vårt alfabet är den fjärde bokstaven D. I runalfabetet är den fjärde bokstaven ett tecken med ljudvärdet A. Jag kan faktiskt läsa lite runor. Så jag brukar läsa på runstenar och oftast förstår jag vad som står. Det är ju nästan alltid nästan samma sak. Nämligen att någon lät resa denna sten efter någon annan och ofta vem som ristade stenen. Så här ungefär: ”Vämod lit reisa stein denna aftir Björn, broder sin. Öpir ristade”. Ibland får man veta lite mer. Som var den stenen är till för, dog någonstans. Det finns en sten på vilken det står på slutet: ”Gud hjälpe hans själ, bättre än han förtjänade”. Undra vad den killen ställt till som fick ett sådant efterord.

Hur det än blir med effektiviteten efter andra sprutan så tänker jag efter några veckor försöka leva mer som vanligt igen. Det får bära eller brista. För jag är less på det här. Jag vill krama mina barnbarn och hälsa på alla ”käraste bröder, systrar och vänner”, som Bellman skriver. För nu har det varit en jävla ökenvandring i över ett år.

Jag vet att jag är tjatig. Men igår såg jag på foton. Bland annat var det bilder på kamrat Katten och jag blev riktigt ledsen. Jag saknar honom och tycker det känns tomt utan honom. Men någon ny katt vill jag inte ha. På kolonin finns ett äldre par som har en hund. En stor vit av någon sort. Den kom fram och hälsade på mig. Den brukar tydligen inte gå fram till folk, så ägarna var förvånade och tyckte det var konstigt. Men jag blev jättemallig över att denna hund verkar gilla mig. Kanske luktar jag trevligt på något sätt. Men hundar har ju ofta lite konstig smak vad gäller dofter. De kan ju rulla sig i sådant som stinker och tycka det är jättemysigt. Hoppas jag inte luktar på det sättet och att hunden ifråga, därför gillar mig. Hur som helst skall hunden få en köttbulle. För jag blir glad när någon vill vara vän med mig.

Nu skall jag dricka en kopp kaffe och försöka lösa ett korsord. Svenska Dagbladets lördagskryss, som är jättesvårt. Så jag kommer säkert bli sur över att jag inte kan något. Men M är en jäkel på korsord och kommer säkert kunna en massa. Vilket ger en lite ambivalent känsla. Man är glad att få hjälp, men känner sig samtidigt lite dum i huvudet.

Peter


 




 

Inga kommentarer: