onsdag 9 juni 2021

Hej vänner!

Klockan är 03:18 på natten och jag kan inte sova. Antagligen för att jag somnade en stund på eftermiddagen igår. Numera har jag ju inget jobb att gå till på morgonen. Så det gör inget att jag kör ett nattpass. Men det har ljusnat ute och skall visst bli en fin sommardag.

Jag fortsätter vara nästan maniskt upptagen av min för året nya kolonilott. Jag är där varje dag och vattnar och fixar. Inte för jag vet vad jag håller på med och om det är så nödvändigt. För som ni vet är jag en riktig nybörjare, på odlandets område. Men jag pillar ner frön här och där och det dyker upp blad, som jag inte vet är grönsaker eller ogräs. Det lät väl visa sig i salladen om inte förr. Min kolonilottsgranne kommer nog från Thailand, gissar jag. Han är väldigt noggrann i sitt odlande. Själv är jag mer anarkistisk och går lite lust och impuls. Jag hade sått ruccolasallad i en halv pallkrage. Men så hittade jag en halv påse rädisfrön som jag tänkte sätta på andra halvan. Men på något sätt, glömde jag på vilken sida ruccolan skulle komma och sådde rädisor på samma ställe. Så för att det inte skulle bli för trångt blandade jag runt alltihop. Så nu kommer det väl komma ruccola och rädisor om vartannat gissar jag. Men det är ju bara praktiskt. Kaos är ju, enligt både Stagnelius och Lars Norén, granne med gud. Stagnelius dikt slutar på följande sätt:

”Därföre gläds, o vän! och sjung i bedrövelsens mörker

Natten är dagens mor, Chaos är granne med gud.”

Min kolonilott har alltså ett högre väsen i grannskapet och det är ju inte så dåligt. Kanske kan min kolonilott utvecklas till ett exempel på kaosteori. Ungefär som den där fjärilseffekten, ni vet. Alltså att små förändringar kan få stora effekter. Det är ju i en novell av Ray Bradbury som några med hjälp av en tidsmaskin kan åka tillbaka i tiden. En av tidsresenärerna råkar döda en fjäril och när de kommer åter tillbaka till sin egen tid, är den helt annorlunda än när de lämnade den. Men jag har också hört att det kan handla om hur en fjärils vingslag på Himmelska Fridens torg i Kina, kan få effekt på vädret över hela världen. Eller att en kolonilott i Visby kan orsaka evig fred om 1000 år. Hur fan det nu skulle gå till. Men det vore bra.

Mellan kaos och ordning finns ju det komplexa. Vilket för en del är ett så plågsamt tillstånd att de inte står ut. De vill att världen skall vara svart eller vit och att det skall finnas ett rätt och ett fel. Om något är mer komplicerat än så, blir de röriga i huvudet och röstar på de som har enkla lösningar på svåra problem. Det kan bli hur dumt som helst.

Jag hade ju planerat jobba lite i höst när jag är färdig-vaccinerad. Men nu vet jag inte hur det blir med det. För jag har börjat vänja mig vid att vara pensionär. Förut var jag för rastlös för att bara skrota runt och inte ha några planer för dagen. Men nu går det utmärkt. Jag börjar komma över kamrat Kattens död. Men när M tog bort hans kattlåda kändes det lite jobbigt. Fortfarande väntar jag på att han skall hoppa upp i knät och lämnar helt i onödan toadörren på glänt av gammal vana. Så han kan gå på sin låda. Vi levde ju ihop i 18 år så det är kanske inte så konstigt. Kanske blev jag också påmind om min egen dödlighet, när han dog. Vilket jag numera inte så gärna vill bli påmind om. Har varit lite mycket påminnelser om detta, det senaste året.

Nu skiner solen utanför mitt fönster och det är dags för en kopp kaffe och macka. Glad onsdag på er.

Peter


 




 

Inga kommentarer: