måndag 8 mars 2021

Hej igen vänner!

Amerikanerna har ju landat en farkost på planeten Mars. Jag såg en bild som tagits av denna farkost och kunde då konstatera att jämfört med Jorden är denna planet rätt trist. En stor stenöken såg det ut som. Men på den bild jag tittade på låg tre stenar bredvid varandra på ett spännande sätt. Såg faktiskt ut som någon medvetet lagt dem så. Lite som en gammal husgrund tyckte jag det såg ut. Men för övrigt verkar denna planet bara vara en jävla öken, som sagt var. Inget ställe jag skulle vilja åka till precis.

Jag läste förresten en kul grej. För det skall ju bli Olympiska spel i Tokyo i sommar. Man planerar genomföra dessa spel på ett corona-säkert sätt. Det kommer inte vara några sociala aktiviteter. Man kommer inte få hälsa på varandra genom att ta i hand. Dessutom skall deltagarna testas var fjärde dag för att se om de är smittade. Verkar ju säkert och bra. Men så läste jag att man under detta OS kommer dela ut 150 000 kondomer gratis till deltagarna. Vilket verkar lite förvånade i mina öron. Man får alltså inte ta någon i hand och hälsa. Men att använda kondomer i umgänget är tydligen helt okej. Det bör man väl egentligen alltid göra vid mera kortvariga förhållanden, när man umgås i en situation, där det är lämpligt att använda denna gummiprodukt. Men att den skulle skydda mot just detta virus var en nyhet. Om man inte rullar den över huvudet förstås. Men då kan man ju inte andas. Jag vet inte riktigt hur många deltagarna i OS är. Men man får hoppas att 150 000 kådis räcker en stund. Men hur man skall genomföra akten på ett helt coronasäkert sätt begriper jag inte. Men man får väl kolla att alla är vaccinerade före påstigningen gissar jag. Det viktiga är ju förresten att delta och inte att vinna. Med 150 000 gratis gummin finns det ju alla möjligheter att delta. Men handhälsa och kramas bör man undvika till varje pris.

Själv går jag förresten och väntar på att bli vaccinerad. Det är utomordentligt tråkigt att gå och vänta på. Jag börjar känna mig alltmer deprimerad över alltihop. Dessutom gör min hypokondriska läggning, att jag regelbundet inbillar mig att jag fått sjukdomen ifråga. Minsta lilla halsont eller nysning får mig att fundera över, om jag inte borde testa mig.

Det finns ju en bok av författaren John Kennedy Toole som heter ”Dumskallarnas sammansvärjning” (A Confederacy of Dunces). Jag tänkte på den titeln när jag läste om hur en massa knäppgökar demonstrerade sin uppenbara dumhet i Stockholm. De var en samling av sådana där typer som tror på diverse sammansvärjningsteorier och tokigheter, som nu trängde ihop sig och bråkade med polisen. Land skall med lag byggas och man får väl hoppas att dessa hänsynslösa och förvirrade typer får de straff de förtjänar. För att på detta sätt kränka de inom sjukvården som varje dag går till sitt jobb och sätter på sig skyddsutrustning, borde bestraffas hårt. Det måste ju också vara jobbigt för alla de som mist någon anhörig i sjukdomen, att se något sådant. Men samtidigt är det ju på något sätt synd om folk som går på alla dumma sammansvärjningsidéer. Men hur korkad man än är, skall man följa lagen och ge fan i att slåss med dem, som har folkets uppgift att upprätthålla denna.

Men det är verkligen en baksida med internet att folk med den här typen av idéer har fått ett forum där de kan träffa likasinnade knasbollar och dela sina vanföreställningar med. Likaså att en del så kallade ”alternativa media” lyckas sprida budskap, som folk som är lite tomma i kartongen och inte kan skilja mellan övertygelser och fakta, kan rulla sig i.

Det är ju inte heller någon idé att försöka påverka dessa människor med logik och förnuft. För de är ju övertygade om att alla som inte håller med, är lurade eller ingår i den ”stora sammansvärjningen”. Men jag är rädd att det blir som i USA, där dumheten snart omfattar halva befolkningen. För verkligheten är komplicerad och komplex. För vissa är detta faktum så plågsamt, att de tydligen har ett behov av att skapa en egen verklighet, ihop med andra med samma intellektuella begränsningar. I Tyskland lyckades en otäck furir med missprydande hårväxt under näsan, inbilla en massa människor att allt som drabbat detta land var judarnas fel. Att man förlorade första världskriget, hyperinflationen och Sovjetunionen hade judarna hittat på, i syfte att ta över världen och utrota den ”ariska rasen”. Vilket de tyskar, på vilka hissen inte gick ända upp, trodde på. För det var ett enkelt budskap som ställde låga krav på intellektuell kapacitet. Så dumhet kan vara farlig. Förresten dumhet ÄR farlig.

Som jag skrev för några inlägg sedan så tycker jag att det känns lite obehagligt att skriva om andras dumhet. Att man när man gör så uttrycker en viss överlägsenhet. När man dessutom som jag, ibland tvivlar på min egen kompetens och förmåga, är det nog lite extra svårt. Men samtidigt är jag lite stolt över mitt tvivel. För att för säkert tjugonde gången i denna blogg citera Bertrand Russel:

"Felet med världen är att de dumma är så tvärsäkra på allting - och de kloka så fulla av tvivel."

Peter


 



 

Inga kommentarer: