söndag 7 februari 2021

Hej vänner!

Jag löser mycket korsord. Det är därför jag prenumererar på Svenska Dagbladet. För de har bra och rätt svåra korsord som jag gillar. När man bor på Gotland är det ju ingen idé att ha DN eller SvD som morgontidning. För de delas inte ut på morgonen här. Men jag har datorversionen av SvD och skriver ut dess korsord, vilket fungerar rätt bra.

När man löser korsord märker man att det är vissa ord som man sällan använder i andra sammanhang som återkommer i korsord. Som ”ido”, vilket tydligen är någon sorts konstgjort språk. Som esperanto ungefär om jag förstått rätt. Ett annat ord som finns i korsord men nästan ingen annanstans är ”ulan” som visst är någon sorts polska husarer. Sedan brukar ju det lilla kvalsterdjuret ”or” vara med. Detta lilla kvalster gillar tydligen att leva på ost. Men jag har på mina ostar aldrig haft något sådant litet djur. Men de är visst väldigt små, mindre än en millimeter. Så riktigt säker kan jag inte vara. Men i korsord brukar de vara med, trots att de är så jättesmå.

Det bor visst ofta kvalster i sängen. Det finns folk som är allergiska mot dessa kvalster. Men om man inte är det, gör de visst ingen större skada. De kryper mest runt och käkar hudflagor och annat smått och gott de hittar i sängen. Det är tur att de är så små. För om man tittar på dem i stor förstoring ser de otäcka ut. Då tänker man ”fy fan bor de sådana i min säng”.

Det är melodischlager på TV. Men det tittar jag inte på. Det är inte så att jag är fin i kanten och på något sätt tar avstånd från denna kulturyttring. Men jag är inte så intresserad att jag orkar titta, mer än på den internationella finalen. Den kan vara lite kul. Det brukar dessutom ibland vara något skojigt och trevligt inslag. Som de där ryska gummorna som sjöng för några år sedan. Eller när en österrikisk transa med skägg vann. Jag har för mig att det var Österrike han kom ifrån. Sjöng väldigt bra om jag minns rätt. Men vad han sjöng och hette har jag ingen aning om. Däremot minns jag att en portugis vann för några år sedan med en fin ballad om olycklig kärlek. Dessutom sjöng han på portugisiska, vilket var extra fint. För det är ett vackert språk. Passar till att sjunga om olycklig kärlek på.

När jag var 20 år vann ABBA melodischlager-festivalen med en låt om Waterloo. Sedan dessa har det gått 47 år. Vilket är otäckt att tänka på. För det känns inte så länge sedan. Men det är ju nästan ett liv sedan detta hände. Jag har förresten börjat tänka på mitt liv. Rätt mycket på min barndom och mina tonår för närvarande. Inte för jag vill det, utan mer för att minnen, flyter upp från den tiden. En del rätt smärtsamma minnen, som gärna hade fått ligga kvar på dyiga botten av minnenas sjö. Jag tror att det jävla viruset och den isolering och brist på aktivitet gör att jag blivit mer grubblande än vanligt. Numera är jag ju en av dem som skall vaccinerad i ”fas 2” om jag förstått rätt. Så förhoppningsvis är det inte så långt kvar till jag får mina sprutor.

En sak som retar mig är reklam som dykt upp på Facebook som är riktad till mig. Det är några som gör reklam för något medel som skall öka halten av testosteron i min kropp. För det antyds att jag med stigande ålder numera har en brist på detta hormon och det gör mig fysiskt svag, överviktig och impotent. Men om jag tar detta naturläkemedel kommer jag på nytt bli pigg som en 20-åring. Det är naturligtvis bara påhitt. Men det retar mig att folk skickar oönskad reklam till mig, bara för att jag har blivit lite äldre och dessutom beskriver mig som ett jävla vrak.

Det går dåligt för liberalerna. Adam Smith har nästan inga kompisar kvar. Men det bryr han sig nog inte om. Som sedan länge död, har man annat att tänka på. Men jag tycker det är lite ledsamt. För det har funnits flera bra liberaler. Som Torgny Segerstedt som skrev artiklar om nazismen, som gjorde att han nog stod högst upp på dödslistan, om Sverige blivit ockuperat. Han tyckte inte om någon annan totalitär ideologi heller. 

En liberal som lever och som jag tycker är en bra politiker är professor Barbro Westerholm. Hon är 88 år och jobbar trots detta på i riksdagen. Mest kring frågor om åldersdiskriminering. Det var förresten hon som drev igenom att homosexualitet inte längre skulle betraktas som en sjukdom. Vilket plötsligt gjorde massa människor friska, som dagen innan varit sjuka. Barbro Westerholm är ju i grunden läkare och är alltså en av dessa, som varit väldigt framgångsrik i sitt botande av folk. 

Men snart finns det nog inga liberaler kvar i riksdagen. Det kommer finnas socialister, konservativa, ännu mer konservativa, som är lite kristna och slutligen nationalister. Men inte minsta lilla liberal och frisinnad. Det är lite tråkigt. När jag skrev det här tänkte jag att jag skulle försöka hitta något citat av någon liberal tänkare. Men så hittade jag följande citat om liberalismen, som en av dess motståndare skrivit. Nämligen den nazistiska krigsförbrytaren Alfred Rosenberg som dömdes till döden 1945 i Nürnberg och avrättades. Vilket han förtjänade. Han skrev tydligen:

"Liberalismen lärde frihet, näringsfrihet, frihandel, parlamentarism, kvinnoemancipation, människans likhet, könens jämställdhet o.s.v. – den syndade mot naturlagar.” Själv syndade Alfred Rosenberg mot alla lagar som finns och dömdes för ”brott mot mänskligheten” och hängdes. Vilket sannolikt var det bästa han gjorde i sitt liv.

Numera heter ju det liberala partiet Liberalerna. Inte Folkpartiet som det hette förr. Det är dumt. För Folkpartiet låter bättre. En sak som jag inte gillar, är att man i detta parti är så positiv till privatiseringar av allt möjligt i onödan, vilket gör att skattepengar försvinner i utbetalningar till redan rika eller till skurkar. Fan vet hur många tusenlappar jag via min skatt skickat till bedräglig ”assistentersättning” eller placerats i konton på skatteparadis av riskkapitalister. Vad fan är det bra för. Men det försvinner mycket pengar även till mer eller mindre obskyra föreningar också, har jag hört. Gustav Möller som var socialminister i 19 år sa visst: ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”. Håller jag med om till 100 %. Vänligen, ge alltså fan i att sno mina pengar.


Peter, leg surgubbe




 

Inga kommentarer: