torsdag 11 februari 2021

Hej vänner!

Det har kommit en ny bok av en författare som heter Rutger Bregman och är historiker. Boken heter ”I grunden god” och driver tesen att människan som art är just i grunden god. Jag har inte läst denna bok utan bara recensioner av den. Men av dessa framkommer att att författaren menar att vi i grunden är goda och att ondskan hos oss uppstod i samband med att vi slutade vara jägare och samlare för 10 000 år sedan. Då började vi odla, få ägodelar, betrakta delar av naturen som vår ägodel och till slut samla på oss pengar. Han menar tydligen att civilisationen var det som gjorde oss onda. Fast jag har ju inte läst boken så det här är en sammanfattning av sammanfattningar.

Det fick mig att tänka på hur författaren Lasse Berg i sin bok skriver om bushfolket i Kalahariöknen. De lede ju till helt nyligen som just jägare och samlare och många av dem gör visst fortfarande så. I den boken beskrivs också dessa människor som i grunden goda, generösa och solidariska med varandra.

Det vore ju kul om de som beskriver människan i grunden god har rätt. Men det finns tyvärr mycket som talar emot att så är fallet. Fast det finns trots allt många goda människor som är hjälpsamma, generösa, ärliga, lojala och empatiska. Det är som tur är den överväldigande majoriteten som är sådana. Men tråkigt nog verkar de finnas en liten otäck minoritet som förstör för oss andra och dessutom tråkigt nog ibland är rätt framgångsrika.

Ni vet de där manipulativa figurerna som är trevliga så länge de får som de vill, men blir aggressiva och hotfulla när någon hindrar dem att få sin vilja igenom eller ställer krav på dem. Som har omnipotent överskattning av sin egen betydelse och förmåga och därför anser sig ha rätt att köra över andra. Som är patologiska lögnare som utan skam och skuld ljuger folk rätt upp i ansiktet, om det gynnar dem själva. En del av dem är ju öppet kriminella och blir inlåste till slut. Men de flesta av dessa otäckingar går ju lösa i samhället och förstör för oss andra. I värsta fall blir de presidenter i Amerika, men även i lokalsamhället kan de ställa till ett helvete för hederligt folk.

Så om människan är i grunden god så gäller det väl att få kontroll på den lilla grupp, med de egenskaper som jag beskriver ovan och som också tycks ha förmågan att hitta likasinnade. Som sedan med hjälp av dessa, med hot och våld tillskansar sig makt. Hitler, Stalin och Mao är ju namn som förskräcker. Det senaste rötägget försökte ju följa deras exempel genom att skicka sina dummaste och elakaste orcher att storma parlamentet. Som tur är misslyckades det kuppförsöket.

Fast vi träffar ju några gånger i livet på den här typen av människor. Inte minst många kvinnor har charmats av den sortens  manipulativa skräckgubbar och råkat illa ut. Själv har jag träffat på en och annan sådan där typ. Det är jobbigt och obehagligt när det händer. Men trots allt är det sällsynta undantag i ett hav av snälla, ärliga och hjälpsamma medmänniskor.

Peter


 


Inga kommentarer: