fredag 15 januari 2021


Hej vänner!

Det har snöat idag på morgonen. Så det är vitt och fint på hus och träd i Visby. Jag borde väl gå ut. Men jag har ingen lust. Katten ligger och sover bakom mig. Han har inte pinkat på något olämpligt ställe sedan förra veckan och jag hoppas det har gått över. Men innan dess hann han pinka i en väska och två fåtöljer. Det var rätt jobbigt att tvätta dem och få bort lukten av kattpiss. Men det gick, trots allt. Sedan sprejade jag med ”fy-sprej” och hoppas att det kommer att fungera. Jag hade tid hos veterinären igår. Men hon var sjuk och fick ställa in. Nu har jag en tid nästa vecka och går väl dit, även om det verkar fixa sig. 

Jag köpte förresten en grej från apoteket som skall avge någon typ av lugnande feromon för katter. Men jag tycker han verkar lika lugn som innan. Han har inte velat gå ut sista tiden. Han tycker väl att det är för kallt och otäckt. Men jag tror jag skall tvinga ut honom en kvart varje eftermiddag, fast han inte vill. Kanske hade hans konstiga jävla idé, att göra med att han inte kunde bestämma sig för vad han ville. Stanna inne eller gå ut. För han har varit jävligt ambivalent kring detta den sista tiden. Gått fram till dörren och jamat. Men när jag öppnat har han vänt på klacken och gått in igen. Antagligen är han förbannad för att vädret är för kallt och otäckt och tycker det är mitt fel. Han tycker väl att vi borde åka till Sicilien eller Mallorca och är sur för att vi inte gör så. Han är faktiskt väldigt bortskämd och vill bestämma allt. Han tänkte väl att om du inte ordnar bättre väder skall jag pissa på din stol, gubbe!

Igår gick jag en långpromenad igår längs havet. Då såg jag en havsörn sitta på en sten. Det är nära till naturen i Visby. Det är ju nära till kulturen också. För Visby är en vacker stad. Fast om det fortsätter med all ombildning av hyreslägenheter till lägenhetshotell och av alla småhus till sommarställen, för rika människor, så kommer snart hela staden vara en kuliss vintertid. Död som Gröna Lund är från oktober till maj. Det skulle vara ledsamt. Redan nu är det trist med allt som är stängt vintertid och alla mörka fönster.

Det är väldigt vad det ljugs och hittas på nu för tiden. Det är fullt på internet, med idéer om sammansvärjningar om att det finns ett etablissemang, som döljer fakta och sanningar för människor. Alltifrån att Corona sprids via telefonmaster, till det gamla vanliga att en judisk konspiration styr världen. Så har man foliehattarna som menar att barn får autism av att vaccineras och att ADHD inte finns.  Men det är väl bara att inse att forskning och fakta, inte biter på folk som ser alla invändningar, som en del av den allmänna sammansvärjningen. ”Det där att jorden är rund säger du bara för att lura mig, jag har tittat efter själv och den är ju jätteplatt. Professor Onan Runke vid universitet i Moldau, säger samma sak. Han är ju en auktoritet på området, till skillnad från dig, din politiskt korrekta tråkmåns, som låter lura dig av alla lögnaktiga journalister och pk-politiker. Jag har massor med kompisar som tycker som jag och då måste det vara sant.”

Det finns ju i bibeln tio bud som där påstås ha kommit till Moses från gud själv på Sinai berg. Men själv tror jag att det nog mer var en sammanfattning av någon sorts medfödd känsla för vad som är moraliskt riktigt. Hur som helst är det utmärkta bud som folk borde följa och som de flesta normala människor också följer. För där står tydligt att man inte skall dräpa, ljuga, stjäla, vara otrogen, vara avundsjuk och allmänt bedrövlig. Så tycker tydligen gud att det skall vara och jag håller med honom.

Men när någon vill påminna mig om världens elände och politik tycker jag det är jobbigt. Jag kan vara på rätt bra humör innan. Men sedan blir jag påmind om att det finns mycket att vara ledsen över. Det är ju inte så att jag inte vet det. Tvärtom kämpar jag lite med att hålla världens ondska borta från mina tankar. Det går inget vidare. Man påminns om allt elände så fort man sätter på radion eller TV:en. Jag försökte se ett TV-program härom kvällen. Då kom det ett reklaminslag för någon organisation som ville hjälpa djur i fångenskap. Djur som används i turistindustrin för att folk ta kort på dem och på någon dum jävel, som vill bli fotograferad bredvid dessa stackars djur. Bilder på djurplågeri av värsta slag. Sådant där fastnar i huvudet på mig ännu värre än tidigare och dyker upp långt efteråt och får mig att må dåligt. Likaså när jag läser om all jävla kriminalitet som förpestar detta lilla land vid polcirkeln. Då blir jag också ledsen och tycker allt är ett jävla mörker.

Jag är rätt mallig för att jag har så duktiga och fina döttrar. Det är nog det jag är mest glad för av allt. För de är fina tjejer med hög moral och som i grunden delar tron på rättvisa och rättfärdighet. När jag tänker på det, blir jag glad och tänker att det trots allt finns mycket att vara glad över. Som barn och barnbarn. Samt att jag får äta mig mätt varje dag och har en varm bostad att bo i. Men när jag skrev detta slog det mig att det finns massor av barn i världen, som just nu bor i tält är hungriga och fryser. Det är ju själva fan att man behöva känna sig deppad, över att man har det bra också. Men sina fina barn och barnbarn kan man vara glad över och bara glad!

Nu vill jag bara bli vaccinerad mot virus-helvetet och få återgå till mitt liv. Jag längtar faktiskt efter att börja jobba lite igen, om det finns något jobb för mig kvar när dem här tiden är över. Men nu har över 10 000 dött av denna otäcka sjukdom bara i Sverige. Rätt många i min ålder också. Själv vill jag absolut inte dö. Men det kommer jag att göra, fast jag inte vill. Jag ser dock ingen anledning att göra det just nu. Så jag håller avstånd och tvättar händerna och försöker skjuta upp döendet så länge det går.

Författaren och syndikalisten Stig Dagerman skrev ju korta dikter i tidningen Arbetaren på 40- och 50-talet. Han kallade dem för dagsedlar. Nedanstående skrev han den 3 mars 1954. Vilket också är mitt födelseår förresten.

”Jorden kan du inte göra om. 
Stilla din häftiga själ. 

Endast en sak kan du göra, en annan människa väl. 

Men detta är redan så mycket, att själva stjärnorna ler. 

En hungrande människa mindre betyder en broder mer.” 


Rädda Barnen: Swisch 902 0033. Skriv: FÖRÄNDRA


Peter
 


Inga kommentarer: