tisdag 5 januari 2021

Hej vänner!

Den 9 oktober 2012 sköts den då 15-åriga flickan Malala huvudet av talibaner. Hon hade nämligen protesterat mot deras förbud för flickor att utbilda sig och gå i skolan. Som genom ett under överlevde hon efter att ha skickats till England, där hon opererades. 2014 fick hon Nobels fredspris för sin kamp för flickors rätt att gå i skolan och utbilda sig. En flicka som jag tror de flesta respekterar och som jag aldrig hörde någon säga, att hon på grund av sin ungdom eller att hennes pappa följer med henne på resor kring jorden, säga nedsättande och förminskade saker om.

Men jag både läser och hör ofta ifrågasättanden och nedsättande saker om den unga kvinnan Greta Thunberg. Att hon skulle vara ett osjälvständigt våp som utnyttjas av vuxna, för att framföra deras åsikter. Att hon på grund av att hon har haft stora svårigheter i sitt unga liv, skulle vara oförmögen att ta till sig kunskap om forskning om klimatet. Att det faktum att hon har en diagnos inom autismspektrum skulle göra henne mindre värd att lyssna på, än andra. Hon utsätts för elaka kommentarer och taskigheter av presidenter och gubbar, som verkar tro att de på grund av ålder och kön vet mer om klimatet än hon gör. Fast de uppenbarligen inte gör så. Ibland döljs dessa elakheter dessutom i ett ”det är synd om”. Vilket kanske är det värsta sättet att vara respektlös mot en människa.

Jag har ju i mitt yrkesliv träffat rätt många unga människor med diagnoser inom autismspektrum. De har väl varit olika som, folk är mest. Men en del av dessa har precis som Greta varit högt begåvade personer, med en stor förmåga att ta till sig kunskap och med ett stort rättspatos. Greta Thunberg har visst högsta betyg i alla ämnen från grundskolan. Vilket jag misstänker att inte alla de som tror sig veta bättre än henne har. Jag tror hennes tydlighet, engagemang och kunskaper skrämmer en del och får dem att leta svagheter, för att slippa känna sig underlägsna. Det påminner lite om hur en annan begåvad person, som säkert hade högfungerande autism en gång bemöttes. Han som av sin lärare fick höra: ”Einstein, er kommer det aldrig bli något av”.

I Afganistan ville man tysta en ung kvinna för hennes åsikter på det brutalaste möjliga sätt. Men det betyder inte att det är okej att försöka tysta en annan ung kvinna med mobbing, elakhet och respektlöshet. Har man argument och fakta som är andra, än de som är ens egna övertygelser, så får man väl framföra dem. Men att ägna sig åt att kränka en annan människa, bara för man inte håller med henne, är jävligt lågt och ouppfostrat. Kanske speciellt om det är ung människa som inget ont gjort.

I USA fortsätter den tokiga pajasen jävlas in i det sista. Om folk nu inte förstår att det är en galning de har att göra med, så måste de vara så dumma som de verkar. Vilket otroligt nog rätt många verkar vara. Förlåt att jag fortsätter skriva om otäckingen. Men det har jag nu, som ni vet, gjort i fyra och ett halvt år och det är svårt att sluta. Det finns ju förstås otäckingar på närmare håll jag kunde skriva om istället. För han är ju inte den enda lögnaktiga psykopaten man hört talas om eller träffat på. Fast å andra sidan har jag bara haft närmare kontakt med två sådana figurer, under de 66 år jag levat. Så jämfört med alla snälla, ärliga och generösa människor man träffat, är det ju ingenting. Inte ens någon del av en procent, av de man träffat på, har alltså varit sådana otäckingar. Några nitlotter får man nog stå ut med i livets lotteri.

Annars har jag läst att politiker och generaldirektörer inte följer Folkhälsomyndighetens  rekommendationer. De ränner runt och julhandlar och reser utomlands, som det jävla viruset inte är så farligt. Speciellt tycks generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), skitit rejält i det blå skåpet. För han hade åkt till Kanarieöarna för att hälsa på sin dotter. En resa som han sa var nödvändig. Som tydligen var omöjlig att skjuta upp några månader, tills han blivit vaccinerad. Men jag tycker lite synd om killen. Nu har han varit generaldirektör för Försäkringskassan, där han var illa omtyckt av personalen och fick gå. Sedan blev han rikspolischef och blev illa omtyckt av personalen och fick gå. Då fick han sitt nuvarande jobb och jag läste att de som jobbar där, tycker han genom sitt agerande förstört den myndighetens auktoritet och rykte och vill bli av med honom. Det verkar som han får i uppdrag att genomföra förändringar i verksamheter och göra folk förbannade. Sedan får han sparken av någon minister, som först bett om organisationsförändring. Han verkar vara någon sorts kanonmat på det sättet. Som någon säger: ”vi skickar in den där Eliasson, för han tål mycket stryk och verkar inte begripa bättre.” Vilket han faktiskt inte verkar göra.

Det skall visst bli vinter och kallt. Men idag filade en talgoxe utanför mitt fönster som om det var vår. Inte så där försiktigt som taloxar ibland gör på vintern och som kallas skuggsång. Vilket jag tycker är ett av svenskans vackraste ord förresten. För länge sedan skrev jag om vackra ord. Kommer ni ihåg det? Vackra ord som ”ljummen”, ”smekning” ”lingon” och ”snöflinga”. Men i sången ”Kristallen den fina” sjunger man: ”Min vän, min vän och älskogsblomma”. Det är fint. För älskogsblomma är ett fint ord, som man borde använda oftare. Dock inte hur som helst. Man bör vara lite noga med vem man kallar ”älskogsblomma”, trots att det är ett mycket fint ord.

Jag hoppas jag snart blir vaccinerad och slipper hålla avstånd. Sedan hoppas jag att det här eländet snart är över och vi kan kramas igen du och jag. Men ett tag till får ni gå och tråna efter det, även om ni är sugna på att krama mig. Vilket jag hoppas en del av er är.

God natt och sov gott!


Peter



 

Inga kommentarer: