fredag 20 november 2020

Hej vänner!

En sak som är jobbig att tänka på är att personer med klart psykopatiska drag har styrt mänskligheten genom hela historien. Från de uppenbarligen galna romerska kejsarna, som nästan genomgående kom till makten genom att mörda släkt och vänner, till de otäckingar som styr de tre supermakterna idag. Som tur är försvinner det amerikanska stolpskottet till pajas, snart från scenen, får man hoppas. Vilket i så fall blir ett bevis på att demokratin, trots allt alltid är bättre än diktaturen.

Men trots detta lilla hopp, så får man konstatera att det oftast sitter psykopater vid makten. Ni vet de där som kan verka charmigt trevliga, så länge ingen går dem emot. Men blir aggressiva och hotfulla när de inte får som de vill. De där som ljuger i stort som i smått, utan att vare sig känna skam eller skuld över detta. De där som tycker sig vara så omnipotent överlägsna, att de inte behöver bry sig om andra människor och de lidande de förorsakar dessa. Det tycks vara mänsklighetens öde genom historien, att den typen av människor lyckas få makt och inflytande både i det stora som Hitler, Stalin och Mao och i det mindre och vardagliga. Det enda som tycks kunna stoppa dem är demokratin och lagen, som är lika för alla.

Jag gillar på något sätt vår statsminister Stefan Löfven. För han förefaller vara en hederlig karl. Detta är absolut inget politiskt ställningstagande från min sida. Jag tycker bara att han verkar vara en ordentlig människa. Han är visst inget vidare på att debattera och säger ibland saker som verkar mindre genomtänkta. Han verkar inte ens trivas riktig med att vara statsminister, utan ser ofta ut som han skulle vilja vara någon annanstans. Han kanske säger som Pjotr Kropotkin i hemlighet. Den gamle anarkisten sa ju: ”Där makten finns, där finns ingen frihet”. Men om Stefan Löfven hade en begagnad bil att sälja, så tror jag att han skulle berätta om något var fel på denna bil. För jag tror han är en hederlig karl, för vilken ett handslag är ett handslag. Vilket just nu ofta ställer till det för honom.

Nu kan jag ha fel och blivit lurad. Stefan Löfven kanske inte alls är så hederlig och ärlig som han verkar. Men jag hoppas att så är fallet. För de som styr länder bör vara det. De får för min del ha andra åsikter än mina, i en rad frågor. Bara de respekterar demokratin, sina medmänniskor och politiska motståndare, samt inte är elaka, ljuger eller uppför sig illa på andra sätt. Men i övrigt behöver de inte vara perfekta. Däremot borde det vara förbjudet för alla ministrar att säga att helt oacceptabla saker är ”helt oacceptabla”. För det vet jag redan. Säger någon minister detta efter efter nästa skjutning och sprängning, blir jag skogstokig. För det är så jävla dumt.

I det antika Grekland hade man ju ett system för att förhindra folk som verkade flyta upp som ett hot mot styrelseskicket, att komma till makten. Det kallades ostracism och gick till så, att medborgarna kunde skriva ner namnet på den man ansåg hota friheten, på en lerskärva (ostrakon på grekiska). Om tillräckligt många medborgare skrev ner någons namn blev denne landsförvisad på tio år. Ett utmärkt system som borde återinföras. Så kunde man skicka Trump, Putin, Erdogan, Xi Jinping, Lukashenko och vad fan de heter till sydpolen för avkylning på en så där 30 år. Skulle vara nyttigt för dem. Finns förresten en och annan otäcking som man kunde skicka iväg, så långt från fina Gotland som möjligt.

Virus-helvetet har börjar jävlas värre än vanligt igen. Så jag känner mig rätt isolerad i hemmet. Jag tycker till och med att det är obehagligt att gå och handla mat. Alltid är det någon i affären som ser lite sjuk ut eller hostar, när jag är där. Mycket är alltså tråkigt och jag mår inte riktigt bra, av lite olika skäl. Känner mig till och från rätt ledsen faktisk. Jag längtar efter att det skall bli som det var innan det hemska viruset anföll oss och den förbannade prostatan började jävlas och ställa till det. Men man får tänka på att i Pandoras ask fanns, när allt elände kommit loss, guden Elpis, Hoppet. Det är väl honom man får tillbe en mörk fredag i november.

Tvätta händerna, käka D-vitamin och håll ut!

 

Peter

 


 

















 

Inga kommentarer: