fredag 12 juni 2020

Hej vänner!

Jag brukar ju inte skriva om aktuell politik i min blogg. Men nu är jag liksom förbannad och tänker trots allt skriva lite om denna. För jag tycker det finns politiker som uppför sig för jävla illa och inte är tillräckligt rädda om språket. Men först en bakgrund.

Det finns en tanke att människor som är mycket gamla, sjuka och ibland förvirrade skall kunna vara kunder och välja mellan de som erbjuder vård. Något som är en rätt korkad politisk idé. I den situationen är man ju knappast en person förmåga att vara en kund med makt. Då är man ju i behov av omvårdnad och inte någon som sitter och väljer mellan boenden på ett rationellt sätt precis.

För de som bor på äldreboenden är ju ofta just personer som är mycket gamla, multisjuka och sköra. För det är en förutsättning för att man skall få bo på ett sådant ställe. Så egentligen bör det väl där vara samma bemanning, som på en vårdavdelning på ett sjukhus. Alltså läkare, undersköterskor och sjuksköterskor i samma omfattning med specialistkompetens i att vårda gamla människor. Som dessutom har fast anställning och som händelse av smittsam sjukdom, kan begränsa antalet som träffar patenten. Inte timanställd personal utan någon längre utbildning.

Kan man stå på benen är det hemtjänst som gäller. Då får man varje vecka nöjet att träffa så där en 20 personer, som rusar in och ut i ens hem, för att kolla att man lever och för att leverera något undermåligt käk att stoppa i mikron. Inte heller det är speciellt lyckat, om man vill förhindra smittspridning.

Men ovanstående beror ju ytterst på politiska beslut på olika nivåer. Vad gäller det mest patientnära arbetet är det väl ofta en fråga där kommunen har ansvar. För en kort tid kan det vara regionerna. Men så fort någon är ”färdigbehandlad” så är ju han eller hon ett kommunalt ansvar, hur svag eller dåligt habitualtillståndet än är.

Det är vad jag förstår läget. Alla är väl överens om att det faktum att man så misslyckades att hålla viruset bort från äldreboenden är ett stort misslyckande. Men de som ansvar för det är väl trots allt, de som har ansvaret för verksamheten.

Efter denna långa inledning så kommer jag nu till det som gör mig förbannad. Det är politiker som säger saker, som bara är till för att skapa konflikter och som de hoppas skall förbättra resultatet på väljarundersökningar. Som nu när en politiker långt till höger säger att Sveriges regering genom sin passivitet orsakat en ”massaker” på gamla människor. Massaker är ju ett annat ord för massmord och att hur kritisk man än kan vara mot sina politiska motståndare, så är det jävligt osmakligt att påstå att de medvetet vill mörda folk. Det är ju inte sant dessutom. Man bör vara rädd om språket och inte använda det till att låta som i amerikansk twitterpresident. Att slunga ut sig den typen av anklagelser är otäckt och kan ju få någon förvirrad jävel, att på allvar tro att Sveriges regering är ute efter att mörda folk. Samma politiker tyckte också att Statsepidemiologen borde avgå på grund av misslyckandet inom äldrevården. Som om det är dennes fel att det tagits politiska beslut som sannolikt ställt till det. Vad denne tjänsteman kunnat göra åt verksamheten på privata och kommunala äldreboenden, begriper iallafall inte jag. Han jobbar väl för fan inte i den branschen.

En annan som jag är sur på är politikens egen Carola. Denna oerhört kristna dam har tydligen sagt: ”Sveriges regering har med berått mod tillåtit en stor smittspridning i Sverige”. Men ”berått mod” betyder vad jag vet ”avsiktligt” eller ”med flit”. Så hon sa alltså att Sveriges regering avsiktligt med flit låtit smitta ner folket med detta virus. Varför denna regering skulle vara så djävulskt elak och ond är för mig oklart. Tror denna politiska dam på allvar att denna regering under ledning av statsministern, suttit och funderat ut hur de bäst skulle kunna sprida smittan över landet. Det måste man väl även om man heter Ebba begripa är jävligt osannolikt. Så även här låter en svensk politiker som en lögnaktig amerikansk president. Det är för bedrövligt.

Man skall vara rädd om språket och inte slänga ur sig vad som helst. För det finns redan för många som utan eftertanke, låter käften gå. Men det tycker jag inte man skall använda detta fina språk till. Man bör tänka efter vad de ord jag använder verkligen betyder. Om man verkligen tror att ens politiska motståndare medvetet jobbar med att massmörda åldringar eller smitta ner befolkningen med ett farligt virus, får man väl vända sig till polisen. Inte sitta och gaffla i televisionen. Som det står i bibeln: ”utan sådant skall edert tal vara, att ja är ja, och nej är nej. Vad därutöver är, det är av ondo.” Så ge vänligen fan överdrifter och slarv med orden. 

Som Torgny Lindgren skriver i en novell:
Orden bära icke bojor, sade han. Orden, dem hava stormvindens kraft.
Jo, sade hon. Jag har nog tänkt oppå det ibland. Att orden kan vara liksom vilda och oregerliga. Så man får ju vara som noga och aktsam vid dem. Orden."

Aktsam var ordet.

Peter


















Inga kommentarer: