fredag 5 juni 2020

Hej vänner!

Det är nästan alltid trevligt att ha katt. Speciellt en så snäll och social katt som min. Men det finns mornar då det är mindre kul. Som denna morgon. För katten är inte bra i magen. Han har varit lite dålig i magen de sista dagarna. Förr gick han ju alltid ut när han behövde. Det kunde gå månader mellan gångerna han använde sin mugg. För han föredrog att gå på toa utomhus. Han brukade skutta upp på någon av ruinerna, som jag bor granne med. Där hade han tydligen något trevligt ställe med utsikt. Ty där han såg ut över staden och kunde skita i lugn och ro. Men nu är han gammal och väljer ofta att stanna inne på morgonen och gå på toaletten i sin låda.

Men i morse var han som sagt risig i kistan. Han vill ju helst täcka över det han gjort. I morse hörde jag hur han jobbade och jobbade med detta. Så till slut gick jag upp och kollade. Då hade den stackaren försökt täcka över. Men det var som att försöka tacka gyttja med sand. Allt var en blandning som han förtvivlat stänkte runt, alltmer olycklig. Hela muggen var nerstänkt av denna blandning. Så jag fick stänga dörren spola av allt med duschen, inklusive kattens ben och fötter. Efter kontroll fick han gå ut och jag fick spreja rengöring och torka av samt duscha allt en gång till. En jävla morgon med andra ord.

Nu är katten på diet. Han får äta kokt torsk och inget annat till magen lugnat ner sig. Det är han säkert nöjd med. För han gillar kokt fisk, som tur är. Jag misstänker att han inte riktigt tål torrmaten han käkat sista tiden. Så den går bort tills vidare. Men det kan ju vara den andra maten han inte tål. Eller så har han stoppat i sig något, när han varit ute. Nu blir det några dagar med diet. Sedan skall jag pröva med vanlig mat igen. Kanske få jag ringa veterinären och fråga om råd om problemet kvarstår.

Det finns alltså dagar i livet då ens katt är dålig i magen. Dagar då man i ödmjukhet begrundar sitt öde och fylld av kärlek får avspola sin katts tassar. Dagar då ens bostad luktar kattskit och kokt torsk. När man får lägga ner en bra stund på att återställa kaos till ordning igen. Allt går mot entropi och upplösning. Men än kämpar jag emot och min toa doftar rosor och violer, efter mitt arbete. Katten sover och livet går vidare.

Peter




2 kommentarer:

Inger sa...

Ja ring veterinär o hör om foder. Torrfoder förstör kattens njurar på sikt.

Peter sa...

Oj. Men han har oftast vägrat käka sådant. Men nu får han sluta med det.