Hej vänner!
Jag
såg att TV-kändisen Paulo Roberto åkt fast när han köpte
sexuella tjänster av en flicka, som var offer för människohandel.
Hon kom väl från Rumänien eller något annat fattigt land, gissar
jag. Jag såg att han tydligen efter detta framträtt i TV och tyckt
synd om sig själv. Hur tjejen som han utnyttjat mådde verkar han
inte funderat så mycket på. Man får väl hoppas att hon vågar ta
emot hjälp och får stanna i Sverige. Men risken är väl att hon på
nytt hamnar i händerna på maffian och fortsätter bli utnyttjad,
våldtagen och misshandlad.
Vad
gäller den där Roberto så måste han tillhöra den konstiga
variant av män som är mer intresserad av att förnedra och visa
makt, än att ha sex. För vad jag förstår hade väl den där
figuren kunnat få damer på Tinder eller på en Finlandsfärja, om
det var sex
han var ute efter. Men istället betalar han stålar för att få
utnyttja en flickstackare, som han vet är utsatt för övergrepp och
för att få vara en del av denna misshandel. Måste vara en otäck
jävel, som tänder
på sådant.
Jag
är förresten trött på alla kriminella typer som tycker mer synd
om sig själva, än offren för deras verksamhet. Men
det är väl en del i den psykopatiska och antisociala
personlighetsstörningen, att fungera på det sättet. Att se sig som
en oskyldigt offer för omständigheterna och tycka synd om sig
själv, när man åker fast. Tyvärr finns ju ingen behandling mot
den åkomman. Mer
än att låsa in våldsverkare och andra grova brottslingar på
institutioner, med dåliga behandlingsresultat. Så de åtminstone
för en tid inte kan jävlas med mänskligheten.
Jag
är lite konstigt trött
och inte på något vidare humör. Egentligen borde jag vara glad
efter att, med hjälp av en
gullig sjuksköterska, blivit
befriad från katethelvetet. Det var jag också i början. Men nu
känner jag mig alltså lite trött och nedstämd. Så där som man
kan känna när man jobbat med
ett stort projekt och blir klar med detta. Först är man glad över
att det är klart. Men sedan känner man sig ofta tom och lite
nedstämd. Iallafall funkar jag på det sättet. Dessutom är jag
alltså väldigt trött på ett
konstigt sätt och har ont i
ett knä. Jag börjar också
bli ordentligt less på det jävla viruset. Mitt
PH-värdet ligger väl
någonstans mellan citron och ättikssprit. Rätt sur alltså.
Det
har varit kallt och blåsigt de sista dagarna. Det ser skönt ut när
man tittar genom fönstret. Men sedan går man ut och blir besviken
för det är kallt och blåsigt. Igår satte jag på mig vinterjackan
och mössa och vantar. Men så vill man egentligen inte klä sig i
mitten på maj om man bor på Gotland. Poeten,
storskojaren,
tecknaren och vagabonden Lars Wivallius
(1605 - 1669) skrev ju en dikt när
han satt inlåst i fästningen Kajaneborg i Finland,
om en vår som den här. Om
den rätt trista våren
1642 skrev
han:
”En ”Klage-Wijsa, Öfwer Thenna torra och kalla Wååhr”. Det
är en lång dikt som börjar:
”En
torr och kall vår gör sommaren kort
och vintrens föda fördriver.
Gud hjälpe, som rår, si våren går bort
och liten glädje oss giver.
Sol varma, förbarma!
Hos vädret torrt
nu kölden sommaren river.”
Gott majeregn giv, lät dugga tätt ner,
lät varm dagg örterna fukta!
Oss torkan bortdriv, lät frostet ej mer
de späda blomsteren tukta!
Var nådig, var rådig!
För dem jag ber,
som Herran tjäna och frukta.
och vintrens föda fördriver.
Gud hjälpe, som rår, si våren går bort
och liten glädje oss giver.
Sol varma, förbarma!
Hos vädret torrt
nu kölden sommaren river.”
Gott majeregn giv, lät dugga tätt ner,
lät varm dagg örterna fukta!
Oss torkan bortdriv, lät frostet ej mer
de späda blomsteren tukta!
Var nådig, var rådig!
För dem jag ber,
som Herran tjäna och frukta.
Tydligen
var det frost härom natten så en massa sparris frös ihjäl. Det är
ju annars en bra sak på Gotland så här års. Det brukar finnas
massor med sparris som man kan käka med smält smör eller
hollandaise. Eller så
kan man knapersteka bacon och smula över om man gillar det. Det
finns sparris att köpa. Men den är väldigt dyr på grund av den
begränsade tillgången.
Idag
lagade jag förresten wallenbergare med potatismos och ärtor. Vår
affär hade nämligen extrapris på kalvfärs. Vilket är bäst när
man gör wallenbergare. Denna maträtt har visst fått sitt namn
efter någon i den mycket förmögna familjen Wallenberg, som gillade
den.
Det
finns ju en del maträtter som fått namn efter olika personer. Som
Biff Greta som kommer från stadshotellet i Karlstad. Krögaren där
hade en fru som han säker älskade och därför ville namnge denna
goda maträtt efter. Den rätten är ju lik Biff Rydberg som fått
namn efter en rik grosshandlare, som
levde i Stockholm på slutet av 1800-talet. Sedan finns det ju Biff á
la Lindström. Vem som kom på detta är lite osäker. Men kanske en
officer i Kalmar som hette Henrik Lindström eller kanske efter en
skådespelare som hette Karl-Gustav Lindström. Men det verkar lite
osäkert om de var någon av dessa två Lindström, eller någon
annan som kom på rätten. Janssons frestelse är man inte heller
riktigt säker på vem som namngav. Kanske en operasångare som hette
Per Adolf Janzon. Men den kan också fått sitt namn efter en film
som hette Janssons frestelse tydligen. Biff
Stroganoff har tydligen fått sitt namn efter en rysk greve som hette
Alexander Stroganov (1733 – 1811). Men sedan finns ju Bullens
pilsnerkorv som fått sitt namn efter skådespelaren Bullen Berglund.
Lika god kall som varm (om man
är hungrig).
Själv
har jag aldrig skapat en maträtt som jag namngett efter mig själv.
Men nu skall jag minsann hitta på en. Kanske
Escargot
de Uddenberg
är
något att satsa på. Gör man den på mördarsniglar slipper man ju
skala.
Recept:
1.
Plocka
något kilo spansk skogssnigel och lägg i grovsalt någon timme.
2.
Spola av med högtryckstvätt.
3.
Krossa sju
vitlökar, 5
chilifrukter, 1 korianderstånd, och rätt mycket svartpeppar.
4.
Häll olivolja, citron
och worcestersås över kryddorna.
5.
Värm olivolja i en kastrull
6.
Blanda sniglarna med det övriga ovan och
låt ligga några timmar.
7.
Fritera sniglarna till de blir knapriga.
Servera
någon du inte
gillar detta, med aioli, hummus och
lönnsirap. Till
det dricker man gärna någon billig söt rosé. Har man i en påse
Samarin blir det ju nästan som champagne.
Peter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar