lördag 25 april 2020

Hej vänner!

Som ni vet har det kommit en hel del nya lagar och regler nu i samband med det jävla virusutbrottet. De flesta verkar ju också följa dessa regler och lagar. Men så finns det som vanligt, ett litet men obehagligt gäng människor, som inte tycker att just de inte har anledning att följa dessa. Sådant gör mig trött. Till exempel ungdomar som kräver att få roa sig som vanligt och tror att de regler som nu införs handlar om deras egen risk att bli smittade och säger sig beredda att ta den risken. Som inte förstår att det är för vårt gemensamma bästa och för att sjukvården inte skall paja ihop dessa regler finns. Att det av solidaritet med äldre och skörare medborgare är vår skyldighet att följa de lagar och regler som införts.

Man bör alltså i en demokrati följa lagarnas bud. Den isländska polisen har ett motto för sin verksamhet. Det lyder: ”með lögum skal land byggja”. Det är ett bra motto som inte är så svårt att förstå även om ens isländska är lite kryckig. Det kan finnas lagar man inte gillar. Men i en demokrati och rättsstat skall man lik förbannat följa dessa lagar. I diktaturer skall man följa vissa lagar, men inte andra. För i dessa är den övergripande regeln att man bör jävlas med staten och regimen, så att den på sikt faller ihop. Men vi i Sverige bör som sagt följa de lagar som finns och vill vi ändra på dem får vi jobba på saken med hjälp av de rättigheter i form av yttrandefrihet, tryckfrihet och mötesfrihet som vi har.

Det finns ju lagar som som mera är ett uttryck för plikt. Vid Thermopyle, där spartanerna år 480 före Kristus, under ledning av Leonidas, lyckades försena persernas anfall, så Atenarna hann sätta sig i säkerhet på öarna utanför staden, fanns förut inskrift: ”Främling, säg Lakedaimons folk att här ligger vi fallna lydiga lagarnas bud.” Nu kunde man sätta upp en platta på Hötorget på vilken man kunde skriva: ”Främling hälsa hela världen att i detta land håller vi avstånd och tvättar händerna, lydiga lagarnas bud”. Vore rätt fint.

Jag har alltid sagt att man bör respektera politiska ledare bara om de fått sin makt via allmänna, hemliga och rättvisa val. Alla jävla diktatorer bör man ge fan i att respektera. Men detta har jag i viss mån fått ompröva de sista åren, vilket är lite jobbigt. För det har visat sig att även folk som är demokratisk valda kan vara sådana uppenbara stolpskott att man omöjligen kan känna någon som helst respekt för dem. Det var lättare förr när halva Europa styrdes av quislingar som ingen, utom möjligen medlemmar i VPK, kunde känna respekt för, som då bjöds in till detta partis kongresser. Eller då hela Latinamerika styrdes av otäcka militärjuntor, som förde krig mot sitt eget folk. Visserligen fanns det även då demokratier som styrdes av kriminella typer.  Men det var ändå undantag. Men det är ändå skillnad på diktatur och demokrati. För även om ett jättestort land nu styrs av en idiot, så får man där tala om att så är fallet. Man får skriva om det i tidningar och berätta om på TV om att man olycklig och arg över detta, utan att bli häktad och inlåst. I diktaturer riskerar man ju både att bli inlåst och mista livet om man kritiserar makten eller läser böcker som denna makt känner sig hotad av. I Kina, Nordkorea och på Kuba får man exempelvis inte läsa George Orwells bok ”Djurfarmen”. I denna bok lyckas ju, precis som bland oss människor, svinen ta makten när friheten övergår i totalitär diktatur. Vilket man alltså i vissa länder inte får läsa om. För det har något jävla svin bestämt.

Sådant kan alltså inte någon bestämma i en demokrati. Hur svinaktig denne någon än är och hur sugen han än är på att förhindra folk och tidningar avslöja och kritisera hans inkompetens, dumhet och personlighetsstörning. Något jag trots allt hoppas leder till att man i USA väljer en ny ledare med annat än gröt bakom pannbenet. Man får hoppas på det.

En dag kommer alltså om vi har tur allt detta elände som drabbat oss vara över. Virushelvetet kommer tappa sin kraft och pandemin kommer vara historia. De dumnationalisiska populister som nu gjort sig breda, med fåntratten i Vita huset i spetsen kommer försvinna. Kanske kommer de som nu fått se hur vacker deras stad kan vara utan föroreningar och smog, vägra att återgå till leva i giftgas. Har vi riktig tur kommer vi efter vårt nuvarande Thermopyle också få se segrar för demokratin. För efter Thermopyle kom trots allt slagen vid Salamis och Plataitai där den, visserligen i våra ögon, bristfälliga Atenska demokratin segrade. Nu får vi hoppas att det går lika dåligt för alla andra jävla diktaturer och förtryckarstater, som det en gång gick för perserna. Samt att USA får en president som halva dess befolkning slipper skämmas för. Jag vill sjunga som Ulf Lundell ”Vi går mot bättre tider, tro mig, tro mig”. Det skall jag ta mig fan göra! Gå in på Spotify och spela denna låt samt sjunga med. Nedan lite bilder från gårdagens prommis.

Peter






Inga kommentarer: