torsdag 16 april 2020

Hej vänner!

Nu vill jag att det här viruset snarast försvinner. För det börjar faktiskt gå mig rejält på nerverna att ha det så här. Jag försöker få dagarna att gå och göra något roligt eller nyttigt. Men det blir allt svårare. Ibland känns det som jag inte gjort något på en hel dag. Jag försöker läsa eller lyssna på radio. Men tycker inte det är något kul. På TV är det nästan aldrig något som jag vill eller orkar se. Dessutom har jag ledsnat på att ansa skägget. Så jag ser ut som jag är på dekis. När jag tänker på att det kanske skall fortsätta så här i flera månader till, blir jag lite orolig och får lust att ge fan i denna isolering. Men det gör jag inte. För det har jag på skarpen blivit tillsagd att inte göra. Men det börjar bli tråkigt.

Igår var det en debattartikel i DN där 22 professorer och akademiker ifrågasatte om Folkhälsomyndigheten hade valt rätt strategi för att bekämpa detta virus. Själv är jag ju inte expert på vare sig virus eller smittbekämpning. Så jag vet inte de som kritiserade folkhälsomyndighetens strategi har rätt. Men nu har jag läst att de siffror som kritikerna presenterade inte stämde. Vilket är riktigt dåligt. För jag har haft rätt stort förtroende för Folkhälsomyndigheten, även om jag förstår att de som jobbar där är människor och alltså kommer begå misstag. Men om man har kritik att framföra som skrämmer oss med hypokondrisk och orolig personlighet, får man ta mig fan se till att de fakta man framför stämmer. Inte bara ovetenskapligt tycka.

Jag har förresten en kollega som heter Maria som inte bara är psykolog. Hon har dessutom en vidareutbildning i sexologi och därmed också titeln legitimerad sexolog. Hon är alltså expert på den mänskliga sexualiteten. Nu har hon skrivit ett antal kapitel i en bok om detta ämne. Jag har inte läst denna bok ännu så jag kan inte lämna någon recension. Men det är säkert en bra bok, som jag skall läsa vid tillfälle. Det tycker jag också ni kan göra. Fast ni kanske är mera praktiker än teoretiker på området. Amatör kommer förresten av det latinska ordet ”amare”som betyder älska, som substantiv ”amator” vilket alltså betyder ”en som älskar”. Så att vara amatör vad gäller sex är inte så dåligt.

Denna bok hoppar alltså över en massa onödigt och handlar om en av de viktiga drifter som ligger bakom en rad av det som är människans öde, villkor och beteende på detta klot. För i grunden handlar väl det mesta om att vi själva skall överleva och därmed få möjlighet att fortplanta oss. Våra gener vill leva vidare och har en massa listiga knep för att få göra detta. Men som Samuel Columbus (1642-1679) skrev:

Ingen må mig det förneka, att jag kärligt älska må
Kärlig lek och kärlig skämtan siktar all natur uppå
Lärke-kirr och duveputter,
tuppeknorr och orrekutter,
allt går äntlig ut därpå
att hanan hönan nalkas må.”

Som ni som läser denna blogg märkt är jag en blyg och hämmad typ. Dock har jag under årens lopp haft rätt många samtal med tonåringar som känt oro kring sin sexuella läggning eller oro före eller efter sin sexuella debut och sådant. Samt skickat ett helt gäng till ungdomsmottagning för preventivmedelsrådgivning. Så jag har nog gjort en del nytta inom det området i mitt yrkesliv. I min yrkesroll har jag inte tyckt det att det är svårt att prata om sex och samlevnad, som tur är.

Nu läste jag att den polska regeringen tänker förbjuda aborter och sexualundervisning. Antagligen påhejade av den katolska kyrkan som inte tycker om sådant. Det låter ju inte riktigt klokt. Jag vet inte vilken ställning katolska kyrkan har i Polen längre. Men tydligen har den nu fått politiska kompisar med samma hemska och omänskliga åsikter. Vet ni att man räknar med att 70 till 80 tusen kvinnor dör i osäkra aborter varje år. Långt många fler får skador för livet. För det minskar ju inte aborterna att förbjuda dem, utan dessa fortsätter utföras illegalt. Något som alltså leder till att kvinnor dör eller får men för livet. Det är så fullkomligt utan förnuft. Inte minst har katolska kyrkan en hel del blod på sina händer. Sådant gör mig bara trött, ledsen och förbannad. Jävla dårskap!

Annars är den mänskliga sexualiteten rätt kul på något sätt. Vi går runt där och är så utvecklade, förståndiga och civiliserade. Men när vi skall fortplanta oss blir vi ju rätt lika våra kompisar i däggdjursgruppen. Vi kanske har lite mer avancerade ritualer innan. Men sedan är vi ju som vilka djur som helst i vår nakenhet. Det tycker jag känns fint. Som Povel Ramel sjöng:

Varje gång du tar av dig skorna medge att det känns skönt.
Det betyder att apan i dig än en framgång rönt.”
Det gäller minsann inte bara dojorna.

Men en sak som är lite besvärligt är att vi till skillnad från de flesta andra däggdjur kan para oss när som helst. De flesta djur har ju en viss period under året då de är brunstiga och håller på. Resten av tiden går de runt i lugn och ro och käkar och tar det lugnt. Stöter de på en snygging då så säger de bara ”hej” och tänker inte mer på det. Men vi människor kan ju bli störda i våra tankar året runt. Speciellt när vi är unga tror jag. Det är onödigt och har förstört många timmar, som kunde används till något nyttigare än och tänka på sånt där. Skulle vara mer praktiskt om även människan hade brunstperioder. Fast lite är väl våren en sådan period för oss. När ljuset kommer åter och tjejerna tar av sig fleecetröjor och termobyxor kan man plötsligt komma på att någon är väldigt snygg. Till och med om man träffar vederbörande varje dag och delar säng med henne.

Katter kan ju ha det lite jobbigt med sådant i mars. Men sedan är det över. Men min katt är kastrerad och struntar fullkomligt om det går en katt-tjej och vrålar och uppför sig utanför vårt fönster. Han kan möjligtvis kolla ut genom fönstret och se lite rädd ut. Som han tänker ”vad fan håller hon på med”. Sådan kvällar går han absolut inte ut. Jag tror han fått stryk av en sådan där pilsk gaphals någon gång och undviker sådana damer som pesten. Men är han i trygghet hemma är han rätt likgiltig.

För övrigt tycker jag att USA:s nuvarande president inte verkar riktigt klok i huvudet.


Peter







Inga kommentarer: