lördag 21 mars 2020

Hejsan vänner!

Som ni vet är allt upp och ner på grund av den otäcka och hemska mikrob som gör att inget längre fungerar som det ska. Själv fungerar inte heller riktigt som jag ska längre. Allt som nyss var mer eller mindre viktigt i livet, har blivit oviktigt som en fluglort på väggen. Hela tankeapparaten har mer eller mindre packat ihop och vad jag än försöker tänka på så slutar det bara med att det står Corona i hela skallen. Det är en del saker som retar mig i denna hemska kristid och gör mig trött.

För det första är det, som jag beskrivit tidigare, de självutnämnda experter som tror att de sitter inne med all världens kunskap och kritiserar de myndigheter som nu arbetar med att försöka få smittan att spridas så långsamt, att sjukvården inte blir mer överlastad än den redan är. Som antyder att det arbetet präglas av långsamhet och att åtgärderna inte är radikala nog. Det värsta är de stolpskott som ger sig på Statsepidemiolog Anders Tegnell med hat och hot. De måste tro att han sitter ensam på sin kammare och fattar beslut utan att fråga någon annan vad som är lämpligast att göra. Vilket är oerhört dumt och naivt att tro. Jag är övertygad att Anders Tegnell och hans medarbetare gör sitt allra bästa för att vi skall komma så lindrigt undan som möjligt. De som ägnar sig åt att skriva hat och hot är väl det vanliga gänget av tokfransar och egentligen inget att bry sig om. Men det är ändå tråkigt att de inte kan hitta ett bättre sätt att hantera sin oro och frustration.

För det andra skall vi vara medvetna om att det finns främmande makter som inte vill oss väl utan nu försöker utnyttja denna kris till att skapa splittring och misstänksamhet mot demokratin och dess institutioner. Som sprider rykten för att försvaga vår tro på samhällets förmåga att klara en kris och att det krävs en mer auktoritär politik för att vi skall överleva. Denna påverkan görs inte klumpigt som av en kinesisk ambassadör, utan mycket mer sofistikerat och smartare. Jag tror inte jag är mer paranoid än man bör vara i dessa tider av otäckheter. Sprid inte rykten vidare.

För det tredje finns det folk som inte drar sig för att bli någon sorts svarta-börshajar och försöker utnyttja folks rädsla till att kränga handsprit till överpriser eller sälja någon jävla kvackarolja till oss hypokondriker. Sådana figurer borde bara låsas in tills det här eländet är över. I varje fall borde de få näringsförbud och fråntas alla möjligheter att fortsätta med sin kriminella jävla verksamhet.

Så, nu har jag skrivit av mig lite av det som retat mig sista tiden. Men det finns ju sådant som gör en glad samtidigt. Som att massa människor för att visa sin uppskattning till vårdpersonalen som nu har det jävligt jobbigt på sina håll har börjat applådera klockan 20:00 i en minut. Likaså såg jag att man på en del håll börjat sjunga den italienska partisansången ”Bella Ciao” för att stödja italienska folket som har ett rent helvete. Det är ju egentligen en rätt ledsam sång även om melodin är glad. När det här är över skall jag resa till Italien och försöka hitta en liten trevlig stad, utan alltför mycket turister. Där skall jag sitta på kvällen ute och käka något gott och dricka mig lagom trevlig. Tror jag tar ossu buko. För det är gott!

Man får väl hoppas att vi läs oss något av detta som drabbat mänskligheten. Kanske är det inte är en slump att det just är partisansången ”Bella Ciao” som man sjunger i och för Italien. Lite som det står i den skriften som man fick brevlådan för något år sedan om hur man skulle agera om kriget eller krisen kommer. Ni vet där det stod: ”Varje meddelande om att motståndet skall upphöra är falskt”! Så nu får man hoppas att de flesta av oss hjälps åt så att virushelvetet inte får smitta ner fler än vad vårdens anställda klarar av att hjälpa vid behov. Följ alla kloka råd från Folkhälsomyndigheten och andra kunniga. Sjung och klappa händerna och stöd alla som går till jobbet för att vårda de som blir allvarligt sjuka. Här kan ni träna lite på sången:

Peter






Inga kommentarer: