söndag 8 mars 2020

Hej vänner!

Jag läste en artikel i Dagens Nyheter om den lilla flicka som dödades av sina föräldrar. Men vem som egentligen dödade flickan kan man fundera på. För hennes biologiska föräldrar var ju så uppenbart olämpliga och flickan hade redan som spädbarn placerats i ett familjehem, där hon rotat sig. Men så ville de biologiska föräldrar ha tillbaks henne efter att ha övergett henne i flera år och ägnat sig åt narkotikamissbruk och våldsbrottslighet. Nu borde ju varje tänkande människa inse att detta inte kunde vara i flickans bästa. Att bara komma på en sådan idé talar ju för att de biologiska föräldrarna var olämpliga som vårdnadshavare. Men trots det lyckades de, tack vare en advokat som ville vara duktig och vinna ett mål för sina klienter, få tillbaka barnet. Dessutom i en domstol som följde lagen. Trots att dess medlemmar nog anade att det inte var riskfritt med tanke på föräldrarnas tidigare agerade. Nu är flickan död och ingen tar på sig skulden.

Så här illa brukar det inte gå. Men antalet barn som tvingas tillbaks till sina uppenbarligen olämpliga föräldrar är många. Föräldrar som får instruktioner vad de skall säga av sin advokat och som kommer till domstolen uppklädda och opåverkade, tills barnet är i deras vård. Varefter allt återgår till vanliga och barnet slits upp för en ny placering. För tydligen är lagen så utformat att föräldrar har någon sorts rätt till sina barn oavsett hur uppenbarligen psykiskt  insufficienta, aggressiva, impulsstyrda och svagbegåvad de än är. Så har det varit så länge jag jobbat och det tycks bara fortsätta.

Alla de som stöttade dessa föräldrar i deras önskan att få tillbaks flickan och fattade beslut som ledde till detta, tycker jag är medskyldiga. Kanske är deras skuld inte alltid så stor. Men den finns där. Det har hänt förr att folk sagt: ”jag följde bara order”. Men det hjälper inte. Man har ändå skuld.

Jag har under mitt yrkesliv sett barn fara illa på grund av föräldrars missbruk, knäppa religiösa uppfattningar och bristande omvårdnad mm. Jag har sett socialarbetare fått se på detta i maktlöshet, fast de vet att föräldrarna är helt olämpliga. Men om någon säger att samhället ser till barnens bästa, så kan jag berätta att den lilla flickans död visar tydligt att så inte är fallet. För då hade hon levt idag.

Peter

Inga kommentarer: