fredag 28 februari 2020

Hej vänner!

Ute snöar det och lite snö ligger faktiskt kvar på marken och på taken. Så sent omsider så blev det lite vinter också här på Gotland. Inte så man kan åka skidor precis och talgoxarna utanför fönstret fortsätter sjunga in våren.  Jag har hört att Mozart inspirerades till ”Säg farväl lilla fjäril till nöjen” ur Figaros bröllop när han hörde en talgoxe fila på en vårmorgon. Men det kanske bara är en myt. Fast han kunde gjort det. För de inledande tonerna påminner verkligen om talgoxens sång.

Annars sitter jag och tänker på 1300-talet som var ett jävligt otäckt århundrade på många sätt. Det var ju digerdöden och hundraårskrigets hemska tid. Det var också på 1300-talet man först använde kanoner för att döda sina medmänniskor. En konst som nu verkar nått sin fulländning.

I Sverige tävlade kung Birger och hans bröder Erik och Valdemar om att djävlas med varandra. Till slut lär ju Birger sina brorsor svälta ihjäl i Nyköping. Stockholm fanns inte ännu. Men det låg en trevlig liten by som hette Väsby, ungefär där Hötorget ligger nu. Men Visby fanns och brandskattades av den danske kungen Valdemar Atterdag 1361. Men innan han gjorde det passade han på att ta livet av en massa gotländska bönder.

Nu när ett otäckt virus drar fram i världen kommer jag alltså att tänka på 1300-talet. Då i denna våldets och pestens tid blev det ju renässans i Italien. Påven skickas till Avignon och det blir lättare att andas och tänka. Så Dante skriver sin ”Gudomliga komedi”, Petrarca skriver vackra dikter på italienska, Boccaccio skriver om kärlek och erotik i Decamerone och i England skriver Chaucer ihop ”Canterbury tales”. Sveriges enda bidrag är tyvärr bara att en hysterisk kärring som heter Birgitta och senare blir helig, plitar ner sina vanföreställningar. Som om hon är en tidig variant av Kristi brud i Knutby.

Vi får väl hoppas att även denna onda tid tar slut. På 1300-talet var det katolska kyrkans dogmer och skolastik som fick sig den spark i ändan som den alltid behöver. Tyvärr kom den ju igen efter detta och lyckades bränna upp Giordano Bruno några hundra år senare. Vilket katolska kyrkan fortfarande inte bett om ursäkt för. Börjar bli dags för det tycker jag. Men sedan dess har ju denna otäcka institution begått så många andra övergrepp att be om ursäkt för, att de kanske glömt bort just detta.

Men jag hoppas att även nu kommer alla de totalitära idéer och ideologier vars anhängare tycker dessa är viktigare än en enda människa liv, äntligen försvinner. De ställde till ett helvete under vårt förra århundrade och nu när naturen i form av ett virus påminner oss om vår dödlighet och korta tid på jorden, får man hoppas att människorna tar sitt förnuft till fånga. Men det är kanske är att hoppas på för mycket. Dante sa ju en gång: ”De hetaste platserna i helvetet är reserverade för dem som i tider av moralisk kris behåller sin neutralitet”. Tål att tänka på. Själv tycker jag att man skall vara snäll och ärlig. För då tror jag att man är säker på att slippa man bränna sig när man dör.

Peter

Inga kommentarer: