fredag 17 januari 2020

Hej vänner!

Jag läste om att ledarna för den konstiga sekten i Knutby nu har hamnat i domstol. Även tokmajan som trodde sig vara Jesus blivande fruga, står nu inför skranket för misshandel och allmän elakhet. Sen var det någon pervers typ som gett sig på en ung flicka i guds namn som var kompis med damen ovan, som nu ställs inför rätta. Våld, sexuella övergrepp och allmän tokighet verkar varit vardag i denna frikyrkoförsamling.

Religion kan alltså göra människor onda, grymma och tokiga. Det kan handla om sekter som ovan. Men också tokiga islamister, irländska nunnor eller burmesiska munkar. Nu tar sig väl inte all religiös verksamhet av den typen omänskliga uttryck. Men totalitära tron på en högre makt som sitter inne med sanningen och står på ens sida är i sig farlig. Även något så fånigt som svenska kyrkans trosbekännelse är farlig, då den uppmanar människor att släppa sitt förnuft och tro på jungfrufödelse, att döda kan återuppstå, på en helig ande och på ett evigt liv. Om man nu skall tro på jungfrufödelse, så kan man väl lika gärna tro på att en tokig kärring i Knutby är Kristi brud. Bägge sakerna är väl lika sannolika och dumma. Att tro på evigt liv är ju inte bara dumt, utan dessutom rätt fegt.

Fast det är klart. De politiska totalitära ideologierna är ju minst lika dumma och har väl förorsakat lika mycket lidande som de religiösa idéer, som säger sig göra anspråk på sanningen. Fast just nu är kanske den religiösa knasigheten på ett sätt farligast, då den kräver att respekteras. Jag menar om någon startade en privatskola med marxist-leninistisk inriktning eller fascistisk, skulle det nog stoppas. Men islamistiska och kristna friskolor har minsann fått startas av extremister och bedriva påverkan på oskyldiga barn. Varför förstår jag faktiskt inte.

Ni som läser denna blogg regelbundet kommer kanske ihåg att jag har funderat på att starta en egen religion. Det är denna religions övertygelse, att det någonstans i finska Lappland sitter en liten samisk gumma och jojkar fram världen. Det har hon hållit på med i oändliga tider. Ibland går hon ut och ställer sig på förstukvisten i vinternatten och tittar på stjärnorna. Sedan jojkar hon ”Muhttijn änák goarjju guosa vuolláj” i några timmar, innan hon går och lägger sig. Vilket är tur. För annars skulle inget finnas i världen som var någon nytta med. Bara massa onödigheter som krig och koriander. Men tack vare dennas gummas jojkande finns det det sådant som kärlek och stekt fläsk med raggmunk. Nu kanske ni tycker att existensen av denna lilla gumma är osannolik. Men det gör inget. Bara ni tror. Ty tron kan, som ni vet, försätta berg.  Om ni önska bli anhängare till denna nya religion är det enkelt. Sätt bara in en större summa pengar på mitt lönekonto och skriv ”jag har sett ljuset, sanningen och norrskenet. Därför vill jag nu jojka med in i evigheten”. Själv lovar jag som Joe Hill sjöng att ”You'll get pie in the sky when you die”. Med vaniljsås!

Peter

Inga kommentarer: