söndag 5 januari 2020

Hej vänner!

Idag är det trettondagsafton och i morgon trettondagen. Denna högtid firas ju till minne av att det kom några visa män för att hylla Jesusbarnet. Som det står i bibeln:

”När nu Jesus var född i Betlehem i Judeen, på konung Herodes’ tid, då kommo vise män från österns länder till Jerusalem och sade: ”Var är den nyfödde judakonungen? Vi hava nämligen sett hans stjärna i östern och hava kommit för att giva honom vår hyllning.”

I den nya bibeln står det att de var stjärntydare som kom. Men jag tycker det låter bättre med vise män. För jag gillar personligen bättre ”visa män” än astrologer. Själv är jag ju förresten född i Lejonets stjärnbild. Vilket är rätt bra. För jag gillar lejon. Fast lejonhannar är visst rätt lata och låter tjejerna i deras flock jaga och fixa käk. De ligger mest i skuggan och vilar, när det inte parar sig med någon lejondam. Det är väl egentligen den största nytta de gör. De lever ett liv i lättja och kärlek omgivna av damer som fixar käk. Egentligen borde de väl skämmas. Men de gör de nog inte.

I bibeln står varken hur många de vise männen var eller vad de hette. Men det finns tydligen andra berättelser om dem i vilka de är tre. Där står också att de hette Kasper, Melker och Balthasar. Jag har ju varit i Ravenna och där finns en fin mosaik i Sant'Apollinare Nuovo, som tydligen någon pusslade ihop på 500-talet, som föreställer dem. Det var kung Theoderik den store som lät bygga denna kyrka. Han var ju inte katolik utan arian som de flesta östgoter och trodde inte på treenigheten. För det tyckte arianerna var för ologiskt och dumt att tro på. Jag har ju tidigare i denna blogg skrivit om att det finns inga gamla arianska mosaiker, som visar korsfästelsen. Det finns massa andra berättelser ur bibeln, man känner igen. Men inte minsta krucifix med den lidande Kristus. Så Kristus dog aldrig i Ravenna. Men det har jag ju skrivit om förut.

Själv är jag rätt deppad. Det finns liksom många anledningar till att känna på det viset. Risken för krig är ju överhängande sedan USA:s president sprängt en iransk general i småbitar, utan att tydligen beaktat vilka följder detta kan få. Som Axel Oxenstierna en gång sa till sin son: ”Vet du inte, min son, med hur litet förstånd världen styrs.” Men det vet vi numera. Ofta verkar den styras med ren galenskap.

I Australien brinner det nu överallt och det i en omfattning att 500 miljoner djur dött i bränderna. Det är en stor risk att koalorna aldrig återhämtar sig, utan kommer att dö ut. För även om de inte blir uppbrända, så finns det inget kvar för dem att äta. Den här typen av förändringar i klimatet med lång torka i vissa områden och översvämningar och stormar i andra, är ju precis det som experterna varnat för skulle hända. Men nu är det inte längre något som kommer att hända. Nu har det hänt.

Så läste jag om att en jävla gangster och mördare hade skjutit ihjäl en av sina kompisar. Men den otäcka fan är tydligen också rap-artist och poppis på Spotify, där han rappar om våld, kriminalitet och att det är bra att döda poliser, om jag läste rätt. Sedan är han tydligen alltså en av de mest avlyssnade på Spotify. Tydligen en förebild för en del andra jävla rötägg och blivande rötägg. Jag måste sluta läsa tidningar. För jag mår riktigt dåligt av det.

I stort och smått är världen alltså full av idioter utan moral och omdöme. Hur fan skall det egentligen sluta. Kanske skulle man bli hindu och börja tro på själavandring. Har man tur blir man kanske en lejonhanne i nästa liv. Stor och snäll ligger man och samlar kraft till dagens måltid och älskog. Fast man borde väl skämmas.


Peter



Inga kommentarer: