fredag 3 januari 2020

Hej vänner!

Ibland skulle det vara fint att tro på något. Det finns folk som tror på gud, på kommunism, anarkism, kapitalism, konservatism, liberalism och otäckt nog fascism. För min personliga del tvivlar jag på en jävla massa saker, men har svårt att tro på något. På gud slutade jag tro redan som barn och att tro på kommunismens förträfflighet är nog rätt svårt för folk i  min ålder. Men kapitalismen har ju också ställt till en hel del elände.

En sak med folk som tror på saker är deras tendens att att tro att det onda som deras övertygelse ställt till med, blir mindre för att någon annans idé eller handling också ställt till skada. Ni vet sådana där, som när man säger ”att sådana idéer som du gör dig till talesman för, har ställt till med mycket ont”, genast säger ”men de andra då, de var minsann lika hemska”. Jag har hört extremism, kommunism och terrorism annat försvarats på det sättet. Vilket alltid gör mig förbannad. Två utslag av mänsklig ondska gör väl inte den ena sorten mindre och mer förståelig. Personligen bryr jag mig inte om vem som slänger raketer och bomber i huvudet på oskyldiga människor. Jag tycker lika illa om den typen av personer, vem fan de än är och vilken jävla ideologi de än företräder.

Men något tror jag väl ändå på gissar jag. Jag tror jag tror på humanism, även om jag inte är riktigt säker på innebörden av detta. Och även om jag inte tror på gud så tycker jag att hans son säger en del kloka saker. Han var ju inte kommunist eller socialist. För det var ju liksom inte uppfunnit än när han knallade runt i det heliga landet. Men han säger ju både i sina liknelser och i hur han vill att människor skall vara mot varandra. Att man skall hjälpa folk när det kör ihop sig för dem. ”Allt det ni inte gjort mot dessa de minsta av mina bröder, det har ni inte heller gjort mot mig” säger han. För han menar att om man ser någon utan käk eller kläder eller som har det besvärligt på något annat sätt, så bör vi hjälpa dem. Men han säger minsann också, om ni inte gör så, så kommer han vid sin återkomst ställa till ett helvete för alla snåljåpar, som inte delar med sig till de som har besvärligt. Som det står i bibeln: ”Sannerligen, vad ni inte har gjort för någon av dessa minsta, det har ni inte heller gjort för mig. Dessa tråkmånsar skall gå bort till evigt straff men de rättfärdiga till evigt liv.” Ungefär säger han så iallafall.

Så man bör tänka sig för och hjälpa till med det man kan. Själv brukar jag skicka lite stålar till ”Rädda Barnen”, trots att jag har lite hopp om ett evigt liv. Sankte Per har väl någon anteckning i sin stor bok om någon springnota i ungdomligt oförstånd, som nog borde betalats. Men det var nu mycket länge sedan och är kanske är preskriberat. Men det finns säkert andra synder som gör att sannolikheten att få flaxa runt i himmelriket är rätt liten. Fast när Sankte Per drar upp detta, vilket han säkert gör, så kan jag minsann säga: ”Men jag har ju betalt en del till Rädda Barnen under årens lopp”.  Men då säger minsann S:t Per: ”käka plankstek och dricka öl och sedan dra iväg som en avlöning utan att betala är en svår synd”. Sedan pekar han på en stor skylt där det står ”barbecue” och skickar iväg mig. Fast jag pröjsat en del till Rädda Barnen. Det kan ni förresten också göra. Swisha lite stålar till nummer: 902 00 33. Det leder väl kanske inte till ett evigt liv. Men kanske till att någon som fryser får en filt och en liten hungrig får käk.

Peter


Inga kommentarer: