torsdag 5 december 2019

Hej vänner!

Jag måste erkänna en sak. Jag har inte sett ett enda avsnitt av ”Games of Thrones”. Vad jag har förstått har jag därigenom missat en bra TV-serie. Men jag missar mycket av sådant på grund av jag faktiskt har svårt att riktigt bli intresserad något nu för tiden. Ibland skäms jag nästan över mitt ointresse för så mycket och tycker jag borde delta i verkligheten. Att jag borde gå på teater, konserter, utställningar och bra filmer. Det händer att jag deltar i sådana kulturella aktiviteter och jag tycker ofta att det är kul, när jag väl kommer till skott. Men oftast har jag ingen större lust innan. Vad jag har sett och förstått är det tur att det i detta land finns ett ett antal kulturellt intresserade damer, som håller igång kulturlivet. Utan dessa skulle det mesta av den för samhället viktiga konsten och kulturen få svårt att överleva och landet skulle sjunka ner i ett medeltida mörker. Det vore tråkigt så jag är mycket tacksam att det finns damer som håller igång detta lands kultur och därigenom bidrar till dess utveckling och humanism. Om det bara fanns gubbar som iklädda mjukisbyxor och urtvättade undertröjor, tillbringade sina kvällar med att lösa korsord och klappa på katter, så skulle alla teatrar och konstutställningar få lägga ner. Alla filmer utom James Bond och Göta Kanal skulle vara meningslösa att spela in, i ett land utan kulturdamer. Ty det är dessa som med sina väninnor räddar detta land från att förfalla helt och hållet. Gubbarna slafsar mest runt i mjukisbrallor och saknar både finess, kultur och värdighet. De är som jag en torsdagskväll och det är ju inte för kul.

Annars är det som vanligt nu för tiden. Några har blivit skjutna till döds och politiken är konstig. Idag sa de på nyheterna att det kanske skall bli nyval. Det kommer bli så krångligt att jag inte vet om jag skall rösta. För om jag röstar på till exempel Socialdemokraterna så kanske Centerpartiet får bestämma. Man vet liksom aldrig riktigt vad man får. Det är liksom en chansning. Att rösta är ungefär som att sätta in en kontaktannons, där man söker kärleken. Har man tur är den man träffar en snygg dam från Grisslehamn. Men det kan lika gärna vara en överviktig homosexuell rörläggare från Sölvesborg, som dyker upp. Man är inte säker på hur det blir. Fast man vet att bägge gillar mysiga hemmakvällar, skogspromenader och dansbandsmusik. Så det är misslyckat redan från början. För jag gillar varken dansmusik eller Sölvesborg. Men Grisslehamn är ju rätt fint och lite jävla otäck musik med Larz-Göranz kan man väl stå ut med, om man slipper dansa.

Det finns en fin visa som heter ”Kristallen den fina”. I den finns följande fina rader:
Min vän, min vän och älskogsblomma!
Ack om vi kunde tillsammans komma”
Jag tror att jag skrivit om det fina ordet ”älskogsblomma” förut. Men det är så fint att man gått kan skriva om det igen. För detta fina ord borde användas oftare. Man borde när man träffar den man sammanlever med ofta säga: ”hej på dig lilla älskogsblomma”. För det låter både gulligt men samtidigt lite erotiskt. Man slår liksom två flugor på en gång med detta fina ord. Utfallet av att säga något sådant kan ju växla med situationen. Men resultatet är ofta lyckat i vilket fall som helst. Svaret kan ju bli antingen: ”Å så gulligt sagt” eller ”Låt oss tillsammans komma, som det står i visan”. Bra svar bägge två. Så detta utmärkta ord bör återupprättas och användas oftare.

För några år sedan skrev jag ner vilka svenska ord som är finast. För det vet jag bäst. Men nu har jag glömt vilka ord som var med. Men älskog, skuggsång, smekning och ljuvligt var säkert med. För det är vackra ord. Men vilka ord som är fulast vet i fan. ”Bög” tycker jag är ett fult ord som inte borde användas, på grund av sin oerhörda fulhet. Men även ”motorgräsklippare” är ett ovanligt fult ord. Tråkiga ord är: konsult, värdegrund, avyttra, rotborste och slem.

Det fanns på vikingatiden förresten en kung som kallades Edmund Slemme på grund av sin opålitliga uselhet. För slem betyder från början usel och dålig. Det fanns en annan kung som hette Erik läspe och halte som är mest känd för han anlade staden Borås. Vilket han därefter ångrade hela sitt liv. Så kungarna hade roligare namn förr i världen. Som kungen som regerade i Västergötland år 930 till 1005, Urban den dumme och pilske. Fast det berodde på att han drabbats av den så kallade vikingasjukan. Egentligen var han bara lite flaxhänt.

Peter.





Inga kommentarer: