fredag 27 december 2019

Hej vänner!

Jag har skrivit en avhandling.

Avhandling gällande det av Hedland och Mountain upptäckta från fjärran stjärnljusets påverkan på människans upplevelse av sin plats i universum.

Bakgrund

Redan filosofen Socloclios som levde i Megara på 300-talet före Kristus beskriver att han som barn en natt hade vaknat och gått upp på husets tak. Han hade då fäst blicken på en stjärna som hade blinkat svagt i stjärnbilden Vattenbäraren. Han hade därvid för en stund känt en känsla av att han blev en del av universum. Han skriver: ”då blev plötsligt alltet och dess innehåll uppenbarat för mig och jag såg hur jag var en del av detta. Rymden med dess stjärnor och jorden och havet med dess djur, träd och växter blev en del av en helt igenom sammanhållen väv, där varje ingående tråd var förbunden med de övriga. Jag låg en stund och såg och upplevde detta utan vare sig oro eller rädsla. Jag somnade och när jag vaknade var upplevelsen förbi. Men minnet av detta, var det som gjorde mig till filosof.”

Det var bland annat denna berättelse som fick Winston Hedland att år 2014 rikta sitt teleskop på Mount Palomar, mot Vattenbäraren. Detta var i mars och de första nätterna fann han inget anmärkningsvärt. Men på den femte natten uppmärksammade han att bredvid stjärnan K 314 D lyste en ny stjärna under några sekunder för att sedan slockna och därefter återkomma med 3,72 sekunders intervall. Hedland fastnade med blicken på detta fenomen och kände sig plötsligt som en del av något stort och sammanhängande. Inte olikt det som Socloclios beskriver ovan. Han tyckte sig se allt från atomernas vibrerande i tingen till galaxernas rullande genom rymden. Han såg en väv som inte bara var naturens ekologiska väv, utan även hur allt som sinnena kan registrera hänger ihop i vågor och partiklar. På väg från observatoriet var han fortfarande uppfylld av denna upplevelse och var tvungen att sätta sig på marken. Han satt där och efter någon halvtimme förmådde han resa sig och upplevelsen var då borta. Hedland blev dock så uppfylld av det han upplevt att han därefter blev mycket engagerad i miljöfrågor. Han förklarade att hans upplevelse fått honom att förstå att allt liv hänger ihop och att vi människor måste sluta förstöra den ekologiska väven och helheten. 
 
Sedan dess har den blinkande stjärnan i Vattenbäraren fått namnet Pulsar P 34 IQ. Den kan under optimala omständigheter faktiskt vara synlig för blotta ögat. Detta kräver dock totalt mörker och minsta störande ljus gör sådan observation omöjlig. Men de flesta som sett denna stjärna delar den upplevelse som Hedland beskriver att uppleva sig som en del av något större och sammanhängande. Några observatörer har dock inte upplevt detta. Uppenbarligen krävs också en viss mottaglighet skönhet och viss begåvning för att tolka det känslomässiga i upplevelsen. De som inte har den typen av känslomässig öppenhet kan tvärtom reagera med aggressivitet och avståndstagande.

Det var när dessa skilda reaktionsmönster uppmärksammades som Hedland och Mountain utformade sin metod. De filmade Pulsar P 34 IQ under några nätter och visade denna film för personer med olika bakgrund och personlighet. Det visade sig då att det fanns ett mycket starkt samband mellan den upplevelse som denna film visar, med graden av vänlighet, humanism och förstånd hos testpersonerna.

Kort sagt elaka, taskiga och dumma testpersoner fortsatte efter upplevelsen, att tycka att vissa djur skulle utrotas, att folk med pengar skulle få bättre sjukvård och att folk som var fattiga var lata och initiativlösa. Vidare förnekade de mycket aktivt uppenbara fakta, när dessa innehöll information som inte passade dem.

Det klara sambandet mellan personlighetsdrag och sättet att reagera på ljuset och blinkningarna från Pulsar P 34 IQ visade sig alltså kunna sortera personer i grad av förstånd respektive skitstövelaktighet. Något som mänskligheten på sikt kommer ha stor nytta av och en upptäckt som säkert kommer en dag leda till att upptäckarna får Nobelpris i fysik. Vad gäller nobelpriset i litteratur är det dock oanvändbart. För det kan man få även om man är en skitstövel.

Peter

Inga kommentarer: