torsdag 19 december 2019

Hej vänner!

Det närmar sig jul. Jag har idag fått flera fina julkort. Ett var faktiskt mer ett konstverk än ett julkort. Så nu har jag lite dåligt samvete att jag är så dålig på att skriva julkort. För det är en fin tradition som jag missköter varje år. Så jag får väl skriva in en påminnelse om det i almanackan till nästa jul. Kanske själv pyssla ihop lite tomtar och granar och strö över lite glitter. Jag har förresten köpt en ny almanacka idag för år 2020. Det var länge sedan jag gjorde. För det brukade jag förr få en av arbetsgivaren. Men nu köpte jag en egen och det kändes fint på något sätt. Jag är en fri man som själv köper min almanacka och planerar min tid.

Nu går vi ju förresten in i tjugotalet. Senast man gick in i tjugotalet var för hundra år sedan Då gick man in i det som kallas det glada tjugotalet. Fan vet om det var så glatt. Men jämfört med det krig som just varit och det elände som skulle komma, var det väl trots allt lite gladare. I USA förbjöds all tillverkning och försäljning av alkohol 1920. Vilket gjorde att maffian och Al Capone fick ett ovanligt glatt 20-tal. I Sverige verkar förresten det kommande 20-talet bli jävligt glatt för maffian.

I Sverige infördes motboken förresten 1920. Den fanns kvar till 1955. Men då var jag bara ett år och behövde ingen motbok. Man fick visst köpa fyra liter brännvin i månaden, om man hade motbok.  Vilket jag tycker var rätt generöst. Jag hade tyckt att det räckte. Men kvinnor hade visst en mindre tilldelning och man kunde visst få mer om man var rik. Så hela systemet var rätt orättvist  och ojämlikt.

På Irland var det krig och det dödades och mördades på ett sätt som fortfarande folk där har svårt att förlåta. Fast det har gått hundra år. Det är väl det som ligger bakom den nationalism som fortfarande präglar mycket på Irland. Nu skall England ju lämna EU vilket kan krångla till det vid Irlands gräns mot Nordirland. En gräns som nog de flesta Irländare vill avskaffa. Men som de som beskriver sig som protestanter, ofta vill ha kvar. Fan vet hur det skall gå med det.

År 1920 gav förresten Agatha Christie ut sin första deckare som hette ”En dos stryknin” på svenska. Sedan skrev hon en deckare om året till 1976 då hon också dog. Den sista hette ”Miss Marples sista fall. Året innan hade hon också tagit livet av sin hjälte Hercule Poirot. Som förresten spelas jättebra av en skådis som heter David Suchet. Han lyckat verkligen vara så fjantig och smart som Poirot skall vara. Poirot påminner ju lite om Karlsson på taket. Självupptagen och skrytsam över sin egen förträfflighet. Men Karlsson är ju inte så smart förstås. Jag gillade faktiskt aldrig Karlsson på taket när jag var barn. För jag tyckte inte han var snäll.

Adolf Hitler lämnar förresten sitt jobb som militär för att bli politiker på heltid. De flesta som hörde honom snacka 1920, tyckte att han verkar vara en extrem och hysterisk jävel som det inte är mycket att bry sig om. Åtta år senare fick nazisterna 2,8 procent av rösterna och folk tyckte fortfarande att det var en gapig och hysterisk fan, som ledde detta parti. Men två år senare, år 1930, blev nazistpartiet det näst största partiet. Sedan tog det bara två år till innan nazisterna var Tysklands största med 37,3 % av rösterna. Så tokigt kunde det gå på den tiden. Vad som hände sedan har vi ju facit på. Så något så dumt kan väl aldrig hända igen?

Som sagt några julkort får ni inte. Fast ni rätt få som läser vad jag skriver, naturligtvis borde få sådan fina kort. Men jag skickar med en bild på mig och min kompis som ni kan sätta upp på väggen och hänga några grankvistar runt. Det kommer bli fint värre. Jag har särskilt och med bestämdhet sagt att jag absolut inte vill ha några julklappar. För jag har allt jag behöver och mer än det. Om någon trots detta vill ge mig en miljon med pengar i julklapp, så hör av er. Men mindre än så behöver jag inte. Så då behöver ni inte höra av er, mer än med era fina julkort. Tack för dom!

Peter









Inga kommentarer: