torsdag 3 oktober 2019

Hej vänner!

Jag är dålig på filosofi. Det jag vet är ju massa namn på gubbar som Sokrates,Platon, Descartes, Spinosa, Kierkegaard, Sartre och Russel. Men vad de tänkte för kloka filosofiska tankar är jag rätt osäker på. Jag har faktiskt läst lite av Kierkegaard och en bok av Sartre som hette ”Äcklet”, när jag var ung. Men vad det handlade om har jag glömt för länge sedan. Bertrand Russel kan jag några citat av. Som jag brukar skriva ned i denna blogg då och då. Både för jag tycker om dem. Men också för att imponera på er med min kunskap. Som alltså i verkligheten är ytterst begränsad vad gäller filosofi.

När jag studerade läste jag ju en del vetenskapsteori vilket väl också är en typ av filosofiskt tänkande. Om positivism, pragmatism och hermeneutik och sådant. Det var rätt intressant och antagligen lite nyttigt. För jag går inte på vad som helst, när det kommer påståenden om än det ena och än det andra.

Men filosofi är jag alltså dålig på. Men jag tycker det är intressant och funderar på om man skulle läsa lite om detta ämne och vad ovannämnda gubbar egentligen sa för förståndiga saker. Så får man hoppas att det är förståndiga saker. Jag vet inte vem som
sa: ”Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta”. Men det var bra sagt. För det stämmer precis med min erfarenhet. För jag gillar tydlighet och när ett resonemang liksom hänger ihop logiskt. Det är jobbigt att höra på när folk väljer ut de fakta som passar dem ur komplex verklighet, för att slippa sådant som talar emot eller presenterar det som är åsikter som fakta. Som beskriver verkligheten som de vill att den skall vara och undviker information som talar emot. Sådana där som försöker se begåvade ut och har långa utläggningar, där de hänvisar till ”sunt förnuft” och floskler är jävligt jobbiga.

Jag har känt att mig trött sista tiden på mycket som jag tycker är dumt. Det är som jag inte riktigt orkar med att ha tålamod med sådant längre. Men det finns folk som skriver bra fast jag inte alltid håller med dem. Jag läser ju exempelvis Svenska Dagbladet för jag gillar denna tidnings korsord. Men ibland läser jag denna konservativa tidnings ledarsida. Det finns en tjej som heter Tove Lifvendahl som skriver där, som jag inte alltid håller med precis. Men hon skriver just sådär som jag gillar. Hon för liksom ett logiskt resonemang som leder fram till en slutsats. Inget svammel. Utan först fakta och sedan slutsats. Inga överord eller förenklingar. Jag gillar henne fast jag nog rätt ofta ser saker på ett annat sätt. 
 
Men åter till filosofin. Jag funderar på att läsa filosofi. Just nu är det lite rörigt och mycket annat jag har att göra. Men kanske skall jag när saker lugnat ner sig ta itu med saken. En filosof vars tänkande jag sedan länge uppskattat, är en björn med mycket liten hjärna. Han säger till exempel: ”Låt oss gå och hälsa på allihop, (sa Puh). Vi ska gå för att det är torsdag, och vi kan önska dem alla en glad torsdag.” Vilket jag också kan göra.

Glad Torsdag

Peter


Inga kommentarer: