fredag 23 augusti 2019

Hej vänner!

Jag är i Stockholm över helgen. Tänkte jag skulle byta miljö några dagar samt hälsa på barn och barnbarn. Fast det blir i morgon. För dagen har jag inga planer. Så vi får se vad jag hittar på.

Igår åkte jag båt från Visby till Nynäshamn. Men på båten var en massa ungar från Västerhejde skola som ligger strax utanför Visby. De skulle gå Vasamuseet och på Gröna Lund. Något som de uppenbarligen såg fram emot. Redan på båten hörde man hur glada de var. De skrattades och tjoades så man blev glad själv. Jag blir alltid glad när man hör barn skratta på det där kvillrande uppspelta sättet. Men till slut ville jag läsa lite. Så då fick jag gå och sätta mig långt bort från detta glada gäng. För annars var det lite svårt att koncentrera sig. På bussen in till stan berättade en av deras lärare att de minsann skulle bo på hotell på natten och idag hitta på någon annan utflykt innan de tog båten hem. Hon berättade också att de minsann själva genom aktiviteter sparat ihop stålar till resan. Men de hade också föräldrar i klassen, som hade kontakter i hotellbranschen och båtbranschen som hjälpt till att ordna denna skojiga resa. Jag hoppas det blev lyckat och gick bra alltihop.

Jag vaknade tidigt och kollade lite på tidningarnas rubriker. Det var det vanliga mördandet, skjutandet, sprängandet, rånandet, stjälandet och sexuella övergreppen. Jag blir så trött, ledsen och maktlös av att läsa om detta. Det har liksom blivit vardag. Saker som på 70-talet hade stått på löpsedeln är nu en liten notis i tidningen, även när någon blivit skjuten till döds. Vad jag förstår är det någon procent av befolkningen som ställer till med nästan allt detta elände. Det är minsann en tråkig jävla procent.

Det stod också om de stora skogsbränderna i Amazonas och Sibirien. Det lät allvarligt. I Amazonas fanns det forskare som menade att vi snabbt närmade oss en ”tipping point” där regnskogen inte skulle gå att återställa utan förvandlas till stäpp och savann. Man har ju kallat Amazonas för jordens lunga då så mycket av luften syre bildas där. Men nu börjar även detta viktiga område ge upp och torka ihop. Brasilien har ju en egen liten Trump som heter Bolsonaro som nu skyller på miljövårdsorganisationer och säger att de är de som tänt på regnskogen. Något som är mycket osannolikt och det inte finns något som helst stöd för. Men han och sin kompis i USA tar ju oftast jävligt lätt på sanningen, patologiska lögnare som de är. 
 
Nu skall jag snart gå ut och köpa lite frukost. Får se om det kan hjälpa till att förbättra mitt trista morgonhumör. Det är iallafall bättre än det var för några timmar sedan då det var bedrövligt. Nu skall jag spela lite Monteverdi. Det finns på Sveriges radio en podd som heter Klassiska podden, där man berättar om olika kompositörer och deras musik och liv. Lyssna på den, för den är rolig och man lär sig lite om de olika gubbarna och enstaka damerna som skrivit musik från renässansen och barocken fram till idag. Igår lärde jag mig exempelvis att Vivaldi ledde en damorkester precis som Kurt Olsson. Det hade jag ingen aning om. Här är en länk till podden: https://sverigesradio.se/klassiskapodden.


Trevlig fredag

Peter


Inga kommentarer: