söndag 2 juni 2019


Hej vänner!

Jag har ju under nästan hela mitt yrkesliv haft ett arbete där jag träffat barn som haft neuropsykiatriska diagnoser. Ofta flera stycken, vilket inte är så förvånande då det är det vanliga. För några år sedan myntade professor Gillberg i Göteborg begreppet ”Essence (early symptomatic syndromes eliciting neuro-developmental clinical examinations)” för att tydliggöra detta faktum. Det var bra gjort, för det stämde precis med min erfarenhet att det var så det förhöll sig. För vad gäller högfungerande autistisk problematik är den ofta förknippad med diagnoser som ADHD, OCD, ätstörning mm.

Nu är ju ingen människa sin diagnos utan en unik person. Så precis som bland oss mera neurotypiska är personer är med diagnos inom det området olika varandra. En del har svårt att lära sig saker. Andra har väldigt lätt att lära sig saker. En del är musikaliska. Andra kan inte ta en ton. De flesta är vänliga och snälla. En del är jävligt jobbiga att ha att göra med. Alltså precis som det är med människor utan neuropsykiatrisk diagnos.

Detta gäller alltså personer med diagnos inom autismspektrum också. Men trots sina olikheter är det vissa personlighetsdrag som är tillräckligt gemensamma för att ändå en diagnos skall vara möjlig att ställa. Jag tänker inte gå in på detaljer här men det handlar om socialt fungerande, en tendens att fokusera på detalj framför helhet, en ökad perceptuell känslighet för sådant som ljud, ljus och beröring, en svårighet att förstå språkets mer abstrakta och känslomässiga sida mm. Men inte heller här kan man generalisera. För alla med autismdiagnos uppvisar inte alla dessa symtom.

Det finns personer med autistisk problematik som kombinerar detta med hög intellektuell begåvning. Själv har jag ju testat säkert över 1000 barns begåvning och de som nått mycket höga resultat på dessa test har ofta varit personer som fått autismdiagnos. De har ofta haft svårigheter inom en rad andra områden. Men intellektuellt har det minsann inte varit några svårigheter. Det finns ju också ett antal kända personer som med hög sannolikhet hade högfungerande autism. Som Leonardo da Vinci, Marie Curie, Albert Einstein, Beethoven och Franz Kafka. Ingen i det gänget hade några intellektuella svårigheter direkt.

En sak som kännetecknar det autistiska tänkandet är tendensen att fokusera på en avgränsad detalj i verkligheten. Det är något som är på gott och ont. Ibland kan det hända att man fastnar i ett rätt fruktlöst ältande. Men det kan också vara positivt genom att man genom att fokusera skaffar sig stora kunskaper inom området man fokuserar på. Men en sak som kan bli jobbig för personen är att han eller hon får svårt att släppa oroande tankar och hitta andra saker som är distraherande och belönande att tänka på. Det konkreta sättet att tänka gör också att tillgången till psykiska försvarsmekanismer minskar. Personer med högfungerande autism har en tendens att se verkligheten som den verkligen är och svårare att hitta sätt att slippa konfronteras med den.

Tänk dig för ett ögonblick att du varje dag ägnade en stor del av din tid att tänka på den forskning om klimatförändringen vi alla får ta del av. Att vi tar till oss det som den överväldigande delen av kunniga forskare säger. De säger att om mänsklig aktivitet leder till att om utsläpp av växthusgaser gör temperaturen stiger med två grader, så kommer det leda till en katastrof. Du tänker på detta och kan inte styra dina tankar bort från denna information. Hur skulle du då agera? Vilken handling är då rationell. Gå till affären och shoppa, lyssna på de fåtaliga forskare som säger att deras kollegor har fel, se på Let’s dance på TV eller springa maraton. Men om du inte hade möjligheten att släppa dina adekvata oroande tankar på klimatförändringen på det sättet, vad gör du då?

Det finns en sannolikt mycket högt begåvad ung dam som heter Greta Thunberg som har högfungerande autism. Vad jag förstår har hon tagit till sig den information om klimatförändringen som vi alla fått och tagit den på fullaste allvar. Hon tror att om vi inte agerar nu så kommer det sluta i en oöverstiglig katastrof. Nu behöver alla inte hålla med henne om denna övertygelse. Man får tycka annorlunda. Men Greta Thunberg grundar sin uppfattning på vad inom området kunniga personer säger och det har hon vad jag förstår all rätt i världen att göra. Men det finns uppenbarligen de som gärna vill tysta henne. Argumenten för att hon inte bör få säga vad hon tycker är oftast följande:

Hon är för ung för att begripa något och är inte expert: Mot det kan man invända att hon uppenbarligen trots sin ungdom är mycket begåvad och vilken expertis sitter de som kritiserar henne inne med?

Hon skolkar från skolan en dag i veckan och är en dålig förebild: Det gör hon genom att sitta utanför riksdagen i ur och skur för att hon vill få stöd för sin uppfattning, att om inget händer kommer det sluta i en katastrof för mänskligheten. Hon kämpar för något hon tror är viktigt. Vilket knappast alla de vuxna som går hem tidigt på fredagarna gör.

Hon är offer för vuxnas utnyttjande och manipulationer som säger vad hon skall säga och skriver hennes tal: Det är väl mer ett uttryck för begränsningar hos de som kritiserar henne och ett sätt att nedvärdera ungdomar generellt. Det kan ju faktiskt vara så att Greta Thunberg är en högt begåvad flicka och har förmågor som endast personer med sådana tillgångar har. För en sådan person är det inga svårigheter att på god engelska hålla tal för världsledare. För att skriva taskiga saker på internet behövs ingen större begåvning.

Den 9 oktober 2012 sköts den då 15 år gamla flickan Malala Yousafzai i huvudet och nacken av ett gäng talibaner. Hon hade nämligen vägrat följa deras förbud mot att flickor skulle få gå i skolan. Dessutom hade hon offentligt protesterat mot deras förbud och sagt åt andra att strunta i dumheterna. Malala forslades till England för vård och som ett under överlevde hon. Hon fortsatte när hon återhämtat sig att kämpa för flickors rätt till utbildning. Hon lät sig inte tystas.

Jag håller på alla unga tjejer som kämpar för det de tror på. Vare sig de heter Malala Yousafzai eller Greta Thunberg. Stå på er tjejer! Om någon försöker tysta er, så skrik!


Peter




Inga kommentarer: