lördag 4 maj 2019

Hej vänner!

Idag såg jag ett intressant tv-program på Kunskapskanalen om matematik. Det handlade om huruvida matematiken är något som människan upptäckt eller uppfunnit. Det fanns goda argument för bägge uppfattningarna. Men svaret var väl att det nog var både och. En del saker var nog upptäckter. Som Pythagoras sats som egentligen var en matematisk beskrivning av ett redskap som de gamla egypterna hade när de byggde. Man spände ett snöre så det blev tre knutar på en del, fyra på nästa och fem på den sista delen. Då fick man ju en rätvinklig triangel. Men Pythagoras kom på att det var ett förhållande som gällde för alla rätvinkliga trianglar, alltså a2 + b2 = c2. Men så hade det väl alltid varit även innan Pythagoras kom på hur det kunde beskrivas. Han var också intresserad av sambandet mellan hur längden på en sträng påverkade hur den lät. Till exempel att om en sträng med en viss grundton halveras, ger den oktaven av grundtonen. En sträng med längden 2/3 av grundtonens gav kvinten. Det är ju förresten namnet på den femte supen. Helan, halvan, ters, kvart och kvint. Det är ju därför man kan sjunga:

Imbelupet glaset står på bräcklig fot.
Kalla pilsnerpavor lutar sig därmot.
Men där nere miserere i min mages labyrint,
sitter djävulen och väntar på en kvint.”

Men så bör man inte sjunga. För då är risken att man inte mår så bra dagen därpå. Något som man inte vill vara med om och slipper om man blivit äldre och förståndigare som undertecknad.

En annan intressant sak var att man under antiken inte hade någon nolla. Alltså inget tecken för ingenting. Den utmärkta siffran noll kom inte till Europa förrän på medeltiden. Noll heter visst ”sifr” på arabiska och därför kallade man de nya siffertecknen för ”siffror”. Nollan är ju rund och saknar vinklar. Noll i sig betyder väl ingenting. Nollorna är ju egentligen bra att ha. Men nollor som står långt till höger kan däremot ställa till det. Men det kan ju även nollor långt till vänster göra, även om de är rätt betydelselösa i övrigt. En del irrationella tal kan också vara jobbiga och inte mycket att räkna med.

Idag snöade det när jag var ute och jag gav upp och satte på mig vinterjackan igen. För någon vecka sedan var det sommarvarmt och jag gick i t-tröja. Sedan kom detta bakslag som verkar hålla i sig flera dagar till. Det var en besvikelse, men inte oväntat. Det är sådant man måste lära sig hantera. Tappar du en macka så faller den med smörsidan nedåt. Men det är bara att bita ihop och kämpa på. Snart är det sommar och då finns det minsann både myggor och fästingar, att se fram emot. Men man skall inte klaga och tappa sugen. Världen är ju full av tappade sugar och det behövs verkligen inga fler.

Hoppas ni får en trevlig söndag! Har ni tur blir det kalvstek med gräddsås, gelé och inlagd pressgurka. Har ni otur blir det något med koriander.

Peter





Inga kommentarer: