tisdag 2 april 2019

Hej vänner!

Jag läste idag en otäck men spännande bok som hette ”Horet i Hälsta”. Den handlar om rättegången mot Anna Persdotter 1685 vid Snevringe häradsrätt. Det är alltså inte en roman utan en beskrivning av en riktig händelse i Västmanland. Författarna heter Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström.

Anna Petterson blev anklagad av sin piga Brita Johansdotter för att ha försökt förgifta sin man. Hon   hade sett Anna lägga något i mannens ölstop och det visade sig att det var arsenik. Varför hon gjort detta var lite oklart. Det verkar dock som det var något som inte fungerade i äktenskapet och mannen ifråga hade övergett den gemensamma sängen. Något som på 1600-talet var något som definitivt inte var okej. Mannen sa inte mycket under rättegången. Men han beskrivs som en ”enfaldig man av dumt förstånd”.

Nåväl, Anna hade varit otrogen med minst fyra killar. Bland dem två som varit drängar på gården. Den sista hade tydligen hjälpt henne att skaffa giftet och nog planerat att efter mannens död överta både Anna och gården. Varför Anna sökte sig till andra män och fortsatte med detta framgår inte. Kanske för att hon ville bli med barn eller för att hon inte blev tillfredsställd av de män hon hade ihop det med. Hon säger vid ett tillfälle något som antyder det senare.

På den här tiden var ju sex utanför äktenskapet belagt med dödsstraff. De av hennes älskare som var gifta dömdes till döden. Likaså den senaste älskaren som hjälpt till med förgiftningsplanerna. Men alla dessa benådades och det var bara Anna som avrättades. Men det framgår av dokumenten att det var hennes ”hor” som var det allvarligaste brottet och inte förgiftningsförsöket.

En hemsk historia med andra ord. Idag hade väl Anna förhoppningsvis skiljt sig från sin trista dumma gubbe. Men det fick man ju inte på 1600-talet så hon såg väl ingen annan råd än att avsluta sitt äktenskap än att ta till lite okonventionella medel.

Men ändå när man läser så är det ändå på något sätt intressant att läsa om människor för över trehundra år sedan. Hur de är rätt lika oss i sin svaghet och lust. Men samtidigt så låsta av normer och religion att de verkar bli mer än lovligt tokiga. Överallt står den straffande guden beredd att skicka en till den eviga elden och makten beredd att döma enligt Mose lag. Iallafall om du är kvinna.

I Sverige har ju den religiösa vidskepelsen i stort förlorat sin makt över de flesta människor. Men i stora delar av världen är den fortfarande en maktfaktor. Det dör visst mellan 70 000 till 80 000 kvinnor varje år i olagliga aborter och ännu fler får men för livet. Det är för hemskt. Man får väl hoppas att människan börjar uppträda med förnuft och värdighet och slutar tro på sådant som strider mot detta. Men det verkar hopplöst. Den senaste galenskapen står det lilla sultanatet Brunei för. Där skall man nu visst införa dödsstraff genom stening för otrohet och homosexualitet.För det står tydligen i koranen att det är det enda riktiga. Men katolska kyrkan dödar, som sagt, många förtvivlade unga kvinnor med sitt abortförbud varje år och det är väl egentligen inte så mycket bättre.

Peter

Inga kommentarer: