torsdag 25 april 2019

Hej vänner!

Det har ju varit sommar ett par dagar och på en del håll slagits värmerekord för april. Men det har också varit skogsbränder på sina håll. Nu tycker jag väl snart att alla borde inse att det är något som händer med klimatet som är oroande. Oavsett orsak så borde vi oroa oss. Den överväldigande mängden av kunniga forskare menar ju att klimatförändringen beror på att vi människor med våra utsläpp påverkar klimatet. Några få menar att det har andra orsaker än mänsklig påverkan. Sedan finns det en massa människor som inte har någon speciell kunskap om hur klimatet fungerar som väljer att tro på det som känns bäst. Men det verkar ju vara en rätt dum strategi. För om de som menar att de förändringar vi ser beror på våra utsläpp har rätt så, kan vi påverka situationen och undvika en katastrof. Om de som menar att detta är fel och att inget allvarligt kommer hända har rätt så gör det ju ingenting. Men av försiktighet bör vi nog överväga om det inte är bättre att lyssna på de kunniga som säger att vi bör agera. Har de fel så gör det ju klart mindre än om de som tycker vi skall ignorera hotet har fel. Det är ju trots allt bättre att ta på sig säkerhetsbälte, även om risken att krocka är liten.

Jag har tidigare skrivit om att jag är sur på de stolpskott som skriver elaka saker om Greta Thunberg. Hon tror ju på att våra utsläpp orsakar en klimatförändring som kommer sluta med en katastrof och att något måste göras åt saken. Det är hennes övertygelse, som hon framför på ett för åldern imponerande sätt. Dessutom på bättre engelska än jag talar. Men vad jag förstår antyder en del att hon för att hon är ung och har en diagnos, inte själv kan fatta beslut utan låter sig manipuleras och styras av andra. Det är faktisk oförskämt att sprida sådana dumheter. För Greta är ju uppenbarligen en begåvad ung dam. Dessutom har hon en diagnos som medför en del besvärligheter i livet, men också oftast är förenad med ärlighet och rättframhet. Vilket inte är några utmärkande personlighetsdrag hos de som ägnar sig åt att skriva taskiga saker på internet.

När jag ändå är inne på saker som retar mig så kan jag passa på att skriva om de där otäcka ”djurrättsaktevisterna” som ägnar sig åt att jävlas med lantbrukare. Nu skulle de tydligen komma hem till deras gårdar när korna skulle släppas ut på sommarbete och protestera. Men de brukar visst också hota lantbrukare och deras familjer. Det är ju obehagligt att det finns sådana typer. Men de verkar ju dessutom väldigt dumt. Om jag vill påverka andra människors uppfattning, är det ju korkat, att agera så de man vill påverka tycker att man är ett empatilöst svin. Dessutom är det ju ingen som tror på att den som gillar att plåga medmänniskor, bryr sig speciellt mycket om hur djur har det.

Själv har jag ju haft mycket synpunkter på djurfabriker och djurhållning, även på denna blogg. Jag äter ju till exempel ogärna griskött om jag inte sett stället grisen kommer ifrån eller om den är ett vildsvin. Danskt fläsk går bort. Jag äter ju helst lamm. Det är gott. Till exempel dillkött gjort på lamm. Eller en lammgryta med cous-cous. Eller lammfärsbiffar med vitlök, salvia, citron och fetaost. Jag har ibland funderat på att bli vegetarian just för att jag inte gillar djurfabriker. Men man kanske kunde äta grönsaker, fisk och lamm. Då är man ju nästan vegetarian och får ändå en omväxlande kost.

Idag är det mulet här i Visby. Det är på ett sätt lite skönt. För när solen skiner har jag svårt att stanna inne och ta det lugnt. Då skall jag ut så fort som möjligt. Men idag skall jag försöka läsa en bok och lösa ett korsord. Katten vill inte heller gå ut. Han verkar nöjd med att vara inne och mysa. Faktum är att han har varit lite trött sista tiden. Jag tror han börjar bli gammal och att det börjar märkas. Det gör mig lite orolig.

Peter

Inga kommentarer: