fredag 1 mars 2019

Hej vänner!

Jag sitter och tänker på romanen ”Processen” av Franz Kafka. Som ni säkert kommer ihåg börjar denna roman på följande sätt: ”Någon måste ha baktalat Josef K., ty en morgon blev han häktad utan att ha gjort något ont.” Resten av romanen handlar ju om den mardröm som Josef K tvingas leva i och hur systemet bryter ner honom till den grad att han till slut närmast känner sig lättad över att bli dömd och avrättad.

En jobbig sak med ”Processen” är att Josef K på något sätt sitter fast i sin maktlöshet och när han försöker förklara sin situation,  så händer det att folk skrattar åt hans maktlöshet. De är övertygade att han bara söker slingra sig undan sitt rättmätiga straff för det brott han säkert begått, fast varken han eller andra  vet vad han gjort.

Klockan är 3:47 och ni undrar kanske vad jag gör uppe i denna okristliga tid. Det gör jag själv också. Men jag vaknade och kunde inte somna om. Jag och katten är ensamma hemma de närmaste dagarna och vi har inga särskilda planer vad vi skall göra. Han ligger och sover bakom mig förresten. Jag trodde förr att katter var nattdjur som smög runt på nätterna och jagade smågnagare. Men min katt går och lägger sig senast vid 11-tiden på kvällen och sedan brukar han sova hela natten. Ibland går han upp och käkar lite torrmat men sedan går han och lägger sig igen. Dessutom är han morgontrött numera. Han brukar bara sträcka på sig på morgonen och käka lite frukost, sedan går han och lägger sig. När han var yngre brukade han vilja gå ut en sväng på morgonen. Men det ger han fan i numera. Vi börjar bli gamla både han och jag.

Jag skall ju gå i pension och hade lite planer vad jag skulle göra som pensionär. Men nu kommer jag nog ompröva dessa. Det känns lite oroligt och det är väl en bidragande orsak till att jag inte kan sova. Men det finns säkert andra också. Det finns ju en dikt av Stagnelius som heter ”Vän, i förödelsens stund”. Det är i den det står "Natten är dagens mor”. Dramatikern Lars Norén har ju skrivit en pjäs som heter så. En jävligt trist historia har jag förstått. Men titeln är ju fin även om den alltså är snodd. Natten är sålunda dagens morsa och en rätt trist sådan, när man inte kan sova. Nu är ju jag ledig i morgon, så det är inte hela världen. Så när ni vaknar om några timmar pigga och glada och rusar iväg till arbetet för att avsluta arbetsveckan, så kan jag gå och lägga mig en sväng. 

Inga kommentarer: